• Informacje na temat:

    grasica - kulinarny

Przepisy na temat: grasica - kulinarny
  • Fakty i mity na temat podrobów

    Podroby to jedzenie dla ubogich Być może nie wiesz, że kawior lub grasica to również podroby, a może po prostu dużo zarabiasz. I pewnie nie zakwalifikowałbyś do nich również ulubionej kaszaneczki i babcinych flaczków. Skojarzenie podrobów z biedą wzięło się z trudnych czasów PRL-u kiedy trudno było "upolować" mięso. Niemniej jednak w staropolskiej kuchni podroby należały do przysmaków. Jeśli...

  • Ukradziony przepis z książki kucharskiej babci na dobre zagościł w moim zeszycie. Dzięki niemu grochówka jest zawsze udana

  • Nie zawsze gotujemy wykwintnie, nasze dania, obiady na co dzień bywają zwyczajne pod względem wyglądu, chociaż jeśli chodzi o smak, nie ustępują w niczym tym niedzielnym i świątecznym. Pomyślałam, że od czasu do czasu będę dla Was zamieszczać przepisy na takie właśnie zwykłe, zapamiętane z dzieciństwa dania. Głównie będą to zupy, ponieważ one były obecne w domowym jadłospisie każdego dnia. Poniżej przepis na barszcz czerwony w wersji sprzed lat, nadal wykorzystywany w naszej domowej kuchni.

  • Ja sobie radzić w niepowodzeniach kulinarnych

  • Przepisy na dipy do sałatek jakich nie znacie :)

  • Sprawdzony przepis na "Wątróbka drobiowa z cebulką i wiśniami Kulinarna autobiografia Basi Ritz Konfitura z wiśni, alzack"

  • Delikatny , aromatyczny krem z dyni,z dodatkami podkreślającymi smak zupy. Pyszne danie na jesienny sezon.

  • Kiszka ziemniaczana ma wielu zwolenników. Popularna jest na wschodzie Polski, potrawa pochodząca z kresów wschodnich. Polecam.

  • Smaczna, uwielbiana przez wielu smakoszy potraw z ziemniaków, kiszka ziemniaczana, potrawa pochodząca z kresów.

  • Kiszka ziemniaczana, bulbianaja, jest tradycyjną potrawą kuchni białoruskiej. Popularna jest na wschodzie Polski, potrawa pochodząca z kresów wschodnich.

Artykuły na temat: grasica - kulinarny
  • Podroby na stole

    Piąta ćwiartka to termin oznaczający części tuszy zwierząt, które po uboju nie stanowią żadnej ćwiartki mięsa, czyli podroby. Są to m.in.: nerki, płuca, serca, ozorki, grasice, żołądki, mózgi, nogi, ogony, policzki. Dziś wracają do łask. Jak je wykorzystać? Radzi Hanna Szymkiewicz, doświadczona mistrzyni kulinarna.

  • Twój kulinarny doradca na każdy dzień roku gwarantuje: -oryginalny przepis na każdy dzień, odpowiedni do pory roku i aktualnych świąt - np. trzeciego stycznia zaserwujesz rodzinie imponującego noworocznego indyka, a czwartego grudnia przygotujesz Barbarze tort imieninowy - urozmaiconą dietę, która zapewni zdrowie, zadowoli i jaroszy (warto, by spróbowali sałatki makaronowej z bananem), i "mięsożerców" (roladki z kurczaka ze szpinakiem to strzał w dziesiątkę!), i wielbicieli słodyczy -...

  • Wyjątkowa "Księga Szefów Kuchni"

    ...zilustrowanych przepisów na oryginalne i wyśmienite dania takie jak grasica cielęca z borowikami i chałką, polędwiczka w kruszonce ziołowej czy pierogi z kaszanką okraszone cebulą i kawałkami dyni. Wraz(...) mistrzów kulinarnych - kucharzy wielokrotnie nagradzanych i utytułowanych, którzy gotowali w najlepszych restauracjach w Polsce i zagranicą. Są to: Robert Sowa, Jerzy Pasikowski, Waldemar Hołówka, Wiesław...

  • Kochasz gotowanie i chcesz jeszcze podnieść swoje umiejętności? Warsztaty kulinarne to idealna okazja, by w sympatycznej atmosferze poznać triki ekspertów, dowiedzieć się więcej na temat najnowszych trendów i wymienić doświadczeniem. Fot. 123RF/Picsel W Polce przeżywamy boom studiów kulinarnych. To miejsca prowadzone przez doświadczonych kucharzy i blogerów kulinarnych, w których odbywają się warsztaty kulinarne. Chciałbyś wziąć w nich udział? Napisz w kilku słowach kogo i dlaczego...

  • ...słynny kanadyjski krytyk kulinarny Ron Eade po lunchu w ambasadzie RP w Ottawie, podczas którego wraz z moim mężem promowaliśmy nowoczesną kuchnię polską wśród dziennikarzy, szefów kuchni i autorów książek kulinarnych.  Nic dziwnego, że Ron Eade siadał do naszego stołu z pewnym nastawieniem. Wielokrotnie, nawet z ust Polaków, słyszałam, że nasza kuchnia jest pszenno-buraczana. Szczerze mówiąc...

  • Przeglądając blogi natknęłam się na 'Bełkoty... kuchenne oczka ;)...'. Nie będę ukrywać, że początkowo zaintrygowała mnie nazwa, a później dopiero przepyszne przepisy zilustrowane genialnymi zdjęciami i trochę tytułowego 'bełkotu'. Lubię tajemniczych ludzi, których do działania mogą zainspirować z pozoru prozaiczne rzeczy. Może dlatego z dużym zaciekawieniem czytałam wpisy Zemfiroczki (autorki bloga). Blog prowadzony jest z niezwykłą lekkością, jest pełen pasji i przede wszystkim...

  • Wieczorna „Modomowa” z Joanną Klimas

    ...projektantów młodego pokolenia, rozmawiali również o działalności pierwszego w kraju ośrodka naukowego zajmującego się badaniem mody. Kulinarnym przewodnikiem spotkania był Aleksander Baron, słynący...

  • Kolaż kulinarny, jak sam tytuł wskazuje, to pomieszanie różności - zawiera przepisy z różnych stron świata i z różnych kultur, na swojskie kartofle i egzotyczne owoce morza. W zamyśle autorki ten groch z kapustą, czy jak mawiał po łacinie Julian Tuwim, cicer cum, łączy jednak w całości przekonanie, że jedzenie jest jednym z największych uroków życia, że można jeść smacznie i zdrowo, a przede wszystkim, że nie trzeba się strasznie namęczyć, żeby coś pysznego przygotować. Gotowanie to tworzenie...

  • W najbliższą niedzielę do walki o kulinarne uznanie i apetyczną sumkę staną mieszkańcy Szczecina. Czym tym razem zaskoczą "Ugotowani"? Kto rzuci na kolana swoich rywali niezapomnianym menu, a kto urzeknie niezwykłą osobowością i wyjątkowym pomysłem na kolację? Podczas czterech szczecińskich uczt spotkają się: Marta Cnotliwy - podróżniczka, na co dzień prowadząca biuro podróży, Maciej Łagodziński - konferansjer, Inga Elerowska - pracująca w dziale marketingu lokalnej gazety oraz Maciej Gwarek...

  • Sięgając po menu w zagranicznej restauracji możemy poczuć się skołowani – w jaki sposób wymówić nazwy potraw, aby nie narobić sobie wstydu? Specjalnie dla was przygotowaliśmy mini-słowniczek, który pomoże wam uniknąć językowej gafy. Fot. 123 RF Wakacje zbliżają się wielkimi krokami. Krajem, który już od wielu lat znajduje się w grupie najchętniej wybieranych przez Polaków destynacji, jest słoneczna Italia. Włochy kuszą nas wspaniałym klimatem, niezwykłą kulturą oraz rewelacyjną kuchnią....