• Informacje na temat:

    grahamka maka

Przepisy na temat: grahamka maka
  • Pełnoziarniste znaczy lepsze

    ..., którą otrzymuje się mieląc całe, niełuskane ziarno zbóż. To właśnie łuska odpowiada za wysoką wartość odżywczą produktów z niej wytwarzanych. Idealna dla osób aktywnych Pieczywo i makarony(...) przykład smażąc domowe naleśniki. Przygotowując drugie dania czy makaron do zupy również warto sięgnąć po ten ciemniejszy. To w domu, a co z jedzeniem "na mieście"? Coraz więcej lokali rozszerza swoją...

  • smaczne,chrupiące, cudnie pachną.

  • Uwielbiamy grahamki. Moje mają miękki miąższ i delikatną skórkę, są pyszne. I sycą niesamowicie. Łatwe w przygotowaniu mimo, że zajmują trochę czasu. Myślę, że warto im poświęcić trochę czasu i upiec je w domu. Przede wszystkim wiemy co jemy -bez chemicznych polepszaczy, niebarwione, z prawdziwej mąki graham.

  • Bułeczki z dodatkiem pachnących ziół i pełoziarnistej mąki.

  • Zdrowe bułeczki i szybko się je robi.

  • Sprawdzony przepis na "Przepis na domowe grahamki"

  • Moje bułki jak grahamki wyglądają, bo kolorystycznie je przypominają. Jednak ciasto z samej mąki pszennej przygotowałam, ale dużo zmiksowanego, prażonego słonecznika dodałam. To dzięki niemu kolor został zmieniony, a smak pieczywa wzbogacony. Bułki z wyglądu, może nieidealne, ale w smaku przepyszne, genialne.

  • Nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo. Świeże bułki najlepiej smakują z samym masłem, ale i ser, czy wędlina chętnie dołączą do towarzystwa.

  • Zdrowa przegryzka, idealna do kawy. Zawiera siemię lniane i otręby. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu.

  • Dzisiaj podrzucam Wam przepis na racuszki z dodatkiem mąki kokosowej i żurawiny. Smakują obłędnie. Są puszyste, lekkie, słodkie i z lekką nutą kokosa.

Artykuły na temat: grahamka maka
  • Dieta, która złagodzi objawy menopauzy

    .... Zrezygnuj z dań, których podstawą jest biała mąka - pizzy, makaronów, puszystego pieczywa, klusek, pierogów, dań z drobnej kaszy kuskus czy manny. W okresie, gdy starasz się ograniczyć cukier, nie sięgaj po(...) owsianych, 2 łyżki otrębów, 2 łyżki siemienia, tarte jabłko, szczypta cynamonu i kurkumy Wystarczy wymieszać składniki. Wtorek: Jajko, grahamka i sałatka Składniki: grahamka, jajko, pomidor...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Jasne, ciemne, czy razowe: komu jakie służy?

    ...lekkostrawne, działają zatwardzająco. Dobre przy biegunkach, nadkwasocie, wrzodach, chorobach wątroby. Unikaj przy zaparciach, insulinooporności, kłopotach z tarczycą, otyłości i cukrzycy. Grahamka...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...

  • Schudniesz pięć kilogramów w dwa tygodnie

    ...w paski, chude mięso z kurczaka, łososia wędzonego, makaron sojowy lub pełnoziarnisty, kaszę jaglaną, ryż, razowe grzanki. Mogą to być też kulki (klopsiki) z mięsa drobiowego. Nie zaprawiaj zupy mąką(...) czy pełnoziarnisty makaron. Pasują również do zielonej sałaty z oliwkami, awokado i mozzarelli, skropionej dresingiem. Przykładowy jadłospis Twarożek : 150 g twarożku, 6 truskawek, 30 g grahama...

  • Gdy mamy pewność, że zaplanowane działanie się nie powiedzie lub coś się nie uda mówimy: "z tej mąki nie będzie chleba". A gdybyśmy chcieli użyć tego wyrażania w dosłownym jego znaczeniu? Czy zawsze potrafimy trafnie ocenić mąkę i jej jakość? Fot. materiały prasowe Cechy mąki dobrej jakości Gdy mamy do czynienia z sypkimi produktami, warto sprawdzić czy nie zalęgły się w nich szkodniki. Przekonamy się o tym otwierając opakowanie i przesypując mąkę na stolnicę lub do miseczki czy talerzyka....

  • Przyjemna dieta dla osób, które mają cukrzycę

    ...czwartą talerza zarezerwuj dla węglowodanów złożonych, np. pełnoziarnistego makaronu, a drugą ćwiartkę dla produktów białkowych. Sprytne sztuczki podczas gotowania Makaron gotuj al dente(...) ● natka ● łyżka oliwy ● sól ● pieprz Tuńczyka i fasolkę odsącz z zalewy. Fasolkę opłucz. Ogórki pokrój w kostkę. Wymieszaj z przyprawami, natką i oliwą. Spaghetti po bolońsku ● 100 g makaronu...

  • Amarantus, nazywany także szarłatem, to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka; archeologowie odkryli dowody na jego uprawę już 4 tysiące lat przed naszą erą. Przez wieki zapomniana, teraz powraca, a nazywana bywa wręcz „zbożem XXI wieku". Fot. 123RF/Picsel Dla przodków Indian żyjących na terenie obecnego północno-zachodniego Meksyku, amarantus był rośliną świętą, składaną w ofierze bogom deszczu i wojny. Majowie i Inkowie jedli go na co dzień. Do Polski szarłat trafił w...

  • Mamo, jedz dla dwojga!

    ...zawarte w roślinach przyswaja się gorzej. Pełne ziarno - jest w razowym chlebie, płatkach owsianych, ciemnym ryżu i makaronie, kaszy, grahamkach. Produkty te zawierają mnóstwo składników mineralnych i poprawiającego przemianę materii błonnika. Dietetycy zalecają trzy porcje pełnego ziarna dziennie - porcja to kromka razowca, kilka łyżek kaszy czy ciemnego makaronu. Tłuszcze - więcej roślinnych...

  • Jest dodatkiem do jedzenia dla astronautów, a jej najbliższymi krewnymi są rzepak, gorczyca i kapusta. Mowa oczywiście o korzeniu maki. Dlaczego uchodzi za jeden z „superfoods”? Poznaj wszystkie właściwości tej cudownej rośliny. Fot. 123RF/Picsel Maca jest rośliną pochodzącą z peruwiańskich Andów. Jest ona wyjątkowa nie tylko ze względu na swoje liczne właściwości, ale również za sprawą warunków, w których rośnie. Maca preferuje bowiem niegościnne, skaliste gleby, oraz ekstremalne warunki...