• Informacje na temat:

    goździki nalewka

Przepisy na temat: goździki nalewka
  • Tradycyjne polskie nalewki z pigwy, cytryny, róży...

    Nalewka z jabłek i pigwówka Nalewka jabłkowa : 1 kg jabłek, 0,75 l spirytusu, szkl. wody, 5 goździków, cynamon, wanilia, 30 dag cukru; Pigwówka : ok. 1,5 kg pigwy, litr spirytusu, 50 dag cukru brązowego, 0,5 litra miodu, woda - ok. 400 ml do rozcieńczenia spirytusu i 700 ml do syropu cukrowo-miodowego Nalewka z jabłek: jabłka umyj, pokrój na kawałki, usuwając pestki. Wrzuć do słoja...

  • To nalewka z czarnych porzeczek z dodatkiem cynamonu i goździków. Na zimowe wieczory jak znalazł.

  • Moc świątecznych przypraw

    Goździki, cynamon i gałka muszkatołowa to przyprawy, które nierozerwalnie łączą się atmosferą świątecznych przygotowań.

  • Tym razem postawiliśmy na wersję korzenną.

  • Miód - 10 łatwych przepisów

    ...lodówki na ok. 3 godziny. Następnie upiecz. 6. Miodowniczki 200 g miodu wymieszaj z 350 g mąki. Dodaj łyżeczkę cynamonu, 2 utłuczone goździki, 2 łyżki masła i 2 jajka. Zagnieć ciasto, rozwałkuj(...). Piecz w 170°C 10-15 min do zrumienienia. 10. Nalewka 500 g miodu i pół szkl. wody zagotuj i odstaw. Do gorącego miodu wlej po pół litra wódki i spirytusu. Wymieszaj. Ostudź, przelej do butelek...

  • Święta idą, więc czas na nastawienie okolicznościowej nalewki

  • Tarninówka

    ...szypułki. 2. Wyparz 5 l gąsiorek. Włóż do niego tarninę, śliwki, rodzynki, kwiat głogu i goździki. Zalej spirytusem i szklanką przegotowanej wody. Szczelnie zamknij i odstaw na miesiąc w ciepłe miejsce...

  • to miała być nalewka świąteczna, ale niestety, zbyt późno się do niej zabrałam, na święta nie dojrzeje, ale wiadomo na nalewkę zawsze jest dobry czas

  • Z korzennymi przyprawami - rozgrzewająca, ale nie zwala z nóg! No, chyba że smakiem :)

  • Aromatyczna nalewka z goździkami i cynamonem. Najlepsze śliwki węgierki, takie już pomarszczone :) i przejrzałe

Artykuły na temat: goździki nalewka
  • Lecznicze nalewki

    ...czy nawet rok. Najlepsze są po 2 latach. Klasyczna nalewka powstanie, gdy zasypiesz wybrane owoce cukrem, odstawisz je na jakiś czas, a potem zalejesz alkoholem. Do wyrobu nalewek słodkich używany(...) nerkowej i zapalenia dróg moczowych. Pij kieliszek-dwa wieczorem, gdy pojawią się dolegliwości. Jak zrobić? Pokrój 1 kg gruszek  ze skórką i pestkami. Włóż do słoja, dodaj 4 goździki i laskę wanilii...

  • Goździki są suszonymi pączkami tropikalnego, wiecznie zielonego drzewa goździkowego (goździkowca wonnego lub aromatycznego). W tradycyjnej medycynie służyły za środek na bóle zębów. W III w.p.n.e. chiński cesarz wymagał, aby każdy, kto z nim rozmawia żuł je wcześniej dla odświeżenia oddechu. Bez goździków nie wyobrażamy sobie wielu potraw. Fot. 123RF.COM/PICSEL Goździki to przyprawa, bez której nie wyobrażamy sobie piernika - do ciasta wykorzystujemy je w wersji zmielonej. W różnego rodzaju...

  • Ziółka wyciągną cię z psychicznego dołka

    ...uważać, żeby zażywać je zgodnie z ulotką dołączoną do opakowania. Dla miłośników mocniejszych trunków idealna na długie, mroźne wieczory będzie nalewka korzenna. Otrzymasz ją, zalewając w gąsiorku połową litra wódki mieszankę aromatycznych ziół (pół łyżeczki otartej skórki pomarańczowej, szczyptę cynamonu, cztery goździki i łyżeczkę mielonej gałki muszkatołowej). Całość należy odstawić na minimum...

  • Popularność nalewek wynika z ich słodkiego, owocowego smaku, oraz zdrowotnych właściwości. Dawniej ich receptury były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. W dzisiejszych czasach każdy z nas ma dostęp do przepisów, z których można wyczarować ulubiony trunek. Fot.Materiały prasowe Nalewki, zarówno te ziołowe, jak i owocowe, świetnie sprawdzają się jako dodatek do dań wytrawnych, jak też do słodkich ciast i deserów. Przygotowanie tego trunku nie jest trudne, a jedynie...

  • Czereśniówka na kłopoty żołądkowe

    ...1. Umyte i przebrane czereśnie z pestkami (możesz też wydrylować owoce) wsyp do słoja i dodaj goździki. Wszystko zalej wódką, szczelnie zakręć i odstaw w nasłonecznione miejsce na 2 miesiące. Co kilka dni potrząsaj słojem, żeby wymieszać płyn z owocami. 2. Po tym czasie zlej nalewkę. Pozostałe w słoju owoce zasyp cukrem i ponownie odstaw do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści - około...

  • Domowe nalewki, jakimi nasze prababcie leczyły wszelkie dolegliwości, powracają w wielkim stylu na do naszych spiżarni, apteczek i na stoły. I bardzo dobrze, z jednym jednakże zastrzeżeniem: przy sporządzaniu wyciągów, nalewów czy nalewek "dla zdrowotności", które oprócz walorów smakowych mają też działanie lecznicze i wzmacniające, obowiązują pewne zasady. Autor książki radzi, jak je przygotowywać, przechowywać i stosować, a między receptury wplata mnóstwo ciekawostek związanych z dawną...

  • Moc świątecznych przypraw

    Goździki, cynamon i gałka muszkatołowa to przyprawy, które nierozerwalnie łączą się atmosferą świątecznych przygotowań.

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Na szczęście nasi użytkownicy znają sekret doskonałych, domowych nalewek. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam Hipokrates, którego nalewkę na bazie wina i miodu...

  • Pigwa

    ...i goździki. Sok zlej do słoików, zawekuj lub trzymaj w lodówce.  Nalewka 3-4 pokrojone pigwy bez pestek zalej szklanką wódki i szklanką spirytusu. Odstaw na 14 dni. Po tym czasie zlej płyn, przefiltruj go(...), dużo lepiej niż suplementy diety. Konitura, sok i nalewka z pigwy korzystnie wpływają też na serce i układ krwionośny, obniżają ciśnienie.  Nasiona pigwy łagodzą zgagę, refluks, nieżyt żołądka i jelit...

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Wiśniówka, benedyktynka czy krupnik - aromatyczne nalewki do dziś królują na polskich stołach i w domowych spiżarniach. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam...