• Informacje na temat:

    goździki nalewka

Przepisy na temat: goździki nalewka
  • Tradycyjne polskie nalewki z pigwy, cytryny, róży...

    Nalewka z jabłek i pigwówka Nalewka jabłkowa : 1 kg jabłek, 0,75 l spirytusu, szkl. wody, 5 goździków, cynamon, wanilia, 30 dag cukru; Pigwówka : ok. 1,5 kg pigwy, litr spirytusu, 50 dag cukru brązowego, 0,5 litra miodu, woda - ok. 400 ml do rozcieńczenia spirytusu i 700 ml do syropu cukrowo-miodowego Nalewka z jabłek: jabłka umyj, pokrój na kawałki, usuwając pestki. Wrzuć do słoja...

  • To nalewka z czarnych porzeczek z dodatkiem cynamonu i goździków. Na zimowe wieczory jak znalazł.

  • Moc świątecznych przypraw

    Goździki, cynamon i gałka muszkatołowa to przyprawy, które nierozerwalnie łączą się atmosferą świątecznych przygotowań.

  • Tym razem postawiliśmy na wersję korzenną.

  • Miód - 10 łatwych przepisów

    ...lodówki na ok. 3 godziny. Następnie upiecz. 6. Miodowniczki 200 g miodu wymieszaj z 350 g mąki. Dodaj łyżeczkę cynamonu, 2 utłuczone goździki, 2 łyżki masła i 2 jajka. Zagnieć ciasto, rozwałkuj(...). Piecz w 170°C 10-15 min do zrumienienia. 10. Nalewka 500 g miodu i pół szkl. wody zagotuj i odstaw. Do gorącego miodu wlej po pół litra wódki i spirytusu. Wymieszaj. Ostudź, przelej do butelek...

  • Święta idą, więc czas na nastawienie okolicznościowej nalewki

  • Tarninówka

    ...szypułki. 2. Wyparz 5 l gąsiorek. Włóż do niego tarninę, śliwki, rodzynki, kwiat głogu i goździki. Zalej spirytusem i szklanką przegotowanej wody. Szczelnie zamknij i odstaw na miesiąc w ciepłe miejsce...

  • to miała być nalewka świąteczna, ale niestety, zbyt późno się do niej zabrałam, na święta nie dojrzeje, ale wiadomo na nalewkę zawsze jest dobry czas

  • Z korzennymi przyprawami - rozgrzewająca, ale nie zwala z nóg! No, chyba że smakiem :)

  • Aromatyczna nalewka z goździkami i cynamonem. Najlepsze śliwki węgierki, takie już pomarszczone :) i przejrzałe

Artykuły na temat: goździki nalewka
  • Ziółka wyciągną cię z psychicznego dołka

    ...uważać, żeby zażywać je zgodnie z ulotką dołączoną do opakowania. Dla miłośników mocniejszych trunków idealna na długie, mroźne wieczory będzie nalewka korzenna. Otrzymasz ją, zalewając w gąsiorku połową litra wódki mieszankę aromatycznych ziół (pół łyżeczki otartej skórki pomarańczowej, szczyptę cynamonu, cztery goździki i łyżeczkę mielonej gałki muszkatołowej). Całość należy odstawić na minimum...

  • Goździki są suszonymi pączkami tropikalnego, wiecznie zielonego drzewa goździkowego (goździkowca wonnego lub aromatycznego). W tradycyjnej medycynie służyły za środek na bóle zębów. W III w.p.n.e. chiński cesarz wymagał, aby każdy, kto z nim rozmawia żuł je wcześniej dla odświeżenia oddechu. Bez goździków nie wyobrażamy sobie wielu potraw. Fot. 123RF.COM/PICSEL Goździki to przyprawa, bez której nie wyobrażamy sobie piernika - do ciasta wykorzystujemy je w wersji zmielonej. W różnego rodzaju...

  • Czereśniówka na kłopoty żołądkowe

    ...1. Umyte i przebrane czereśnie z pestkami (możesz też wydrylować owoce) wsyp do słoja i dodaj goździki. Wszystko zalej wódką, szczelnie zakręć i odstaw w nasłonecznione miejsce na 2 miesiące. Co kilka dni potrząsaj słojem, żeby wymieszać płyn z owocami. 2. Po tym czasie zlej nalewkę. Pozostałe w słoju owoce zasyp cukrem i ponownie odstaw do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści - około...

  • Domowe nalewki, jakimi nasze prababcie leczyły wszelkie dolegliwości, powracają w wielkim stylu na do naszych spiżarni, apteczek i na stoły. I bardzo dobrze, z jednym jednakże zastrzeżeniem: przy sporządzaniu wyciągów, nalewów czy nalewek "dla zdrowotności", które oprócz walorów smakowych mają też działanie lecznicze i wzmacniające, obowiązują pewne zasady. Autor książki radzi, jak je przygotowywać, przechowywać i stosować, a między receptury wplata mnóstwo ciekawostek związanych z dawną...

  • Moc świątecznych przypraw

    Goździki, cynamon i gałka muszkatołowa to przyprawy, które nierozerwalnie łączą się atmosferą świątecznych przygotowań.

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Na szczęście nasi użytkownicy znają sekret doskonałych, domowych nalewek. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam Hipokrates, którego nalewkę na bazie wina i miodu...

  • Złagodzić wrzody żołądka

    .... A oliwa, dzięki zawartości kwasów omega-3, kwasu oleinowego oraz witamin, działa przeciwzapalnie.  2. Nalewka orzechowa  Pokrój na kawałki 10 zielonych, niedojrzałych orzechów włoskich i zalej je 1/2 litra dobrej wódki żytniej. Dodaj 3 goździki, przelej do słoja. Zakręć i odstaw w ciemne i ciepłe miejsce na 4 tygodnie (co dzień wstrząsaj słojem). Przefiltruj nalewkę przez gazę i przelej ją do...

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Wiśniówka, benedyktynka czy krupnik - aromatyczne nalewki do dziś królują na polskich stołach i w domowych spiżarniach. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam...

  • Bóle reumatyczne - jak sobie z nimi radzić?

    ...dziennie zmniejszy zmęczenie i ból. Polecane przyprawy to: goździki, anyż, kurkuma, imbir. Ból łagodzi imbirowa mikstura: zalej wrzątkiem 1 cm korzenia, przykryj, po 10 minutach przecedź, dodaj łyżkę miodu. Pij kilka razy dziennie. Podobnie działa napar z łyżeczki kurkumy. Nalewka do smarowania chorych stawów: rozgnieć 3 liście agawy, zalej 100 ml spirytusu, odstaw na 2 tygodnie.  Maść: wymieszaj...

  • Na chłodne, jesienne wieczory najlepsze są nalewki, które znakomicie cię rozgrzeją. Te napoje mają nie tylko właściwości lecznicze, ale także świetnie smakują. Aby wydobyć z nich aromat i zapach, trzeba jednak być cierpliwym i czekać nawet rok. Poznaj przepisy na pigwówkę, orzechówkę, śliwkówkę, jarzębinówkę i dereniówkę. Przepisy pochodzą z bezpłatnego Magazynu Smaker - kliknij, aby zobaczyć jego pełną wersję Nalewka z pigwy Pigwa jest polecana szczególnie jesienią i zimą, kiedy odporność...