• Informacje na temat:

    gotuję bo lubię wielkanoc przeoisy

Przepisy na temat: gotuję bo lubię wielkanoc przeoisy
  • Zdrowa, warzywna sałatka z makaronem, która może stać się samodzielnym daniem lub dodatkiem do obiadu. O tej porze roku do zrobienia tej sałatki użyłam warzyw mrożonych, ale w lecie najlepiej wykorzystać świeże warzywa. Polecam!

  • Kotleciki jajeczne nie muszą być koniecznie wielkanocne, sprawdzą się w każdej porze roku, gdy dopadnie Was kuchenny kryzys twórczy i totalny brak pomysłów. A że jajka jednoznacznie kojarzą się z wielkanocnymi świętami, stąd i moja propozycja. Zrobiłam od razu z podwójnej porcji - ze względu na przybycie gości.

  • Idealna np na komunijne śniadanie. Błyskawicznie i prosto przygotowana hurtowa ilość tradycyjnej sałatki, bo my tak mamy, że jak się spotykamy w większym rodzinnym gronie, to każdy dom przygotowuje jakąś specjalność :) To super rozwiązanie, które oszczędza czas przygotowań dużych uroczystości. Przepis na ok. 2,5 kg sałatki - koszt składników ok. 50 zł. a składniki są podzielne przez 4 :)

  • Idealny przepis na Wielkanocny barszcz biały z pysznymi dodatkami. Łatwy w wykonaniu, każdy sobie poradzi z przyrządzeniem tego dania. Polecam mój przepis.

  • uwielbiam udane eksperymenty

  • Smaczny pomysł na "Faszerowane jajka na Wielkanoc"

  • Latwa,smaczna troszke droga,ale warto

  • Lubczyk to zioło na miłość. Przypisywano mu wielką moc. Był składnikiem w napojach miłosnych, według pradawnych wierzeń wykopany wraz z nacią 1 października o szóstej rano wielkie i znamienite skutki w związku, rozterki i niezgody w nim równa. Upięty we włosach lub przyczepiony do sukni ślubnej ma przynosić młodej parze szczęście. Ja go lubię najbardziej w brzuszku, zwłaszcza w jajecznicy z czerwoną cebulą i chili. I takie śniadanie Wam dzisiaj polecam.

  • Jest to sernik niby trochę tradycyjny, jednak ewidentnie z nutką fantazji. Zachęcam Was gorąco by jeszcze bardziej go ubarwić dodatkiem kakao. Do 1/4 masy serowej dodajemy solidną łyżkę kakao. Czekoladowa warstwa wędruje na górę i dopiero wtedy wrzucamy kuleczki. Następny razem właśnie tak zrobię! Z racji tego, że zbliża się Wielkanoc i jest to niewątpliwie czas sernikowania to zachęcam Was to tego byście ten jeden raz zaszaleli i zamienili wypróbowany przepis na nieco bardziej awangardowy,...

  • Przepis na tę pyszną i sycącą zupkę wynalazł gdzieś kilka lat temu mój Mąż. Od tamtej pory często gości na naszym stole.

Artykuły na temat: gotuję bo lubię wielkanoc przeoisy
  • Domek letniskowy na działce to świetne miejsce na gotowanie przysmaków "prosto z krzaczka". Urządzenie wielofunkcyjne Philips Multicooker umożliwia sprawne i wygodne gotowanie, nawet na kempingu, w ogrodzie czy na tarasie. Zobaczcie, co mówią o nim osoby, które z niego korzystają! Czy gotowanie na wakacjach może być przyjemnością?   Fot. Philips Multicooker Pani Alina ceni Multicookera za to, że może z niego korzystać na działce: "Multicookera używam w moim małym domku letniskowym na...

  • Wielkanoc już wkrótce – jak co roku będziemy się starać, by na stole pojawiły się potrawy o doskonałym smaku. Fot. materiały prasowe Wielkanoc już wkrótce - jak co roku będziemy się starać, by na stole pojawiły się potrawy o doskonałym smaku. Chcemy choć trochę zaskoczyć zgromadzonych przy świątecznym stole, a co więcej zależy nam, by każdy znalazł na nim swoje ulubione smakołyki. Ma być więc przede wszystkim smacznie i różnorodnie. O tę różnorodność szczególnie dbamy właśnie podczas...

  • Zbliża się czas Wielkanocy, najważniejszego święta dla Chrześcijan, za których podaje się ponad 90% Polaków. Jednak czy święta, to nadal tradycja i czas zadumy nad naszym życiem duchowym, czy może jedynie zwykłe przyzwyczajenie, do którego przywykliśmy obchodząc je bezrefleksyjnie każdego roku? Fot. 123RF/Picsel Według badań CBOS Święta Wielkanoce są dla Polaków przede wszystkich świętem rodzinnym (61%) i miła tradycją (55%). I choć badaniom nie można zaprzeczać, to nietrudno zauważyć, że...

  • Blisko dwie trzecie Polaków przyznaje, że najbardziej smakują im ciasta i desery przygotowywane w domu. Domowe wypieki lubimy trzy razy bardziej od tych kupowanych w cukierniach - tak odpowiedziało aż 62% respondentów biorących udział w badaniu na temat wypieków w Polsce przeprowadzonych przez IQS Group w lutym 2015 roku. Dla fanów domowych słodkości Lidl wspólnie z Pawłem Małeckim, Mistrzem Cukiernictwa przygotował niespodziankę - książkę „Cukiernia Lidla". Ciasto po mistrzowsku Paweł...

  • Rodzinne spotkania, radosna atmosfera i odpoczynek – w ten sposób wielu z nas wyobraża sobie Wielkanoc idealną. Najważniejsze święto chrześcijańskie to także celebracja budzącej się do życia przyrody. Fot. materiały prasoweWypełnione jest wieloma tradycjami, często przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Istotna część różnorodnych zwyczajów związana jest, oczywiście, z jedzeniem! Wielkanoc nie mogłaby odbyć się bez święconki, śniadania wielkanocnego i długich biesiad przy suto zastawionym...

  • To książka dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na kreatywne wykorzystanie tego, co zostało w lodówce i w kuchennych szafkach. Sylwia Majcher ma mnóstwo sposobów na to, by resztki zamiast do kosza trafiły na talerze. Postanowiłam odczarować resztki. Pokazać, jak bardzo wartościowe produkty wyrzucamy do śmietnika. (...) Bo podróż przez historię kulinarną udowadnia, że najlepsze dania, którymi kuchnie świata dziś się chwalą, gotowane były z odpadków. Zatem resztki na stół. Sylwia Majcher...

  • W wielu rejonach świata rybie mięso jest podstawowym elementem diety. Dziwi więc fakt, że w Polsce - kraju, który posiada tak wiele rzek i jezior oraz dostęp do morza - ryby i owoce morza jada się tak rzadko. Jeśli już decydujemy się na rybę to zazwyczaj jest to karp ze stawu hodowlanego podawany na Wigilię. Fot. 123RF/Picsel To duży błąd. Gdyż mięso ryb jest bogatym źródłem wielu cennych składników odżywczych, dlatego powinno częściej pojawiać się na naszych stołach. Dlaczego od święta? W...

  • 10 września 2014 r. miała miejsce premiera pierwszej kulinarnej książki „NIE… ZWYKŁA KUCHNIA bo każdy jest inny”, której autorką jest ambasadorka firmy Podravka – Kinga Paruzel, założycielka popularnego bloga „Ale Babka i robi to co lubi”. To zbiór 100 przepisów, za pomocą których autorka pokazuje jak bawić się smakiem i jak modyfikować dania by nabrały zupełnie nowego, oryginalnego charakteru. W książce nie bez powodu zostały zawarte przepisy z użyciem produktów firmy Podravka, miedzy...

  • Tak, jak myśleliśmy, zimą najbardziej lubicie jeść potrawy rozgrzewające, dodające energii i przywracające na myśl ciepłe letnie dni lub fantastyczne wspomnienia z dzieciństwa. Bardzo dziękujemy za wszystkie zgłoszenia, które do nas przesłaliście. Jak zwykle nie spodziewaliśmy się tak dużej ich ilości i jak zwykle mieliśmy duży problem z wyłonieniem zwycięzców. Po długich debatach zdecydowaliśmy, że książki Zosi Cudny powędrują do: Halcia66 Zimą najbardziej lubię jeść...i kropka. Bo czyż...

  • Święta tuż, tuż – przygotowania najwyższy czas zacząć! Pomimo, że Wielkanoc obchodzona jest w całej Polsce, każdy region posiada własną historię i tradycję obchodzenia tego szczególnego Święta. Fot. Materiały prasoweNa Warmii i Mazurach jeszcze do niedawna nie znano zwyczaju święcenia potraw, a śniadanie wielkanocne było dość ubogie. Na Pomorzu tradycją wielkanocną było jedzenie jajecznicy z węgorzem, a na Podlasiu do dnia dzisiejszego przygotowuje się kołacz, powszechnie znany jako sękacz....