• Informacje na temat:

    gotowanie zupy szczawiowej

Przepisy na temat: gotowanie zupy szczawiowej
  • Szczawiowa z jajkiem

    Nie lubisz szczawiowej? Ten przepis cię do niej przekona!

  • Zapraszam na mojego bloga Paszczak gotuje.

  • Szczawiowa z rzodkiewkami

    ...warzywnym i doprowadź do wrzenia. Gotuj ok. 20 min na niewielkim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. 3. Jajka ugotuj na półtwardo (ok. 7 min), obierz i pokrój wzdłuż na połówki. Zieleninę dodaj do zupy(...) ziołami. Ostrzejszy smak Do gotowej zupy dodaj 2 obrane, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smak zupy podkreśli też szczypta mielonego imbiru.

  • Zupa szczawiowa

  • Zupa szczawiowa z jajkiem

    ...dodaj szczaw. Po kilku minutach duszenia przełóż liście do garnka z gorącym bulionem. Wymieszaj żółtka ze śmietaną. Zahartuj tę mieszankę, dodając do niej po łyżce zupy, a następnie wlej do garnka. Gotuj...

  • Aromatyczna i smaczna zupa.

  • Sprawdzone sposoby na zupy

    ...1. Zupa z buraków i botwiny zyska piękny kolor bordo, jeśli dodasz do niej odrobinę soku z cytryny. Gdy dolejesz go do zupy szczawiowej, nada jej kwaskowy, bardziej zdecydowany smak. 2. Możesz(...) pietruszki lub koperek do zupy, zazwyczaj zostaje Ci połowa pęczku. Posiekaj go, włóż do woreczka foliowego i zamroź, by wykorzystać w przyszłości do przygotowania zupy.

  • takie moje zupy z dzieciństwa.troche dziwne ale jedne z moich ulubionych a teraz jest najlepszy na to czas

  • Szczawiowa  ze śmietaną

    ...  ziół do dekoracji Przygotowanie: 1. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Ugotuj na półtwardo w posolonej wodzie, odcedź i dobrze osącz. Szczaw oczyść, opłucz, grubo posiekaj. Zagotuj bulion(...) zupy wlej śmietanę i podgrzewaj jeszcze 10 minut. Cebulę obierz, posiekaj. 3. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż na nim cebulę. Dodaj ziemniaki. Mieszając, zrumień je ze wszystkich stron. Zupę rozlej...

  • Uwielbiam zupy, takie jak szczawiowa szczególnie. Dlaczego? Bo kwaśna, bo lekka, bo smaczna- po prostu idealna.

Artykuły na temat: gotowanie zupy szczawiowej
  • Szczawiowa z jajkiem

    Przygotowanie: Na patelni rozgrzej masło i wrzuć przecier szczawiowy. Dodaj koperek i całość podsmaż, aż odparuje woda. Do garnka z wodą wrzuć opłukane...

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Fot. 123RF/Picsel Pośród tradycyjnych, wigilijnych potraw nie może zabraknąć aromatycznej zupy. W niektórych domach jest to czerwony barszcz, w innych grzybowa, a w jeszcze innych treściwa zupa rybna. Pierwsza z nich powinna zostać przygotowana na bazie domowego zakwasu,...

  • 10 powodów, dla których warto jeść zupy

    Dietetycy alarmują: jemy coraz mniej zup, a szkoda! Chociaż wielu osobom zupy kojarzą się jedynie z tradycyjną, ciężką kuchnią to w rzeczywistości są one niezwykle wartościowym posiłkiem, który sprzyja szczupłej sylwetce, zdrowiu, wygodzie i dobremu smakowi.

  • 800 pyszności na czas kryzysu! Zupy, zapiekanki, potrawy z kaszy i ryżu, pizze ,tarty, grzanki, sałatki, surówki, przystawki, dania z warzyw, drobiu i ryb, sosy, desery, ciasta, napoje Z najprostszych składników można wyczarować bogactwo smaków! Tadeusz Barowicz - mistrz kuchni, którego książki trafiły do dziesiątek tysięcy klientów KLUBU DLA CIEBIE - zaprasza na kurs taniego gotowania. Zdziwisz się, na jak wiele sposobów można przygotować mielone mięso, filety rybne lub kaszę gryczaną! Z...

  • Zupy dobre na wszystko

    ...być przyczyną wzdęć. Aby temu zapobiec, należy moczyć nasiona przed gotowaniem i dodać do zupy odrobinę ziół (szałwii, bazylii, majeranku czy tymianku). Kremowa gdy boli gardło Zmiksowaną papkę(...)Są sycące, rozgrzewają i wzmacniają. Zimą nic tak nie poprawia samopoczucia, jak talerz smacznej, gorącej zupy. Choć w wielu domach to tylko wstęp do obiadu, właściwie przyrządzona, sprawdzi się...

  • Jesteśmy narodem uwielbiającym zupy. Statystyczny Polak zjada nawet 100 litrów zup rocznie, a to stawia nas w światowej czołówce. Nie dość, że smaczne, to w dodatku zdrowe. Przygotowując je, warto pamiętać o kilku zasadach, które uchronią nas przed kulinarną katastrofą. Wiadomo, że najlepsze zupy to te, które przygotowane były przez nasze babcie. Jednak prędzej czy później, nadchodzi moment, w którym sami musimy zadbać o smak naszych dań. Tyczy się to zarówno najróżniejszych wypieków, jak i...

  • Cała prawda o dobrym gotowaniu dla dziecka

    ...malucha. Jeśli jednak zamierzamy zaserwować mu jarzynkę, marchewkę czy brokuły lepiej przyrządzać na parze. Gotowanie tą metodą pozwala zachować przy okazji więcej walorów smakowych. Oczywiście proces(...) zmiksować lub ugotować "w mundurkach", a dopiero potem cienko obrać. Dzięki temu zatrzymają większą ilość składników mineralnych i witamin. Niemowlęciu od początku można przygotowywać zupy na mięsie -FAŁSZ...

  • Na historię zupy pomidorowej składają się dzieje samej zupy oraz losy pomidorów. Dziś ciężko w to uwierzyć, ale sympatyczne, czerwone warzywa, na które czekamy całą długą zimę, uznawano kiedyś za... truciznę! Fot. 123RF/Picsel Popularność pomidorowej nie powinna nikogo dziwić. Jest to danie bardzo stare, rodzime niemal dla każdej kuchni i prawdopodobnie rozpoczynające historię kulinariów. Sycąca, względnie tania, prosta do zrobienia i potrafiąca nakarmić wiele osób. A czy ktoś nie lubi...

  • Zupa z pokrzyw - nieoceniona po zimie

    ...najlepiej świeżo zerwana pokrzywa. Pamiętajmy, by zrywać ją z dala od dróg, by uniknąć zanieczyszczeń. Nie zapomnijmy o rękawicach, żeby nie poparzyć rąk. Do przygotowania zupy pokrzywowej(...) muszkatołowej, 2 łyżki masła klarowanego, sól, świeżo mielony czarny pieprz, 2 gałązki świeżego lubczyku, dużo posiekanej natki pietruszki i kopru, śmietanę lub jogurt naturalny do zabielenia zupy. Kroimy...

  • 23 maja 2009 na krakowskim Kazimierzu już po raz ósmy odbędzie się Festiwal Zupy. Serdecznie zapraszamy wszystkich Smakerowiczów! Jak co roku o miano Złotej, Srebrnej oraz Brązowej Łyżki bedą walczyć najznakomitsi profesjonalni restauratorzy oraz amatorzy. Po raz pierwszy zostanie przyznana nagroda na Najlepszą Zupę Tradycyjną- Złoty Kociołek. Każdy kto choć raz miał okazję uczestniczyć w festiwalu na pewno zna "placówkę"- zupę, którą gotuje się z produktów jakie można zakupić na Placu Nowym....