• Informacje na temat:

    gotowanie zalewajka

Przepisy na temat: gotowanie zalewajka
  • PRL od kuchni: zalewajka, paprykarz i zimne nóżki

    Zupa zalewajka, paprykarz, zimne nóżki, bułka i zapiekanka z pieczarkami - takie były smaki oferowane w PRL. A na deser - woda sodowa...

  • Chyba jedna z najprostszych zup. Przypomina mi wakacje u wujostwa na wsi. Zawsze jak cioci zostało miesko drobiowe z niedzielnego obiadu robiła tą zupkę.

  • Co w różnych rejonach Polski je się na śniadanie wielkanocne?

    Są potrawy, które bez względu na region rządzą na wielkanocnych stołach w całej Polsce. Do nich należy między innymi żurek, biała kiełbasa czy słodkie mazurki. Inne dania są specyficzne dla konkretnego regionu. Co jada się na śniadanie wielkanocne w różnych rejonach Polski?

  • Czas Wielkiej Nocy kojarzy mi się z żurem, białą kiełbasą i jajkami. Wszystkie świąteczne zupy są bardzo aromatyczne, bo są gotowane na wędzonce i pachnącej jałowcem i dymem szynce. Dziś zamiast tradycyjnego żurku przygotuje Zalewajkę, która bardzo przypomina żurek, ale ma delikatną ziemniaczaną nutę. Podstawą tej zupy są nasze polskie kartofle, które gotujemy powoli w rondlu i do nich dodajemy kolejne składniki, w tym naturalny polski żur.

  • Podejrzewam, że wszyscy, a na pewno 80% populacji naszej polskiej, zna fragment z filmu "Jak rozpętałem II wojnę światową", kiedy Franek Dolas został kucharzem i obiecywałam legionistom... zalewajkę ... Z definicji wg. Wikipedii - bo ma zalewajka takową - " to tradycyjna zupa wiejska, zawierająca ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki zalane (stąd właśnie nazwa) przygotowanym osobno czystym żurem z zakwasu chlebowego. Wywodzi się z centralnej Polski, a pierwsze wzmianki pochodzą z XIX wieku...

  • uwielbiam ją :)

  • Pyszna, sycąca i prosta do zrobienia zupa :) Jedna z moich ulubionych zup zapamiętanych z domu :)

  • Zupa na maślance, z dodatkiem boczku. Smacznego.

  • Zalewajka z filmu "Jak rozpętałem drugą wojnę światową" ;)

  • Zalewajka łódzka to dziedzictwo kultury kulinarnej mojego męża. Bo choć z urodzenia poznaniak, jest wnukiem “imigranta” z okolic Łodzi. To dlatego w kuchni rodziny J. gotowała się zalewajka, a nie żurek – jak w większości polskich domów. Wiem oczywiście, że to nie jest to samo, ale zalewajce do żurku jest naprawdę bardzo blisko. Tyle, że zalewajka bardzo często jest wegetariańska - to kuchnia biedniejszych warstw społecznych. Ale jaka pyszna!

Artykuły na temat: gotowanie zalewajka
  • Sens ostatków i Wielkiego Postu

    .... Przed podaniem posypać cukrem pudrem. ZALEWAJKA Z ZIEMNIAKAMI Składniki: 2-3 l wody 3-4 średnie cebule 5-6 ząbków czosnku 1/2 l naturalnego barszczu białego 3-4 łyżki śmietany (wiejskiej...

  • Aby gotować, nie wystarczą chęci ani odpowiednio zaprojektowana kuchnia. Bez właściwych narzędzi i sprzętów kuchennych niewiele osiągniemy, a niektórych czynnościom będziemy musieli poświęcić naprawdę dużo czasu. Na szczęście, producenci akcesoriów kuchennych ułatwiają nam pracę oferując przydatne sprzęty i narzędzia. Fot. 123RF/Picsel Stojak na noże w kształcie serca? Uchwyty do trzymania stron książki kucharskiej? Radiotoster? To już nie są wytwory fantazji, a produkty oferowane przez...

  • Przez żołądek do serca

    Chyba skończyłam się w temacie "przepis - wyznaje Agnieszka Pilaszewska i dodaje, że porzuciła gotowanie dla pisania!

  • 800 pyszności na czas kryzysu! Zupy, zapiekanki, potrawy z kaszy i ryżu, pizze ,tarty, grzanki, sałatki, surówki, przystawki, dania z warzyw, drobiu i ryb, sosy, desery, ciasta, napoje Z najprostszych składników można wyczarować bogactwo smaków! Tadeusz Barowicz - mistrz kuchni, którego książki trafiły do dziesiątek tysięcy klientów KLUBU DLA CIEBIE - zaprasza na kurs taniego gotowania. Zdziwisz się, na jak wiele sposobów można przygotować mielone mięso, filety rybne lub kaszę gryczaną! Z...

  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    ...wołowiny, sporządzana przede wszystkim na wywarze mięsno-warzywnym. Rosół jest potrawą, którą przygotowuje się stosunkowo długo, jednak dzięki temu, że gotowanie wywaru rozpoczyna się od zimnej wody(...) Czarnina, zwana również czerniną, czarną polewką czy czarna zalewajka - to tradycyjna polska zupa, której podstawowymi składnikami są rosół i krew z kaczki lub kury, królika, rzadziej z prosięcia...

  • „Pomaganie przez gotowanie” – pod takim hasłem ruszyła akcja marki Knorr prowadzona we współpracy z Fundacją Samodzielność od Kuchni. Fot. materiały prasowe Inicjatywa opiera się na organizacji warsztatów kulinarnych dla wychowanków domów dziecka według programu prowadzonego od trzech lat przez Fundację Samodzielność od Kuchni. Dzięki nim mają oni szansę zdobywania umiejętności gotowania i, co równie ważne, nauki samodzielności. Akcja ma charakter długofalowy - rozpoczęta we wrześniu, będzie...

  • Jak przyrządzić idealną kawę?

    Smakosze brązowego napoju od lat zachodzą w głowę, jak przyrządzić idealną kawę. Najdalej poszedł profesor MIT, E. E. Lockhart, który na drodze badań z udziałem kilku tysięcy ochotników opracował doskonałe proporcje. Według niego najlepszy napój powstaje z drobno zmielonych ziaren parzonych w 17,42 grama wody na każdy gram kawy. Ważna jest też temperatura, która musi wynosić dokładnie 90,5°C. Pyszne cappuccino lub espresso przygotujesz jednak nie tylko w laboratorium – wystarczy, że...

  • Często przed wakacyjnym wyjazdem próbujemy zrzucić nadmiarowe kilogramy. A kiedy już zaczniemy wypoczywanie, opychamy się niezdrowymi fast foodami, które nie tylko są tuczące, ale i bardzo niezdrowe. Co zrobić, by wakacyjna dieta nie odbiła nam się czkawką? Nie musimy rezygnować z domowych pyszności na urlopie!   Fot. Philips Multicooker Odpowiedz na pytanie i wygraj Multicookera! Kliknij! Nie rób sobie wakacji od zdrowego jedzenia! Wakacje wielu z nas kojarzą się z jedzeniem frytek, gofrów...

  • Ewa Wiśniewska. Diwa

    ...z dżemem z borówek. Ona wszystko potrafiła zrobić w jakiś specjalny, niepowtarzalny sposób, nawet herbatę z cytryną. Jej rosół z gęsi, cieniusieńkie, przezroczyste faworki... Albo zalewajka mamy, żadna...

  • Tadeusz Barowicz, autor wielu kulinarnych bestsellerów, zaprasza do wspólnego nowoczesnego gotowania. W kombiwarze można przygotować pełny obiad w zaledwie 30 minut, jednocześnie przygotować mięso, warzywa i ryby, a do tego ograniczyć tłuszcz i zachować smak produktów. Warto wykorzystać wszystkie możliwości urządzenia i przyrządzić w nim szybkie przekąski, takie jak pieczarki nadziewane wędliną, a nawet pasztet z jarzyn. A może wolisz doskonałe zapiekanki - ze szpinakiem, pomidorami, cukinią...