• Informacje na temat:

    gotowanie ryżu proporcje

Przepisy na temat: gotowanie ryżu proporcje
  • Gotowanie ryżu - sztuka czy dyscyplina?

    Ugotowanie ryżu wydaje się proste. Jeśli jednak zagłębimy się w mnogość przepisów i liczbę jego odmian, sprawa staje się trudniejsza. Na perfekcyjną konsystencję ziaren wpływa i czas gotowania, i rodzaj użytego naczynia, i sposób podgrzewania.

  • Proporcje kasz i wody

  • ...1 podwójna pierś z kurczaka; olej do smażenia; sól, pieprz, papryka w proszku; mrożone "warzywa na patelnię"; cebula; kostka rosołowa; 3/4 szkl. ryżu; 2 szkl. wody.

  • Soczyste w środku,chrupiące na zewnątrz..poprostu pyszne :) Idealne jako dodatek do dania głównego,lub jako samodzielne danie.

  • Perfekcyjny ryż na sypko

    ...czy basmati, przepłucz kilka razy pod bieżącą, zimną wodą. Woda ma być czysta po ostatnim płukaniu. Włóż ryż do garnka i zalej wodą w proporcji 1 szklanka ryżu na 1 i 3/4 szklanki wody. 2. Zagotuj, posól szczyptą soli i dodaj łyżeczkę oleju rzepakowego lub masła. Zmniejsz ogień na minimalną moc, przykryj garnek pokrywką i gotuj 15 minut. W tym czasie nie mieszaj ryżu i nie podnoś pokrywki...

  • łatwe i szybkie, świetne na kolacje

  • Zdrowe, smaczne i uniwersalne - mleko roślinne

    ...mleku" powstają przecież naleśniki, budyń, mleczne koktajle, a nawet lody. Można przygotować też z niego prosty deser z dodatkiem ryżu. - Dla mnie ryż na słodko to koszmar! A jednak ta wersja odczarowała moje nastawienie do tego dania. Bardzo prosty deser, ale ma w sobie finezję - tak o ryżu w mleku kokosowym z pistacjami i wodą różaną mówi Jagna Niedzielska, autorka książki "Bez resztek. Kuchnia zero...

  • lubię zapiekanki, nie są pracochłonne, nie trzeba sztywno trzymać się przepisu, za każdym razem smakują inaczej, same zalety

  • 10 pomysłów na szybki obiad

    Propozycja 1. Kurczak w ryżu Składniki: - 40 dag piersi z kurczaka, - 1/2 brokuła, - 20 dag ryżu 3 kolory, - 1 cebula, - 2 łyżki masła, - olej, - sól, pieprz, - ostra papryka Przygotowanie: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na plastry, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Mięso odstawić do lodówki. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę. Dodać ryż i chwilę go...

  • mimo, że długo się na niego "oczekuje" (bo przygotowanie nie trwa nawet 1/2 godz)- warto spróbować

Artykuły na temat: gotowanie ryżu proporcje
  • To o ryżu warto wiedzieć

    Aby ryż miał ładny biały kolor, dodaję do wody trochę soku cytrynowego. A żeby nie wykipiał - odrobinę oleju lub oliwy. Na sypko Ryż będzie wyjątkowo sypki, jeżeli po ugotowaniu między pokrywkę i garnek włożymy ściereczkę. Wchłonie wydobywającą się z ryżu parę, która nie będzie się skraplała i ziarna się nie rozgotują. Smaczniejszy Jeśli chcę, by ryż miał wyjątkowy smak, gotuję go...

  • Gotowanie sypkich produktów w woreczkach jest ogromnym ułatwieniem dla wielu gospodyń. Jednak specjaliści do spraw żywienia alarmują, że w ten sposób możemy sobie zaszkodzić. Dlaczego powinniśmy uważać na tego typu produkty? Fot. 123RF W dzisiejszych czasach większość z nas chce odżywiać się możliwie najbardziej zdrowo i ekologicznie. Dbamy o to, aby do naszego pożywienia nie trafiały niepożądane związki chemiczne ani substancje, które mogłyby negatywnie wpływać na nasz organizm. Jednak...

  • Gotuj razem z Sophią Loren

    ...utrzeć ręcznie, w moździerzu (stąd nazwa sosu: od włoskiego czasownika pestare, który znaczy miażdżyć, zgniatać, ucierać na miazgę) czosnek, kilka ziaren grubej soli i bazylię (minimalne proporcje(...) Składniki dla 6 - 8 osób: 600 g ryżu, ok. 1 l rosołu mięsnego, 40 g szpiku wołowego, 40 g masła + masło do wymieszania, 1 cebula, szafran, starty parmezan, sól. Czas: niecałe pół godziny. Według mnie...

  • Gotowanie sypkich produktów w woreczkach jest ogromnym ułatwieniem dla wielu gospodyń. Jednak specjaliści do spraw żywienia alarmują, że w ten sposób możemy sobie zaszkodzić. Dlaczego powinniśmy uważać na tego typu produkty? Fot. 123RF W dzisiejszych czasach większość z nas chce odżywiać się możliwie najbardziej zdrowo i ekologicznie. Dbamy o to, aby do naszego pożywienia nie trafiały niepożądane związki chemiczne ani substancje, które mogłyby negatywnie wpływać na nasz organizm. Jednak...

  • Bento: Z czym to się je?

    Bento to wywodzący się z tradycji japońskiej posiłek serwowany w pudełku. Zazwyczaj składa się on z porcji ryżu / makaronu, mięsa / ryby, a także warzyw i owoców. Japończycy przygotowują je samodzielnie w domu lub kupują w specjalnych sklepach i na stacjach kolejowych - wyjaśnia Malwina Bareła, autorka bloga Filozofia Smaku i książki "Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento".

  • Gotowanie sypkich produktów w woreczkach jest ogromnym ułatwieniem dla wielu gospodyń. Jednak specjaliści do spraw żywienia alarmują, że w ten sposób możemy sobie zaszkodzić. Dlaczego powinniśmy uważać na tego typu produkty? Fot. 123RF/Picsel W dzisiejszych czasach większość z nas chce odżywiać się możliwie najbardziej zdrowo i ekologicznie. Dbamy o to, aby do naszego pożywienia nie trafiały niepożądane związki chemiczne ani substancje, które mogłyby negatywnie wpływać na nasz organizm....

  • Szlachetna końcówka

    ..., a to wszystko przy minimum wysiłku i czasu.  Nieco więcej cierpliwości wymaga inne wspaniałe danie sezonu - risotto ze szparagami. Na pół kilo ryżu (arborio albo carnaroli) bierzemy po jednym...

  • 800 pyszności na czas kryzysu! Zupy, zapiekanki, potrawy z kaszy i ryżu, pizze ,tarty, grzanki, sałatki, surówki, przystawki, dania z warzyw, drobiu i ryb, sosy, desery, ciasta, napoje Z najprostszych składników można wyczarować bogactwo smaków! Tadeusz Barowicz - mistrz kuchni, którego książki trafiły do dziesiątek tysięcy klientów KLUBU DLA CIEBIE - zaprasza na kurs taniego gotowania. Zdziwisz się, na jak wiele sposobów można przygotować mielone mięso, filety rybne lub kaszę gryczaną! Z...

  • Syake cha tuke w japońskiej kuchni oznacza ryż w rosole z zielonej herbaty i suszonego łososia, doprawiony glonami i prażonymi ziarnkami ryżu.

  • Ryż w różnej postaci bardzo często gości na naszych talerzach, a jego spożycie w naszym kraju nieustannie wzrasta. Warto więc wiedzieć, że możemy wykorzystać nie tylko jego ziarna, ale nawet wodę w której były gotowane. Fot. 123RF Jakiś czas temu pisaliśmy o nietypowych zastosowaniach wody z gotowania ziemniaków. Okazało się, że temat ten bardzo was zainteresował, dlatego postanowiliśmy zbadać go nieco głębiej. Jakie jeszcze produkty, które zazwyczaj uznajemy za odpadki, możemy ponownie...