• Informacje na temat:

    gotowanie mięsa cielecego

Przepisy na temat: gotowanie mięsa cielecego
  • Mięsa bez grama tłuszczu

    ...oliwek - sól (zwykła i gruboziarnista) - pieprz - szczypta cukru - 2/3 szkl. bulionu Sposób przygotowania: - Kotlety i zioła umyj, osusz. Plastry mięsa obwiąż nicią kuchenną i połową gałązek(...). Następnie zdejmij mięso z patelni, usuń sól, wlej trochę bulionu, ponownie włóż mięso i duś je jeszcze 15 min. - Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Dodaj do mięsa. Mieszając, dodaj mąkę, a następnie...

  • Wypróbowany przepis na "Paprykarz cielęcy"

  • Z mostka usuwamy żebra (łatwiej to zrobić, kiedy mięso jest bardzo świeże): odkrawamy grubszy brzeg mięsa i wypychamy kolejno kości, lekko nacinając błonę wzdłuż mostka. Następnie usuwamy chrząstkę(...). Mięso nacieramy przygotowaną pastą, następnie smarujemy miodem i odkładamy na 30 minut w chłodne miejsce, żeby nabrało aromatu. Przygotowujemy farsz: do mielonego mięsa wbijamy jajo (wystarczy jedno...

  • Smaczny pomysł na "Klopsiki cielęce"

  • Gicz cielęca - Robert Sowa

    ...duszona z warzywami i grzybami leśnymi, podana z pierożkami leniwymi z patelni - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy

  • Delikatne w smaku ,pikantne flaczki cielęce.

  • Pasztet cielęcy z polędwiczką

    Składniki: - 1,5 kg cielęciny (np. górki z kością), - 25 dag polędwicy wołowej, - 15 dag masła, 4 jajka, - czerstwa bułka (kajzerka), - cebula, marchew, - 4 gałązki natki, listek laurowy, - 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, - sól, pieprz ziarnisty, - łyżeczka czerwonego pieprzu, - pieprz mielony, - masło i bułka tarta do formy Przygotowanie: 1. Opłukane mięso pokroić na...

  • Pyszne, delikatne, kruche mięso. Warto sobie zafundować od czasu do czasu.

  • Lubeckie jaskółcze gniazda

    Składniki na 4 porcje: - 4 jajka, - 8 kotletów cielęcych, - sól, pieprz, - 4 łyżki średnio ostrej musztardy, - 4 plastry gotowanej szynki, - 4 plastry sera Gouda, - 2 łyżki oleju, - 200 ml wytrawnego wina białego, - 200 ml bulionu warzywnego (instant), - listek laurowy, - 500 g ziemniaków, - pół pęczka pietruszki, - łyżka mąki Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić...

  • Dzisiaj to już chyba każde kubki smakowe dopieściłem :) Potrawka cielęca ze świeżymi owocami to doskonały pomysł na pyszny i zaskakujący obiad, również nie wymaga od nas wiele wysiłku. W czasie duszenia możemy spokojnie przygotować drugie danie :) Jeżeli nie ma pytań czas brać się za gotowanie ;)

Artykuły na temat: gotowanie mięsa cielecego
  • Nóżki cielęce

    Kiedyś były nieodłącznym elementem rodzinnych spotkań. Dziś znów wracają do mody.

  • Aby gotować, nie wystarczą chęci ani odpowiednio zaprojektowana kuchnia. Bez właściwych narzędzi i sprzętów kuchennych niewiele osiągniemy, a niektórych czynnościom będziemy musieli poświęcić naprawdę dużo czasu. Na szczęście, producenci akcesoriów kuchennych ułatwiają nam pracę oferując przydatne sprzęty i narzędzia. Fot. 123RF/Picsel Stojak na noże w kształcie serca? Uchwyty do trzymania stron książki kucharskiej? Radiotoster? To już nie są wytwory fantazji, a produkty oferowane przez...

  • Gicz cielęca

    ...z puszki), 2 listki laurowe, olej do smażenia, sól i pieprz. Przygotowanie Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz solą oraz pieprzem, a następnie obtocz w mące. Obrane i umyte marchewki(...) z tłuszczem pozostałym po smażeniu mięsa wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Dodaj pokrojone marchewki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz seler naciowy, mieszając smaż ok. 5 min.  Wlej wino...

  • W pierwszy dzień świąt, po postnej Wigilii, na naszych stołach zaczynają pojawiać się mięsa. Oto kilka pomysłów, które sprawią, że wasi goście będą zachwyceni. 1. Soczysty schab faszerowany gruszkami, boczkiem i chałką Rozpływający się w ustach schab pachnący świętami z farszem z suszonych grzybów, gruszek, chałki i bekonu oraz pietruszki. Idealny na ciepło i podawany w formie dania obiadowego oraz jako zimny dodatek do pieczywa. Rada: Aby schab był soczysty i delikatny obłóż go cienkimi...

  • Lasagne z cielęcymi kotlecikami

    Aby zapiekanka się nie rozpadała, należy kotlety rozbić na bardzo cienkie plastry. Będzie je łatwiej ułożyć na kostkach dyni.

  • Gotowanie to sztuka. Umożliwia tworzenie dań za sprawą doboru składników oraz łączenia smaków przy akompaniamencie odpowiednich narzędzi. Jednym z nich są wolnowary, które pozwalają na przygotowanie potraw o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Urządzenia tego typu posiadają również szereg innych istotnych zalet, dzięki którym nawet dania dobrze nam znane dostarczą nam nowych doznań kulinarnych i walorów odżywczych. Fot. materiały prasowe Moda na gotowanie już dawno zatoczyła szerokie kręgi....

  • Czy warto jeść mięso?

    Zdrowa dieta nie powinna być pozbawiona mięsa. Należy wybierać odpowiedni rodzaj dla siebie i jeść je z umiarem.

  • 20 marca, już po raz 27., obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa. To świetna okazja do przygotowania wegetariańskich przysmaków, z wykorzystaniem przede wszystkim świeżych warzyw. Fot. 123RF/Picsel A tych nie brakuje. Nie bez powodu Dzień Bez Mięsa obchodzony jest tuż przed początkiem kalendarzowej wiosny.   Więcej owoców i warzyw! Pierwszy raz Dzień Bez Mięsa (Meatout Day) obchodzono w 1985 roku w Stanach Zjednoczonych. Wypromowali go aktywiści z ekologicznego ruchu FARM. Jednym z...

  • Gotuj razem z Sophią Loren

    Przedstawiamy 5 przepisów z książki "W kuchni z miłością. Najlepsze włoskie przepisy Sophii Loren", w której znajdziesz ponad 300 przepisów na przystawki, zupy, makarony, mięsa, ryby, warzywa i desery.

  • Grill brzmi trochę groźnie, kiedy trzeba przygotować coś innego niż kiełbaski albo warzywa, piekarnik też trochę straszy, bo nigdy nie wiadomo jaki sposób grzania będzie najlepszy dla potrawy, a kuchenka mikrofalowa zawsze źle potraktuje jedzenie. Fot.123RF/Picsel Przygotowywanie mięsa na patelni wydaje się więc być wyborem, który sprawia najmniej trudności i gwarantuje sukces. Warto jednak znać kilka reguł, które pozwolą jeszcze lepiej i efektywniej smażyć mięso. 1. Nie wrzucaj mięsa na...