• Informacje na temat:

    gotowanie marchewka jako jarzynka

Przepisy na temat: gotowanie marchewka jako jarzynka
  • Zupa z grzankami

    Brukselki - niepozorne małe „kapustki” można jeść nie tylko jako jarzynkę! Świetnie nadają się na zupę, sałatkę, a nawet do babeczek!

  • Sprawdzony przepis na "Jarzynka z kleikiem"

  • Kaszotto z mięsem i warzywami

    Najczęściej postrzegamy ją jako zamiennik ziemniaków, czyli zwykły dodatek do kotleta. A przecież kasza gryczana, jaglana czy pęczak doskonale łączą się z wieloma produktami, tworząc pyszne dania jednogarnkowe. Na wzór risotto nazywa się je… kaszotto.

  • Sprawdzony przepis na "Jarzynka z duszonej marchewki"

  • Pomysł na niedzielny obiad

    Jarzynka z brukselki Sposób przygotowania Brukselki oczyść, usuń uszkodzone liście, opłucz. Trzon każdej natnij na krzyż, by brukselki szybciej się ugotowały. Wrzuć je do garnka, zalej mlekiem(...) rozgrzej masło, zrumień na nim cebulę i wędlinę. Dodaj posiekany czosnek. Chwilę razem smaż. Brukselkę odcedź, osącz, potnij na połówki. Włóż na patelnię z wędliną i chwilę razem smaż. Podawaj jako dodatek...

  • Smaczny pomysł na "Postna kapusta - wigilijna jarzynka"

  • Najsmaczniejsze niedrogie kotlety

    ...100 ml białego wina 2 łyżki śmietany 4 łyżki soku z limonki 10 dag wędzonego boczku 20 dag zielonego groszku gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie: 1. Ziemniaki i seler(...) mięsa 1 czerstwa kajzerka 1/2 szkl. mleka 1 jajko 1 duża marchewka 1 mała cebula 1 mała czerwona papryka 2 ząbki czosnku 5-6 łyżek mąki sól, pieprz olej do smażenia...

  • rewelacyjnie smakuje, zrobioną raz można wykorzystywać przez długi czas np. jako "jarzynka" do obiadów

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...●1/2 konserw. papryki ●2 łyżki groszku konserw. ●op. żelatyny instant ●1/2 l bulionu warzywnego ●sól, pieprz ●ocet lub cytryna (jako dodatek) Sposób przygotowania: Jajka ugotuj na twardo, przekrój na(...) kurczaka ●6 łyżeczek żelatyny ●szkl. kons. groszku ●1/2 szkl. kukurydzy ●ugot. marchewka ●4 plastry wiejskiej szynki ●3 jajka na twardo ●sól, pieprz ●cytryna Sposób przygotowania: W gorącym...

  • Łatwe w przygotowaniu- bardzo smaczne!

Artykuły na temat: gotowanie marchewka jako jarzynka
  • Co zrobić, by smyk polubił warzywa?

    ...? Niestety, wiele mam woli szybko nakarmić malca papką, niż towarzyszyć mu w nieudolnych próbach włożenia marchewki do ust. To błąd. Jest ryzyko, że dziecko zacznie odbierać jedzenie jako przykry...

  • Marchew najczęściej jemy pod postacią surówki, jako dodatek do zup lub po prostu na surowo. Jest to jeden z pierwszych stałych pokarmów jakie podaje się małym dzieciom. Jakie właściwości ma marchewka i dlaczego jest ona tak ważna w naszej codziennej diecie? Przekonaj się sam! Fot. 123RF/Picsel Podczas II wojny światowej w Anglii marchew stała się jednym z podstawowych produktów żywieniowych. Rząd Brytyjski zachęcał mieszkańców do sadzenia tego warzywa w swoich ogródkach i do gotowania z niego...

  • Pierwsze warzywa

    ...malcowi warzywo ze słoiczka. Marchew kumuluje niezdrowe chemikalia z gleby, dlatego powinnaś wybierać taką, która pochodzi z pewnego źródła. Popularna marchewka zawiera duże ilości beta- -karotenu(...) każdego. Młodszemu dziecku możesz je podawać w zupce, starszemu jako składnik sałatek lub dodatek do drugich dań (maluchy lubią jeść różyczki kalafiora polane masłem z tartą bułką). Nie jest on...

  • „Pomaganie przez gotowanie” – pod takim hasłem ruszyła akcja marki Knorr prowadzona we współpracy z Fundacją Samodzielność od Kuchni. Fot. materiały prasowe Inicjatywa opiera się na organizacji warsztatów kulinarnych dla wychowanków domów dziecka według programu prowadzonego od trzech lat przez Fundację Samodzielność od Kuchni. Dzięki nim mają oni szansę zdobywania umiejętności gotowania i, co równie ważne, nauki samodzielności. Akcja ma charakter długofalowy - rozpoczęta we wrześniu, będzie...

  • Jedzeniowe fortele

    ...nudzić. Nawet podczas posiłku musi mieć zajęte czymś ręce. Nie można więc zabierać mu jego ulubionej zabawki, gdy nadchodzi pora karmienia. Może to odebrać jako karę, skojarzyć z jedzeniem i po pewnym(...) bardzo kruszyć i więcej jedzenia wyląduje na podłodze niż w brzuszku, nie można maluchowi tego odmówić. Z czasem nauczy się "porządnie" jeść. Ważne jest, aby nie traktował posiłków, jako kary. Następnym...

  • Często przed wakacyjnym wyjazdem próbujemy zrzucić nadmiarowe kilogramy. A kiedy już zaczniemy wypoczywanie, opychamy się niezdrowymi fast foodami, które nie tylko są tuczące, ale i bardzo niezdrowe. Co zrobić, by wakacyjna dieta nie odbiła nam się czkawką? Nie musimy rezygnować z domowych pyszności na urlopie!   Fot. Philips Multicooker Odpowiedz na pytanie i wygraj Multicookera! Kliknij! Nie rób sobie wakacji od zdrowego jedzenia! Wakacje wielu z nas kojarzą się z jedzeniem frytek, gofrów...

  • Dawne lekarstwa na współczesne choroby

    ...- religijnych, poezji, utworów muzycznych oraz trzech ksiąg medycznych. Hildegarda jako pierwsza opisała uzdrawiające siły ziół i przypraw. Współcześni nazywali ją "Sybilla znad Renu". Jak to działa(...) o wskazówki Hildegardy bazuje na wiedzy o uzdrawiających siłach tkwiących w artykułach spożywczych, a przede wszystkim w orkiszu, owocach i warzywach , zdrowych rybach i mięsie traktowanym jako dodatek...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Karmienie łyżeczką

    ...- karmić. 4. Przemyśl "danie na początek". Jako pierwsza nowość w diecie doskonale sprawdzi się gotowy lub zrobiony przez ciebie mus z jabłuszka, dyni czy ziemniaka lub też kleik ryżowy. Najlepiej...

  • Gotowanie to sztuka. Umożliwia tworzenie dań za sprawą doboru składników oraz łączenia smaków przy akompaniamencie odpowiednich narzędzi. Jednym z nich są wolnowary, które pozwalają na przygotowanie potraw o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Urządzenia tego typu posiadają również szereg innych istotnych zalet, dzięki którym nawet dania dobrze nam znane dostarczą nam nowych doznań kulinarnych i walorów odżywczych. Fot. materiały prasowe Moda na gotowanie już dawno zatoczyła szerokie kręgi....