• Informacje na temat:

    gotowanie gulasz mięsny

Przepisy na temat: gotowanie gulasz mięsny
Artykuły na temat: gotowanie gulasz mięsny
  • Kluski polskie

    Kluski to wspaniały, pożywny i sycący dodatek do dań mięsnych, ale można je również przygotować na słodko.

  • Trudno wyobrazić sobie lepszą potrawę na chłodny, jesienny wieczór niż sycący i rozgrzewający gulasz. Warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie, gdyż efekt finalny za każdym razem jest zniewalający. Oto kilka naszych propozycji na gulasze z różnych stron świata. Gdy temperatury zaczynają spadać i niebezpiecznie zbliżać się do zera, na naszych stołach zaczynają gościć treściwe potrawy, które szybko rozgrzewają i dają nam sporo energii. Spośród wszystkich jesienno-zimowych propozycji...

  • Na rozgrzewkę

    Gdy za oknem śnieżyca, a słupek rtęci na termometrze spada poniżej zera, masz ochotę na coś, co cię natychmiast rozgrzeje. Takie właśnie są węgierskie gulasze i francuskie zupy cebulowe z ostrymi przyprawami. Do popicia doskonałe będą herbatki z cytrusami.

  • Trudno wyobrazić sobie lepszą potrawę na chłodny, zimowy wieczór niż sycący i rozgrzewający gulasz. Warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie, gdyż efekt finalny za każdym razem jest zniewalający. Oto kilka naszych propozycji na gulasze z różnych stron świata. Fot. 123RF/Picsel Gdy temperatury zaczynają spadać i niebezpiecznie zbliżać się do zera, na naszych stołach zaczynają gościć treściwe potrawy, które szybko rozgrzewają i dają nam sporo energii. Spośród wszystkich zimowych...

  • Smaki spiżarni: Ciecierzyca

    .... Można np. ją szybko uprażyć w piekarniku z ziołami i uzyskać aromatyczną, chrupiącą przekąskę dla gości. To pożywny dodatek do dań mięsnych i ryb. Jest idealnym składnikiem dań jednogarnkowych, np. gulaszu czy zapiekanki. Warto dodać ją do zupy, sałatki czy farszu pierogów. Świetnie komponuje się z pomidorami, awokado, serem twarogowym, parmezanem, makaronami, czosnkiem, marchewką, pietruszką...

  • Jest coś bardzo romantycznego i urzekającego w smaku zrazów czy bitek, które kojarzą się z dzieciństwem - pieczołowicie i z miłością przygotowywanych przez mamę lub babcię. Jak odtworzyć ten cudowny smak? Poradnik przygotował Marco Pierre White, ambasadora Bulionetki do duszonych dań Knorr. Fot. materiały prasowe Najważniejsze to zakupić dobrą sztukę mięsa u sprawdzonego rzeźnika. Takie mięso moim zdaniem jest najlepsze i najsmaczniejsze, jeśli tylko przyrządzisz je umiejętnie. Z sentymentem...

  • Za dużo zapasów? Przepisy zero waste na wykorzystanie wędlin, które zostały po świętach

    ...i wykorzystując wszystko co mamy w lodówce stworzyć pyszny obiad. W ten sposób z resztek kiełbasy, wędlin, pieczonego mięsa i warzyw możemy stworzyć przepyszne leczo, strogonow, gulasz lub bigos. Jeśli...

  • Gulasz po Węgiersku to idealne danie na dzieleny obiad w rodzinnym gronie. Składniki: - 600g wołowiny pokrojonej w kostkę cm na cm - 300g boczku wędzonego pokrojonego w drobną kostkę - 300g cebuli pokrojonej w drobną kostkę - 300g ziemniaków pokrojonych w małą kostkę - Szczypta kminku - 2 kostki paprykowe knorr - 80g maki pszennej - 2 ząbki czosnku - 4 ziarenka czarnego pieprzu - 3 ziarenka Ziela angielskiego - 2 listki laurowe Sposób przygotowania: 1. W garnku o szerokim dnie...

  • Ziarna bobu

    Bób to bogate źródło białka roślinnego, wapnia, żelaza, witamin C, A oraz z grupy B. Zawarty w nim błonnik i zdrowe tłuszcze sprawiają, że ukochali go dietetycy. W kuchni bób to prawdziwy król. Wspaniale komponuje się ze słonym boczkiem, z warzywnymi gulaszami i zupami. Można serwować go na grzankach, jako gorący dodatek do dań rybnych i mięsnych albo zmiksować i serwować w postaci zielonego...

  • Aby gotować, nie wystarczą chęci ani odpowiednio zaprojektowana kuchnia. Bez właściwych narzędzi i sprzętów kuchennych niewiele osiągniemy, a niektórych czynnościom będziemy musieli poświęcić naprawdę dużo czasu. Na szczęście, producenci akcesoriów kuchennych ułatwiają nam pracę oferując przydatne sprzęty i narzędzia. Fot. 123RF/Picsel Stojak na noże w kształcie serca? Uchwyty do trzymania stron książki kucharskiej? Radiotoster? To już nie są wytwory fantazji, a produkty oferowane przez...