• Informacje na temat:

    gotowanie buraczki na zimę bez octu

Przepisy na temat: gotowanie buraczki na zimę bez octu
  • Niby wszystkie przepisy takie same, a jednak każdy inny. Ja lubię buraczki mocno przyprawione i taki też przepis podaję :)

  • Dzisiaj polecam buraczki z przepisu mojej przyjaciółki. Zalewa z gotowaną cebulą i czosnkiem nadaje im ostrości. Ilości cukru i octu można użyć wg własnych preferencji. Do zalewy można również dodać goździków. Ja dodaję świeżą natkę pietruszki, która nadaje buraczkom cudownego aromatu. Jeśli robimy dużo przetworów, polecam pasteryzację "na sucho" w piekarniku.

  • Tegoroczny urodzaj warzyw zmusił mnie do poszukiwania nowych rozwiązań i tak w słojach znalazła się fasolka szparagowa na zimę. Nie kiszona, nie marynowana, bo bez octu, a nawet nie w sosie pomidorowym – choć kilkanaście słoików fasolki w pomidorach trafiło do spiżarni – podobnie jak każdego roku. Tak się bowiem złożyło, że owoców tego lata prawie nie ma w ogrodzie, za to pięknie obrodziły ogórki, cukinia i fasolka szparagowa.

  • Robię je co roku z babcinego przepisu,są uniwersalne,do ziemniaków,do zupy jak i na ciepło można podawać.Buraczków zimą idzie u nas dużo,cześć robię również z papryką pokrojoną w drobną kosteczkę.

  • Buraczki w słodko-kwaśnej zalewie z dodatkiem oleju, który jest nośnikiem smaku i sprawia, że konsystencja buraczków jest gładka i delikatna.

  • Buraczki duszone w zalewie, bez wstępnego gotowania. Czas ich przygotowania jest krótszy niż tradycyjnych buraczków, a nie ustępują im w smaku. Mają bardziej zwartą konsystencję, którą można regulować długością duszenia.

  • Buraczki w wersji klasycznej, czyste i bez dodatków. Takie, które smakują nam najbardziej :)

  • Bardzo lubię buraczki do obiadu i jem je często. Dlatego też wekując je na zimę, robię to na kilka sposobów. Tym razem wstawiam przepis na wersję z majerankiem. Jak będę miał następne zbiory na działce, to dorzucę kolejną wersję :)

  • Buraczki z papryką

  • Rewelacyjne buraczki bardzo łagodne a za razem aromatyczne

Artykuły na temat: gotowanie buraczki na zimę bez octu
  • Jak zaradzić jelitówce?

    ...w innych, poważniejszych chorobach, nigdy nie zażywajmy lekarstw bez porozumienia z lekarzem. Ważne! Odwodnieniu najszybciej ulegają dzieci i osoby starsze (u nich choroba trwa zwykle najdłużej...

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • Nasi przodkowie wiedzieli, że dłuższa trwałość żywności to większa szansa na przetrwanie w czasach głodu. Zobacz, jak radzili sobie z konserwacją żywności przed wynalezieniem lodówki. Większość metod jest praktykowana do dziś. Fot. 123RF/Picsel Lodówka Wikingów Już Wikingowie wpadli na pomysł, gdzie przechowywać żywność - zwłaszcza mięso - aby jak najdłużej zachowało świeżość. W swoim domu wykopywali głęboki dół. Na dnie układali lód, a całość zabezpieczali deskami i mchem. Wojownikom z...

  • Sztandarowa technika gotowania kuchni azjatyckiej. Potrzebujemy: woka, dowolnych składników, planu oraz jego precyzyjnego wykonania. Fot. 123RF/Picsel Przepis nie jest nam potrzebny. Stir-fry to technika zakładająca szybkie obsmażanie pokrojonych drobno warzyw tak, by były chrupiące i lekko surowe. Możemy dodawać do nich mięso, ryby, makaron, ryż i w zasadzie dowolne przyprawy. To doskonały pomysł, na szybkie wykorzystanie tego, co mamy w lodówce, nawet bez pomysłu na konkretną potrawę....

  • Często przed wakacyjnym wyjazdem próbujemy zrzucić nadmiarowe kilogramy. A kiedy już zaczniemy wypoczywanie, opychamy się niezdrowymi fast foodami, które nie tylko są tuczące, ale i bardzo niezdrowe. Co zrobić, by wakacyjna dieta nie odbiła nam się czkawką? Nie musimy rezygnować z domowych pyszności na urlopie!   Fot. Philips Multicooker Odpowiedz na pytanie i wygraj Multicookera! Kliknij! Nie rób sobie wakacji od zdrowego jedzenia! Wakacje wielu z nas kojarzą się z jedzeniem frytek, gofrów...

  • Aby gotować, nie wystarczą chęci ani odpowiednio zaprojektowana kuchnia. Bez właściwych narzędzi i sprzętów kuchennych niewiele osiągniemy, a niektórych czynnościom będziemy musieli poświęcić naprawdę dużo czasu. Na szczęście, producenci akcesoriów kuchennych ułatwiają nam pracę oferując przydatne sprzęty i narzędzia. Fot. 123RF/Picsel Stojak na noże w kształcie serca? Uchwyty do trzymania stron książki kucharskiej? Radiotoster? To już nie są wytwory fantazji, a produkty oferowane przez...

  • Ocet balsamiczny nazywany również "czarnym złotem", kojarzony jest głównie z kuchnią włoską. Jednak prócz znakomitego smaku, kryje w sobie także szereg właściwości prozdrowotnych, o których warto wiedzieć. Fot. 123RF/Picsel Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Najpierw winogronowy moszcz jest gotowany, podczas tego procesu dochodzi do fermentacji cukrowej oraz octowej. Następnie powstały płyn...

  • Podróże kamperami i przyczepami kempingowymi mają wiele zalet. Bez wątpienia jedną z nich jest znajdująca się w kamperze kuchnia, która nie ustępuje tej, którą mamy w domu. Co może nam zaoferować mobilna kuchnia? Fot. Adobe Stock Kuchenka - gotowanie na małym metrażu Wielogodzinna podróż sprawia, że można zgłodnieć. Wtedy to przydają się kompaktowe, wbudowane płyty kuchenne, które pozwalają cieszyć się domowymi smakami nawet tysiące kilometrów od miejsca zamieszkania. Można je zamontować...

  • Z Katarzyną Meller rozmawiamy o rodzinnych tradycjach, programie "Ameryka Express" oraz kulinarnych podróżach w poszukiwaniu najciekawszych smaków. Fot. materiały prasowe/Food Network Czy zamiłowanie do gotowania towarzyszy pani od zawsze? Zamiłowanie do gotowania jest chyba w moim przypadku genetyczne. Moja mama nie tylko świetnie gotowała, była również autorką książek kucharskich i historykiem kulinarnym. Kiedy chciałam z nią porozmawiać, wiedziałam, że znajdę ją w kuchni. Od małego więc...

  • Książka, inspirowana bardzo popularnymi w Polsce publikacjami światowego promotora diety bezglutenowej doktora Williama Davisa, jest ich rodzimą kontynuacją, dostosowaną do polskiej diety i tradycji kulinarnej. Wartościowych publikacji adresowanych do celiaków i osób na diecie bezglutenowej jest w polskich księgarniach niewiele. Najczęściej ich autorzy skupiają się wyłącznie na bezglutenowości i wykorzystują składniki, które nie powinny mieć wstępu do naszych kuchni (np. produkty zawierające...