• Informacje na temat:

    gotowane buraki co z nich przyrządzić

Przepisy na temat: gotowane buraki co z nich przyrządzić
  • Dania z kapustą i grochem

    Pierwsza gwiazdka na niebie, opłatek i... świąteczne dania na stole. Podpowiadamy, jak je przyrządzić, by miały moc przypisywaną im przez naszych przodków.

  • idealne do drugiego dania

  • Jesienne dary natury, o których nie miałeś pojęcia

    Dynie, bakłażany, żurawina, buraki…to tylko niektóre z mnóstwa dostępnych w tym okresie darów, jakie gwarantuje nam matka natura. O ile każde z nich jest nam znane i mniej więcej wiemy, co z czym(...) surowo, przez gotowanie, pieczenie, smażenie, aż po faszerowanie i marynowanie. Z racji, że charakteryzują się delikatnym, lekko słodkawym smakiem można przyrządzić z nich również dania na słodko, np...

  • Kasztany jadalne to przysmak, którego nie mogą odmówić sobie Włosi czy Francuzi. Papierowe rożki wypełnione gorącymi kasztanami są tam nieodzownym elementem jesiennych spacerów. Podaje się je jako oddzielną przekąskę bądź jako ciekawy dodatek do dań. Specjał ten znajdziemy również w stolicy Polski. Sezonowy owoc pełen witamin, który smakuje i sprawdza się w wielu potrawach wprowadzają do swojego menu kolejne restaurajce

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    Każdą potrawę, którą chcesz podać na święta, możesz przyrządzić drożej lub taniej. Wszystko zależy od użytych składników, na przykład rodzaju mięsa czy dodatków.

  • Smaczny pomysł na "Jak przyrządzić idealny stek"

  • Sposób przygotowania: Najpierw zakwas - trzeba go przyrządzić na co najmniej 3 dni przed Wigilią - a i 7 będzie dobrze. Buraki dokładnie myję , obieram, kroję w dość cienkie plastry. Upycham w szklanym wielkim słoju, wrzucam całe, nie obrane ząbki czosnku, zalewam letnią, przegotowaną wodą i na wierzch kładę kromkę chleba. Słój przykrywam ściereczką, obwiązuję ją dookoła sznurkiem i słój...

  • 3 pomysły na dodatki do chłodników

    ...warzywne - można je przyrządzić m.in. z buraka, pietruszki, marchewki lub batatów. Dla miłośników mięsa i ryb Jeżeli zależy nam na wyostrzeniu smaku chłodnika, postawmy na dodatki z mięsa, wędzonych ryb i owoców morza. Letnią zupę brokułową, z białych warzyw bądź zielonego groszku możemy podawać z chipsami z boczku. Grillowane, mięsne kąski lub gotowane w rosole pulpeciki z drobiu - najlepiej...

  • Przepis wart wypróbowania: "Jak przyrządzić domowe bułeczki"

Artykuły na temat: gotowane buraki co z nich przyrządzić
  • Idealna pora na czerwone buraki

    Możemy z nich przyrządzić zupy, sałatki, soki, a nawet nalewki i lody. Do wyboru mamy buraki okrągłe i bardziej słodkie - podłużne. Najlepsze są te osiągające nie więcej niż 8 cm średnicy. Gotowanie(...) aluminiową, dzięki czemu nie tracą soku i koloru. Piekę ok. 2 godzin w 180ºC. Takie buraki są doskonałe do sałatek lub na zupę krem. Zakwaszanie Ugotowane lub upieczone buraki skrapiam sokiem...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF/Picsel Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. Nie potrzebują szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Nie wstydź się... buraków!

    Gdy chcemy kogoś obrazić, często mówimy: ty buraku! Ale buraki na to w ogóle nie zasługują. Przecież to bardzo pożyteczne warzywa.

  • Sezon na szparagi w pełni. Te najlepsze – świeże i soczyste, będą dostępne nie dłużej niż do połowy lipca. Podczas najbliższych zakupów warto sięgnąć po to zdrowe i pyszne warzywo. Który rodzaj szparagów wybrać? Zielone mają wyrazisty, ostry smak, natomiast białe łagodniejszy i bardziej delikatny. Te drugie nieco trudniej przyrządzić, dlatego Szef Kuchni Restauracji Spichlerz w Zamku Topacz Krzysztof Obliński radzi, jak to zrobić, aby wydobyć z nich to, co najpyszniejsze. Patent na białe...

  • Katarzyna Bosacka: Pierogi od św. Jacka

    Są bardzo polskie, a jeśli odpowiednio je przyrządzić, bardzo zdrowe i… sezonowe.

  • Wołowina w odczuciu wielu ludzi może się wydawać trudna do przyrządzenia, ponieważ po ugotowaniu okazuje się twarda i niezbyt smaczna. Można uniknąć tego problemu! Wołowinę można przyrządzić tak, by wszystkim smakowała.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Podstawowym elementem, który pozwoli nam na przygotowanie pysznej potrawy z wołowiny jest wybranie odpowiedniego kawałka mięsa. Jeżeli produkt ma wysoką jakość, wówczas potrawa ma szansę być smaczna i delikatna. Podczas wyboru produktu musimy kierować...

  • Kuchenne triki – wypróbuj je

    ...śmietany. Możesz usmażyć naleśniki od razu, wylewając ciasto wprost z butelki na patelnię, lub wstawić do lodówki i przyrządzić je rano na śniadanie. Butelkę wypłucz i wyrzuć do pojemnika na plastik. Ser...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. To warzywo nie potrzebuje szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Prawdziwa rewolucja  w Twojej kuchni. Nowe Krajanki WINIARY!

    ...wybierać między: Krajanką buraczkową WINIARY, Krajanką ogórkową WINIARY i Krajanką Warzywną WINIARY . Aby przyrządzić jeden z pysznych smaków zupy z dodatkiem Krajanek WINIARY , wystarczą 2 litry(...) warzywnej WINIARY dodaj zamiast kiszonej kapusty, słodką. Z kolei do zupy buraczkowej przyrządzonej z Krajanką buraczkową WINIARY dodaj fasolkę lub kapustę. Tak przygotowane zupy w nieco odmienionej wersji...

  • W polskich lasach znajdziemy nie tylko ciszę i spokój, ale również doskonale grzyby. Symbolem lata są bezapelacyjnie kurki, których rok w rok poszukują tysiące zapalonych grzybiarzy. Fot. 123RF/Picsel Zanim na naszych stołach zagoszczą podgrzybki i maślaki, prym wiodą kurki. Kurki to pospolite grzybki wyróżniające się intensywną barwą (żółtą bądź pomarańczową), gładkim, matowym kapeluszem o lekko podwiniętych, falistych brzegach, mocnym trzonem i lekko korzennym zapachem. Możemy spotkać je w...