• Informacje na temat:

    gotowa masa do kutii

Przepisy na temat: gotowa masa do kutii
  • Idealna kutia orkiszowa z orzechami

    Sposób przygotowania Masę makową, orzechy i żurawinę zalewamy ciepłym mlekiem. Ziarna orkiszu płuczemy, zalewamy zimną, lekko osoloną wodą i gotujemy około 2 godziny, uważając na to, aby nie zabrakło wody w garnku. Od czasu do czasu mieszamy. Orkisz odcedzamy i łączymy z przygotowaną masą makową. Klementynki obieramy i mieszamy z kutią. Gotową potrawę możemy podawać na ciepło lub na zimno. Przed...

  • Podczas Wigiliji, Kutia powinna być na każdym stole.

  • Dietetyk: kolacja wigilijna może być nie tylko lekka, ale i bardzo zdrowa

    ...zbyt dużo zjeść, ale kiedy mamy na stole dania z makiem powinniśmy z nich korzystać. Mówiąc o maku nie przesadzałabym z dodatkiem cukru. Zachęcam, aby masę makową przygotować samodzielnie, niestety w gotowych masach mamy bardzo dużo wody i cukru. Przygotowując taką masę samodzielnie możemy dodawać miód. Tu również należy wspomnieć o bakaliach. Choć są one kaloryczne, są bardzo zdrowe. Bakalie...

  • Na świątecznym stole nie może zabrakąć kuti,u mnie jest co roku,bardzo lubimy. Podam przepis w moim wykonaniu Kutia jest płynna, taka jaką robili moi rodzice ,musi być dobrze schłodzona,wtedy najlepiej smakuje.Serdecznie polecam:)

  • Przepis na masę cukrową, która służy do zdobienia tortów w stylu angielskim.

  • BARDZO SŁODKA POTRAWA WIGILIJNA

  • Polecam przepis na mase do wafli. Dostałam go dawno temu. Jest łatwy w przygotowaniu.

  • Do biszkopta lub innego ciasta.

  • Naprawdę pyszna!

  • Zwarzona masa...ten koszmar przeżyo wiele z nas.. Oto masa w stylu ,,cos z niczego'''', gdy inne zawiodą.

Artykuły na temat: gotowa masa do kutii
  • To będą zdrowe święta!

    ...przecież dopiero pierwsze danie. Mała porcja smażonego karpia (100 g) to ponad 250 kcal, pół szklanki kutii - 200 kcal. Fakt, podstawowe składniki potraw wigilijnych są superzdrowe. To przecież ryby(...) kompot z suszu. Sytuację pogarszają potrawy z makiem, bo... spowalnia on perystaltykę jelit. Jeśli więc kończymy kolację solidną porcją kutii, nie dziwmy się, że czujemy się potem jak balonik. ZAWSZE...

  • Największym powodzeniem cieszy się na wschodzie Polski. Jej fenomen kryje się w słodkości i starannie dobranych składnikach sprawiających, że nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole. Poznaj sekrety i przepisy na aromatyczną kutię. Fot. 123RF/Picsel Kutia to jeden z najpopularniejszych deserów wigilijnych. Wywodzi się z polskiej kuchni kresowej i jest tradycyjną potrawą kuchni wschodniej. Choć najbardziej popularna jest na Białostocczyźnie i Lubelszczyźnie, wchodzi do kanonu 12 wigilijnych...

  • Święta w Europie

    ...ugotowane ryby i gotuj jeszcze chwilkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Bliny - Rosja Składniki na ok 25 sztuk: 2 dag drożdży, 1 łyżeczka cukru, 120 ml letniej wody, 4 jajka, 22 dag mąki pszennej(...). Dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Tak przygotowana kapusta najlepiej smakuje kolejnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Bûche de noël (ciasto polano) - Francja Składniki na 10-12

  • Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole, w szczególności podczas prawosławnych świąt. Kutia bowiem wywodzi się z Ukrainy, ale jej przyrządzanie jest praktykowane również w polskiej kuchni wschodniej. Jest nie tylko smaczną mieszanką ziaren i maku, lecz także bardzo ważnym symbolem. Fot. 123RF/Picsel Mistyczne znaczenie   Nierozstrzygnięte jest skąd pochodzi nazwa kutia. Z greki kókkos oznacza pestkę, ziarno, a ludowa etymologia zaś wskazuje na słowo kut, czyli kąt. Poza Ukrainą jest...

  • Paznokcie czy pazury?

    ...mieszkanie blisko centrum. Bywa tam rzadko, głównie wieczorami, mieszka sama. Ale kiedyś to się zmieni. Kiedy? Jeszcze nie teraz. Nie jest gotowa. Chociaż minęło już tyle lat, wciąż nie zapomniała. O byłym(...). Zofia walczy z drukarką. Ciągnie, aż wreszcie wyszarpuje kartkę, która zacięła się w rolkach, wali pięścią w plastikową obudowę, no - lepiej! Czy jestem suką? "To ma być gotowa oferta? Żarty sobie ze...

  • Historia czekolady to starożytne ludy, ludzkie tragedie czy początkowe wzgardzanie tym smakołykiem przez Europejczyków. Uwielbiana przez wszystkie dzieci czekolada znana jest od prawie 2 tysięcy lat, ale tak naprawdę powszechnie dostępna dopiero od niedawna. Fot. 123RF/Picsel Cenny napój Historia czekolady sięga czasów starożytnych. Jako pierwsi, kakaowce zaczęli uprawiać Olmecy, lud zamieszkujący tereny obecnego Meksyku. Pierwsi docenili smak kakao robionego z owoców kakaowca. Około III w....

  • Okres wigilijny to gorączkowy czas, do którego trzeba się w odpowiedni sposób przygotować, aby ze wszystkim zdążyć przed pierwszą gwiazdką. Warto rozplanować sobie, co kiedy ugotujemy. Dzięki temu nie będziemy zmuszeni robić kilku rzeczy na raz. Kiedy przygotowywać potrawy, żeby wyrobić się ze wszystkim w Wigilię? / fot. 123rf.com   Niektóre potrawy wigilijne można przygotować dużo wcześniej i je zamrozić. Warto przyjrzeć się bliżej takim daniom i zobaczyć jak je przechować w odpowiedni...

  • Bardziej kreatywna, naturalna i oryginalna od współczesnej. Kuchnia PRL-u to nie tylko relikt przeszłości, ale proste ponadczasowe dania. Poznaj smakołyki Polski Ludowej od strony sklepowej półki i kuchennego blatu. Fot. 123RF Dla gospodyń z tamtych lat brak czekolady, kukurydzy czy marcepanu, nie był problemem. Te mistrzynie zamienników potrafiły wyczarować ciasto czekoladowe bez czekolady, a z fasoli i marchwi marcepan. W czasach, gdy trudno było o mięso wieprzowe, kotleta schabowego robiły...

  • Zjedlibyśmy coś, ale tak naprawdę nie mamy ani pomysłu, ani czasu na wielkie gotowanie. Co robić? Gotować, ale szybko, zdrowo i tanio. Przedstawiamy przegląd potraw, które można przygotować dokładnie w kwadrans. Fot. 123RF/PICSEL Jesteśmy coraz bardziej zapracowani, przez co w ciągu tygodnia, pozostaje nam niewiele czasu na gotowanie. Jednak nie oznacza to, że jesteśmy skazani na zupki z proszku i nieciekawie wyglądające mrożonki. Pyszny obiad można przygotować nawet w 15 minut, jednak w tym...

  • Zjedlibyśmy coś, ale tak naprawdę nie mamy ani pomysłu, ani czasu na wielkie gotowanie. Co robić? Gotować, ale szybko, zdrowo i tanio. Przedstawiamy listę potraw, które można przygotować dokładnie w kwadrans. Fot. 123RF/PICSEL Jesteśmy coraz bardziej zapracowani, przez co w ciągu tygodnia pozostaje nam niewiele czasu na gotowanie. Jednak nie oznacza to, że jesteśmy skazani na zupki z proszku i nieciekawie wyglądające mrożonki. Pyszny obiad można przygotować nawet w 15 minut. Jednak w tym...