• Informacje na temat:

    gorzki mak

Przepisy na temat: gorzki mak
  • Szalone ciasto czekoladowe w amerykańskim stylu

    ...gorzkiego kakao, szczypta soli, 250 ml wody, 4 łyżki oleju słonecznikowego oraz łyżka octu. Przygotowanie ciasta zaczynamy od przesiania mąki przez sito. Dodajemy do niej cukier i łyżeczkę sody...

  • pyszne ciacho :) Zdjecie troszke zamazane ale ostatnio aparat mi szaleje :)

  • Bakłażany trzeba obrać ze skórki, pokroić w plastry i ułożyć na dużym talerzu. Posypać solą i pozostawić na godzinę, aby puściły sok. Dzięki temu stracą gorzki smak. Po godzinie płuczemy je pod bieżącą wodą i osuszamy ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Obtaczamy je w mące , jajku i tartej bułce. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy bakłażany tak jak kotlety ok.4 minut. Uwaga - działają jak...

  • Pyszne mokre ciasto bez ciasta :)

  • Kieszonki drobiowe w komosie

    ...wodą, intensywnie mieszając, by pozbyć się z gorzkiego smaku. Potem ugotuj ją na sypko wg przepisu na opakowaniu. Kotlety umyj, wytnij w nich głębokie kieszonki. Mięso posyp solą i pieprzem. Do każdej...

  • Bardzo łatwe i smaczne

  • Lebkuchen - jedyne takie ciasteczka w Europie

    ...g masła, - 170 g cukru, - 3-4 jajka, - 300 g mąki, - 1 torebka proszku do pieczenia, - 1/4 l mleka, - 1 opakowanie przypraw do piernika (lub według własnego smaku), - 2 łyżki gorzkiego kakao...

  • Proste i szybkie danie na obiad.

  • Pyszności z serka mascarpone

    Tort marcepanowo-malinowy Składniki: - 3 jajka, - szczypta soli, - 170 g cukru, - 5-6 kropel aromatu gorzkich migdałów, - 40 g mąki, - 40 g maki ziemniaczanej, - łyżeczka proszku do(...) migdałowymi. Dekorować listkami melisy. Pozostałe wiśnie w kisielu serwować osobno. Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 4450 kJ/1063 kcal Słodka lasagne z kremem makowym i wiśniami...

  • Koniczynki z makiem fajne co nie co do kawy. Ładne troszkę pracochłonne lecz warto!

Artykuły na temat: gorzki mak
  • Słodko-gorzki grejpfrut

    Tort grejpfrutowy Składniki na 12 porcji: Na ciasto: 4 jajka, 10 dag gorzkiej czekolady, 10 dag masła, cukier waniliowy, 10 dag cukru, 10 dag mąki tortowej, 1/2 torebki proszku do pieczenia, łyżka kawy mielonej Na krem i do dekoracji: szklanka soku z czerwonych grejpfrutów, łyżka żelatyny, 3 łyżki cukru pudru, 300 ml śmietany kremówki, 3 grejpfruty, 4 łyżki wiórków czekoladowych, świeża mięta...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...

  • Dania z bakłażana

    Plastry bakłażana dobrze jest nasolić, by puściły gorzki sok.

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Wołowina z zielonym pieprzem w sosie chińskim (phad nuea rad na)

    Tajowie są spokrewnieni z Chińczykami, więc nic dziwnego, że ich kuchnie mają tak wiele wspólnego. Oprócz zasady łączenia 5 smaków, czyli słodkiego, słonego, kwaśnego, gorzkiego i umami, Tajowie inspirowali się chińskimi składnikami i sposobami przyrządzania potraw. v...

  • Gdy mamy pewność, że zaplanowane działanie się nie powiedzie lub coś się nie uda mówimy: "z tej mąki nie będzie chleba". A gdybyśmy chcieli użyć tego wyrażania w dosłownym jego znaczeniu? Czy zawsze potrafimy trafnie ocenić mąkę i jej jakość? Fot. materiały prasowe Cechy mąki dobrej jakości Gdy mamy do czynienia z sypkimi produktami, warto sprawdzić czy nie zalęgły się w nich szkodniki. Przekonamy się o tym otwierając opakowanie i przesypując mąkę na stolnicę lub do miseczki czy talerzyka....

  • Szafran - najdroższa przyprawa świata

    ..., z makaronem oraz mięsa: jagnięcinę, cielęcinę, drób i wieprzowinę. Szafran dobrze komponuje się z bazylią i oregano. W Polsce sławne były baby szafranowe, czyli drożdżowe ciasta z szafranem. W Anglii przyprawa(...),doprowadzając powoli do wrzenia. Zdejmij z ognia, dodaj torebkę herbaty i odstaw na 5 minut. Przecedź przez sitko, dołóż cukier lub miód i przelej do filiżanek. Jak go używać? Aby wydobyć pełnię smaku...

  • Podczas kolacji wigilijnej nie wszystkie potrawy odpowiadają gustom zebranych, jednakże zwyczaj nakazuje spróbowania choćby odrobiny każdego z dań. Podobnie rzecz wygląda podczas wieczerzy w tradycji prawosławnej. Tam jednakże kisiel z owsa , przez swój specyficzny smak, rysował prawdziwe grymasy na twarzach zebranych. Fot. 123RF/Picsel Paskudztwa? Specyfikę kolacji wigilijnej na Kresach doskonale opisuje mistrz Melchior Wańkowicz: "Pośrodku stołu pofalowanego bielą obrusa, na pękach siana...

  • Sześć powodów, dla których warto jeść kalafior

    ...zostanie uwolniona, nie wniknie w warzywo i nie nada mu gorzkiego smaku. Przepisy pełne smaku Różyczki w cieście Kalafior podziel na różyczki, gotuj na parze ok. 5 minut. Odstaw do osuszenia...

  • Amarantus, nazywany także szarłatem, to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka; archeologowie odkryli dowody na jego uprawę już 4 tysiące lat przed naszą erą. Przez wieki zapomniana, teraz powraca, a nazywana bywa wręcz „zbożem XXI wieku". Fot. 123RF/Picsel Dla przodków Indian żyjących na terenie obecnego północno-zachodniego Meksyku, amarantus był rośliną świętą, składaną w ofierze bogom deszczu i wojny. Majowie i Inkowie jedli go na co dzień. Do Polski szarłat trafił w...