• Informacje na temat:

    gorzki kalafior po ugotowaniu

Przepisy na temat: gorzki kalafior po ugotowaniu
  • Często zdarza się że kalafior ma gorzki posmak po ugotowaniu , a sposób na to jest bardzo prosty.

  • Ile otrzymamy gotowego produkty po ugotowaniu..

  • Świetnie nadaje się na przystawkę lub dodatek do obiadu.

  • Kalafior w innym wydaniu – może niezbyt lekkostrawnym, ale za to wyśmienitym. Taką wersję wymyślił mój mąż, który robi go dość często. Jest dodatkiem do mięsa, ziemniaków lub stanowi samodzielną potrawę. Można jeść go np. z sosem tzatziki.

  • Kalafior po hindusku jest marynowany w jogurcie z dodatkiem soku z cytryny lub limonki i ma lekko kwaskowy, orzeźwiający smak. Podajemy z ryżem albo ziemniakami. I obiad wegetariański gotowy :-)

  • Super aromatyczna przekąska.

  • Idealne dla wielbicieli warzyw. Po prostu Prze Pysz Ne!

  • jest to właściwie połączenie dowolnych warzyw pod przywództwem kalafiora, ja podaję tę kombinację jaka jest na fotce

  • Specjalnie dla Basi ;) Kuchnia szwajcarska

  • Lekko słony kalafior przeplatający się ze słodyczą chrupiących migdałów, smak nie do opisania po prostu trzeba spróbować.

Artykuły na temat: gorzki kalafior po ugotowaniu
  • Sześć powodów, dla których warto jeść kalafior

    ...zostanie uwolniona, nie wniknie w warzywo i nie nada mu gorzkiego smaku. Przepisy pełne smaku Różyczki w cieście Kalafior podziel na różyczki, gotuj na parze ok. 5 minut. Odstaw do osuszenia(...)Zawiera witaminy: C (48,2 mg w 00 g surowego warzywa), B1, B2, B3, B6, E, K oraz minerały: potas, fosfor, wapń, sód, nieco żelaza i cynku. 100 g kalafiora zaspokaja 8 proc. dziennego zapotrzebowania...

  • O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Oto kilka sprawdzonych przepisów, dzięki którym przygotujecie z ich wykorzystaniem smaczne i zdrowe dania. Fot. 123RF/PicselNaukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek organizmu oraz bardzo skutecznie usuwają z niego wolne...

  • Jadalny kwiat, a konkretnie róża. Albert Einstein mawiał, że to kapusta, tylko z wyższym wykształceniem. Fot. 123RF/Picsel W naturze występuje jedynie, jako roślina hodowlana, a na talerzach - najczęściej w kalafiorowej lub jako dodatek do obiadu. W takiej odsłonie jest smaczny, prosty i swojski. Czy kalafior może wystąpić w wersji de luxe?   Kalafior na surowoWbrew powszechnym przekonaniom kalafior może być jadany na surowo. Doskonale sprawdzi się, jako chrupiąca baza lub dodatek do sałatek....

  • Pokłońcie się: oto król Kalafior w pełni chwały. Najbardziej wszechstronne i najfajniejsze superwarzywo świata. Jest zdrowe i pożywne, wpisujące się w najnowsze trendy kulinarne i odpowiednie na ciepły zimowy obiadek u babuni (albo do samotnego wyjadania prosto z garnka na kanapie - wszak króla nie obowiązują żadne reguły). O błękitnej krwi kalafiora, kameleona wśród warzyw, świadczy 70 przepisów z całego świata. Pyszny i szlachetny przedstawiciel kapustowatych może zostać uprażony na piękny...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych potraw. Oto kilka porad jak przygotować idealny rosół w domowym zaciszu. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć...

  • Niezwykły poradnik zawierający 1500 przepisów na potrawy z kasz, ziemniaków, ryżu i makaronu, warzyw i grzybów, owoców morza i ryb, mięsa i podrobów, na dania główne, zupy, desery, sałatki, sosy, napoje zimne i gorące... Wśród nich przepisy na potrawy szybkie i łatwe oraz takie, którym trzeba poświęcić więcej czasu i uwagi. Obszerne wprowadzenie omawiające podstawy zdrowego gotowania oraz liczne porady dotyczące doboru odpowiedniego sprzętu kuchennego, sposobu sprawiania ryb, dzielenia...

  • Kuchnia afrykańska to prawdziwy tygiel smaków i zwyczajów kulinarnych. Na przestrzeni wieków kolejni przybysze osiedlający się na Czarnym Lądzie przywozili ze sobą własne tradycje i produkty spożywcze, które przyrządzane w warunkach lokalnych dały efekt w postaci różnorodnych i egzotycznych potraw. Dziś kuchnie marokańska, tunezyjska czy kenijska cieszą podniebienia podróżników i inspirują kucharzy z całego świata. Fot. 123RF/Picsel Chcąc poznać tajniki kuchni afrykańskiej należy pamiętać, że...

  • Już 12 października rozpocznie się festiwal Whisky Live Warsaw. Aby wygrać zaproszenia na to wydarzenie, weź udział w naszym konkursie. W dniach 12-13 października br. Warszawa ponownie stanie się światową stolicą whisky, a wszystko za sprawą piątej już edycji festiwalu Whisky Live Warsaw. Tegoroczna odsłona imprezy obfitować będzie w wiele znamienitych trunków ze wszystkich stron świata. Jeśli chcesz wygrać zaproszenie na Festiwal, opowiedz nam, jakie danie przygotowałbyś z wykorzystaniem...