• Informacje na temat:

    golonki gotowane i pieczone

Przepisy na temat: golonki gotowane i pieczone
  • Golonka pieczona

    Składniki: 4 małe golonki wieprzowe sól peklowa (20 g na kilogram mięsa) butelka jasnego piwa olej do smażenia 2 łyżki majeranku 4 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego sól pieprz łyżka cukru łyżka oleju Przygotowanie: 1. Golonki umyj, osusz. Opal je nad gazem. Sól peklową zalej zimną wodą, dodaj połowę przypraw, wymieszaj. Włóż golonki, odstaw do lodówki...

  • Na niedzielny obiadek i nie tylko, proponuję mocno aromatyczne golonki indycze.

  • Golonka w piwie

    Składniki: 4 małe golonki wieprzowe 1/2 l piwa 6 łyżek płynnego miodu majeranek 4 ząbki czosnku słodka czerwona papryka 3 liście laurowe 4 owoce ziela angielskiego 3 owoce jałowca olej ziemniaki gotowane warzywa do dekoracji sól pieprz Przygotowanie: 1. Umyj golonkę. Natnij skórkę, natrzyj marynatą z soli, pieprzu, majeranku, czosnku, słodkiej papryki...

  • Golonka duszona z porami

    Składniki: 50 dag golonki bez skóry i kości włoszczyzna lub 40 dag mrożonej włoszczyzny w paskach 2 liście laurowe 3 owoce ziela angielskiego 1 łyżka masła klarowanego 6 porów natka pietruszki olej sól pieprz Przygotowanie: 1. Mięso umyj, podziel na cząstki, przypraw solą i pieprzem. Włoszczyznę obierz, zetrzyj na tarce, dwa pory oczyść z wierzchnich liści...

  • Sprawdzony przepis na "Pieczone golonki na jarzynce"

  • Golonka po brazylijsku

    ...miksera. Pomarańczę i 1 limonkę wycisnąć. Przygotowane warzywa zmieszać z sokiem, dodać pokruszony liść laurowy i mielone goździki Na golonce ponacinać skórę i natrzeć przygotowaną marynatą...

  • Golonka to danie, za którym przepadają moi panowie - mąż i dwaj zięciowe. Dlatego gości na naszym stole przy okazji spotkań rodzinnych.

  • Sprawdzone sposoby na mięso

    ...1. Do spięcia pieczeni możesz zamiast siatki wędliniarskiej użyć wykałaczek. Pamiętaj wtedy, ile sztuk wpięłaś w mięso, by po upieczeniu wyjąć ich taką samą liczbę. Siatka lub sznurek mogą zbyt mocno ścisnąć mięso i trudno będzie je usunąć, nie niszcząc pieczeni. 2. Z pieczonego mięsa wypłynie mniej soków, jeśli przed wstawieniem go do piekarnika obsmażysz je chwilkę z każdej strony na dość...

  • GOLONKA GOTOWANA I PIECZONA W PIWIE Golonka na obiad to zawsze dobry pomysł ;) Zwykle przygotowuję ją raz, dwa razy do roku, najczęściej wtedy, gdy mam więcej czasu, na przykład podczas weekendu majowego! :) Przygotowanie tej golonki podzielcie sobie na dwa dni, wtedy daję głowę, że będzie pyszna i delikatna, a mięsko będzie mięciutkie! Skusicie się? :)

Artykuły na temat: golonki gotowane i pieczone
  • Golonka z jabłkiem

    Składniki:   4 małe golonki, por (biała część), 4 jabłka, kieliszek białego wytrawnego wina, kostka warzywna, łyżka oliwy, sok z połowy cytryny, 2 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 łyżki żubrówki, 5 ziaren pieprzu, natka pietruszki, sól. Golonki oczyść, obwiąż nicią kuchenną i zalej wrzącą wodą. Dodaj kostkę bulionową, listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotuj przez godzinę...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...

  • Ostatki: Golonka czy bigos?

    Zgodnie z tradycją karnawał żegnamy suto.

  • Mówi się, że golonka to niezdrowe i tłuste mięso. Mimo tego, bardzo często gości na naszych stołach. W końcu zjedzona raz na jakiś czas nie powinna nam zaszkodzić. Fot. 123RF/Picsel Wbrew pozorom, przygotowanie smacznej golonki wcale nie jest proste. Jeśli zostanie to zrobione w nieodpowiedni sposób, możemy zaserwować gościom niemal niejadalny kawałek mięsa. Ugotowanie jej w taki sposób, aby była soczysta i delikatna, to prawdziwa sztuka, która udaje się tylko nielicznym. Nie wiecie jak to...

  • Co jeść, aby uniknąć zgagi i refluksu?

    ...​Powinnaś zjadać pięć niewielkich posiłków. Unikaj spożywania smażonych oraz tłustych mięs i wędlin - boczków, golonek, żeberek i baleronów. Wybieraj gotowany drób, schab, króliki i chude mięso wołowe. Jedz ryby - pieczone i gotowane. Wystrzegaj się ostrych oraz wzdymających potraw - kapusty, grochu, soczewicy, fasoli, chili. Warzywa spożywaj zawsze w towarzystwie chleba lub kaszy. Jedz...

  • Korzenie, bulwy, cebulki, łodygi, liście, kwiatostany i owoce - prawdziwe bogactwo aromatów, a przede wszystkim nieocenionych witamin w naturalnej, łatwo przyswajalnej postaci, soli mineralnych i mikroelementów.Bez warzyw trudno dzisiaj wyobrazić sobie smakowicie zastawiony stół. Są nie tylko nieocenionym dodatkiem smakowym do najwykwintniejszych potraw, ale także dekoracją - w zdecydowanej większości? jadalną. Bogactwo form przekłada się wprost na bogactwo możliwości ich wykorzystania, czego...

  • Czy tłuszcz może... odchudzać?

    Schabowy, golonka, jaja - kalorycznie i tłusto! Słyszałaś, że taka dieta odchudza... A czy jest zdrowa?

  • Gotowanie warzyw wydaje się jedną z najzdrowszych form ich przygotowywania. Jednak najnowsze wyniki badań rzucają nowe światło na ten pogląd. Okazuje się bowiem, że znacznie korzystniejsze dla naszego organizmu może być ich… smażenie! Fot. 123RF Zazwyczaj, gdy chcemy przygotować naprawdę zdrowy posiłek, rezygnujemy ze smażenia potraw, decydując się na ich gotowanie lub pieczenie. W końcu cóż mogłoby być zdrowszego niż porcja warzyw ugotowanych na parze? Okazuje się jednak, że niektórzy...

  • Z aromatem owoców...

    .... Następnie dodać ugotowaną fasolę, doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Schab pokroić w plastry, podawać na fasoli, udekorowany majerankiem. Golonka z jabłkami Składniki na 2 porcje: 2 golonki, 30 dag kiszonej kapusty, 3 jabłka, 3 łyżki smalcu, 1 cebula, listek laurowy, majeranek, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz. Golonki umyć, opalić (jeśli trzeba), gotować godzinę w osolonej...

  • W kuchniach wszystkich narodów jest niezliczona ilość dań z mięsa. I nic dziwnego, bo mięso to niezwykle wdzięczny surowiec - zmienia smak nie tylko w zależności od sposobu przyrządzania (gotowanie, smażenie, duszenie, pieczenie), ale także od użytych do jego przyrządzenia przypraw oraz od dodatków, z którymi się je podaje. Również w polskim klimacie dania z różnych mięs stanowiły i nadal stanowią bardzo ważny element codziennego i świątecznego menu. Lubimy jadać mięsa, uważamy je bowiem za...