• Informacje na temat:

    golonka bez kości

Przepisy na temat: golonka bez kości
Artykuły na temat: golonka bez kości
  • Galareta mięsna

    To jedna z najpopularniejszych polskich przystawek, ale nie każdy zna sekrety jej przygotowania. Sprawdź, jak przygotować pyszną galaretę bez dodatku żelatyny.

  • Zimowe miesiące należą do najpiękniejszych w roku. Co rano, zza oszronionych okien, możemy podziwiać biały świat. Mroźne powietrze orzeźwia i wręcz namawia do spacerów po skrzypiącym śniegu. Aura zachęca także do uprawiania zimowych sportów, a najmłodsi najchętniej w ogóle nie schodziliby z sanek. Niestety zima niesie ze sobą ryzyko rozmaitych urazów. Fot. 123RF/Picsel Grożą nam przemarznięcia, bóle reumatyczne, stany zapalne stawów, a także stłuczenia, zwichnięcia oraz złamania. Dobra dieta...

  • Mięso prosto z pieca

    ...w ziołach Składniki na 8 porcji: 1 kg schabu karkowego bez kości, sól, świeżo, grubo zmielony pieprz, 1 łyżeczka suszonego majeranku, 1/2 łyżeczki suszonej mięty, 2 łyżki masła, 3 łyżki oliwy, listki(...) marchew, groszek, wino i pozostałą mąkę rozmieszaną z małą ilością wody. Wymieszać, chwilę dusić. Polać sosem żeberka. Golonka pieczona w piwie Składniki na 4 porcje: 2 duże golonki, 2 szklanki...

  • Celiaklia długo była kojarzona jako schorzenie małych dzieci, z którego z wiekiem się wyrasta. Nic bardziej mylnego. To poważna nietolerancja pokarmowa, która może się objawić w każdym wieku. Fot. 123RF/Picsel Celiakia (choroba trzewna) to immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu ( białka zapasowego zawartego w zbożach). Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, które są odpowiedzialne za wchłanianie składników...

  • Więcej zielonego

    ...integralną częścią każdego posiłku. Ale uwaga! Warzywa możemy jeść bez ograniczeń, a owoce nie. Im więcej warzyw, tym lepiej. Każda dodatkowa porcja, nawet siódma, ósma, dziewiąta, przynosi efekt ochronny(...) zawiera wiele cennych składników odżywczych w jednostce objętości. Pod tym względem z całą pewnością dystansuje tzw. mleka roślinne. Przede wszystkim jest bezcennym źródłem wapnia, a znacząca większość...

  • Mówi się, że golonka to niezdrowe i tłuste mięso. Mimo tego, bardzo często gości na naszych stołach. W końcu zjedzona raz na jakiś czas nie powinna nam zaszkodzić. Fot. 123RF/Picsel Wbrew pozorom, przygotowanie smacznej golonki wcale nie jest proste. Jeśli zostanie to zrobione w nieodpowiedni sposób, możemy zaserwować gościom niemal niejadalny kawałek mięsa. Ugotowanie jej w taki sposób, aby była soczysta i delikatna, to prawdziwa sztuka, która udaje się tylko nielicznym. Nie wiecie jak to...

  • Przyda się trochę... cholesterolu!

    ...wiele układów i narządów. To składnik, bez którego organizm nie może się obejść. Dlatego nie ma nic złego w tym, że codziennie trochę go sobie dostarczamy, jadając pokarmy takie, jak nabiał czy wędliny(...) 5 proc., by neurony były dobrze zabezpieczone. Wiadomo też, że niski poziom cholesterolu w organizmie wiąże się z ryzykiem ch. Alzheimera i Parkinsona. Dla oczu Dzięki cholesterolowi organizm może...

  • Myślisz, że będąc na diecie możesz całkowicie zapomnieć o wieczornych przekąskach? Nic z tych rzeczy! Oto kilka produktów, których zjedzenie z pewnością nie zaowocuje dodatkowymi kilogramami, wskazywanymi przez wagę. Fot. 123RF/Picsel „Jeśli chcesz schudnąć, nie możesz zjadać żadnych posiłków po 18" - to jeden z tych mitów dietetycznych, które już od dawna pokutują w naszym społeczeństwie. Tymczasem mamy dobrą wiadomość, dla wszystkich osób, którym do tej pory kiszki grały marsza w godzinach...

  • Wloska fasolka po bretonsku a la Vincenzo

    ..., jak u nas na galarete , ale z golonka ). Sa to ratki od slynnej porcchetty ( tej calej rolady wieprzowej ), pieczonej z roznymi przyprawami. Zeby uzyskac smak zbliz ony, trzeba sie poswiecic i polskie  " nozki " + golonka upiec w piekarniku do miekkosci tez z roznymi ziolami wg gustu. Kiedy juz mamy upieczone i mieciutkie nozki, obieramy starannie z kosci ( zupelnie tak, jak do galarety...

  • Myślisz, że będąc na diecie możesz całkowicie zapomnieć o wieczornych przekąskach? Nic z tych rzeczy! Oto kilka produktów, których zjedzenie z pewnością nie zaowocuje dodatkowymi kilogramami, wskazywanymi przez wagę. „Jeśli chcesz schudnąć, nie możesz zjadać żadnych posiłków po 18" - to jeden z tych mitów dietetycznych, które już od dawna pokutują w naszym społeczeństwie. Tymczasem mamy dobrą wiadomość, dla wszystkich osób, którym do tej pory kiszki grały marsza w godzinach wczesno...