• Informacje na temat:

    gołąbki zapiekane w sosie

Przepisy na temat: gołąbki zapiekane w sosie
  • Pasztet z kapusty, niecodzienna potrawa z najzwyklejszych składników

    Na gołąbki, bigos, pierogi - kapustę wykorzystujemy bardzo często w polskiej kuchni. A kto już próbował zrobić pasztet za kapusty? Pora się zmierzyć z tą potrawą, która tylko z pozoru wydaje się trudna.

  • Bardzo lubimy gołąbki i kuchenne eksperymenty. Smak powala na kolana.

  • Kuchnie z różnych stron świata – zainspiruj się!

    Codzienne przygotowywanie domowych posiłków, nawet u osób, które lubią eksperymentować w kuchni, może wyczerpać w końcu pokłady pomysłów na nowe dania. Jeżeli znudziły wam się już gołąbki, a tradycyjny kotlet z ziemniakami przerobiliście we wszystkich możliwych konfiguracjach i czujecie, że utknęliście w kulinarnym martwym punkcie, to polecamy przepisy z różnych stron świata.

  • Wypróbowany przepis na "Zapiekane gołąbki"

  • Smaczne potrawy na obiad

    ...i układaj kolejno gołąbki. Zalej wywarem, przypraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem godzinę.  Filet z dorsza w sosie Sposób przygotowania 1. Dorsza oprósz solą, pieprzem(...)Zapiekane pomidory Sposób przygotowania 1. Pomidory przekrój, lekko wydrąż. Oprósz solą i odwrócone zostaw na talerzu na 15 minut, zlej sok. Umyte mięso pokrój na mniejsze części i zmiel dwa...

  • Gołąbki można zrobić na różne sposoby. Więc tym razem postawiłam na trochę włoski kierunek i gołąbki zrobiłam w sosie beszamelowym. Wyszły bardzo dobre, a rodzinka była zachwycona i bardzo szybko zniknęły.

  • Kule z piure z ziemniaków

    ...2 minuty do wrzącej wody. Wyjmij, osusz. Rozłóż na nich po porcji farszu ziemniaczanego. Zwiń, formując okrągłe gołąbki. Ułóż je ciasno w garnku. Na każdym połóż po kawałeczku pozostałego masła. Kostkę bulionową rozpuść w 1 szkl. wrzątku. Podlej gołąbki. Zapiekaj je 20 min w 175 st. Podawaj np. z sosem grzybowym. 

  • Popularne gołąbki w sosie pomidorowym - jak tu ich nie lubić? Pyszna kapusta nadziana ryżem z mięsem w sosie pomidorowy... smacznie i.. szybko :) Mi przyrządzenie takiego obiadu zajmuje ok 40 minut, ale jak to się mówi, praktyka czyni mistrza :) Z gołąbków najbardziej lubię kapustę z sosem. Mój A. niestety na tym bardzo cierpi, bo gdy tylko się odwróci.. .zostaje mu tylko samo mięsko z ryżem :-)))

  • Z garnków świata - Grecja

    ...i gotujemy przez 10 minut, studzimy. Farsz układamy na liściu i formujemy małe gołąbki w kształcie cukierków. Dno rondla wykładamy pozostałymi liści, układamy na nich warstwami gołąbki i podlewamy...

  • Bardzo smaczne danie które szybko znika ze stołu ( z mojego przepisu wychodzi ok. 30 sztuk)

Artykuły na temat: gołąbki zapiekane w sosie
  • Gołąbki zapiekane w sosie karmelowym

    Od robienia tradycyjnych gołąbków zawsze odstraszał mnie długi czas ich przygotowania. Trzeba przecież poświęcić chwilę na zawinięcie każdej sztuki, a potem wszystkie pieczołowicie ułożyć w wielkim garze i pilnować, żeby się nie przypaliły. Pieczone gołąbki są prostsze, szybsze i co najmniej tak samo smaczne.

  • Kiedy ostatnio robiliście gołąbki? To wyjątkowo smaczne danie uchodzi za bardzo pracochłonne. Warto jednak nieco się wysilić, aby rozkoszować się tym wyjątkowym smakiem. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie pamięta smaku gołąbków przygotowywanych przez mamę lub babcię? Ciasno zwijane paczuszki z aromatycznym farszem w wielu domach stanowiły jeden z częściej serwowanych posiłków. Szczególnie dobrze smakują o tej porze roku, kiedy w najlepsze trwa sezon na kapustę. Kapusta na wszelkie...

  • Gołąbki w sosie musztardowym

    ...owiń boczkiem, a następnie podsmaż je na oleju. Ułóż na dnie naczynia do zapiekania kilka liści kapusty, a na nich gołąbki. Polej bulionem, przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Na zupę, chłodnik, a może gołąbki?

    .... Zblanszowane z czosnkiem, prażonymi migdałami i sosem sojowym mogą być dodatkiem do dań głównych.  Możemy też kłaść je na kanapce zamiast sałaty. W liściach przygotujemy też gołąbki z mięsnym...

  • Nadaj im smak! Sięgnij po nowe Sosy do warzyw na ciepło Knorr: serowo-kremowy do brokułów i kalafiora, czosnkowo-serowy do szpinaku, ziołowo-maślany do mieszanki warzyw oraz tradycyjny do marchewki z groszkiem. Znakomitym sposobem na podanie rodzinie warzyw jest przygotowanie ich na ciepło - jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Teraz dzięki Sosom do warzyw na ciepło Knorr nabiorą one zupełnie nowego charakteru. Nowe sosy Knorr doskonale sprawdzają się w połączeniu ze świeżymi, jak i...

  • Gołąbki: Kapusta z niespodzianką

    Nasz rada: Jak przygotować kapustę na gołąbki Długim nożem nacinamy głęboko, ze wszystkich stron, głąb w kapuście. W dużym garnku (by pomieścił całą główkę kapusty) gotujemy wodę. Do gotującej się(...) rozebranej według rady naszego eksperta z rubryki obok. Zawijamy. W brytfannie rozgrzewamy pozostały olej, wkładamy gołąbki, podlewamy łyżką wody i pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • W krainie szpinaku

    ...tortownicy układamy naleśniki na przemian ze szpinakiem i warzywami. Zapiekamy 20-30 minut. Podajemy. Roladki szpinakowe a la gołąbki Składniki: 15 dag świeżych liści szpinaku, sól, 2 kromki chleba...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...