• Informacje na temat:

    gołąbki z ziemniakami i boczkiem

Przepisy na temat: gołąbki z ziemniakami i boczkiem
  • Przepisy na weekendową biesiadę

    ...boczkiem z cebulą i przykryj połową ziemniaków. Wzdłuż zapiekanki ułóż całe, nieobrane ogórki, dodaj posiekaną cebulę i zalej połową sosu. Przykryj resztą ziemniaków i zalej sosem.  3. W rondelku rozpuść resztę masła, dodaj mąkę i powoli wlewaj mleko. Przypraw, polej wierzch zapiekanki. Piecz 35 minut w temp. 200°C. Gołąbki Sposób przygotowania 1. Z umytej kapusty wykrój głąb. W garnku...

  • Gołąbki zna każdy z nas, ale nie każdy wie, że można zrobić je w innej formie niż z ryżem i mięsem mielonym. Zapraszam na gołąbki z "ruskim" farszem, czyli ziemniakami, twarogiem i boczkiem. Można polać je dowolnym sosem.

  • Kuchnia na cały tydzień

    Gołąbki Sposób przygotowania 1. Kapustę gotuj kilka minut. Wyjmij, zdejmij z wierzchu miękkie liście i ponownie zanurz ją we wrzątku. Gdy już wszystkie liście będą zdjęte, poszatkuj drobno(...) na tarce o drobnych oczkach, nać pietruszki poszatkuj. Wymieszaj z cebulą i dodaj do reszty farszu. Przypraw solą, pieprzem, oregano i ostrą papryką. Farsz wyłóż na liściach kapusty i zawiń gołąbki...

  • Bardzo smaczna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Nadzienie z ziemniaków z aromatycznym boczkiem lub wędzoną kiełbasą jest tak pyszne, że nawet samo w sobie mogłoby stanowić osobną potrawę. Jeśli jednak zrezygnujemy z mięsnych dodatków, będziemy mieć na talerzu w pełni wegetariańskie danie. Takie gołąbki można również zapiec w piekarniku lub po uduszeniu obsmażyć na maśle. Paluszki lizać!

  • Gołąbki zrobione z tartych ziemniaków . Farsz można wykonać bardzo dowolnie . moje są z nadzieniem jak placki ziemniaczane , W moich przepisach znajdziecie również inne smaki. Zapraszam !

  • To danie dla wegetarian ale nie tylko,wystarczy dodac boczek(ja zazwyczaj robie pół na pół).Gołąbki są ponadczasowe,a takie z ziemniakami pamiętam z dzieciństwa.

  • Gołąbki z ziemniakami. Mój debiut kulinarny w tym temacie. Zawsze jednak musi być ten pierwszy raz. Nie żałuję jednak,potrawa ta jest naprawdę bardzo smaczna i od razu przypadła do gustu wszystkim domownikom. Aby doszło do przygotowania przeczyłam wiele przepisów i rozważałam wiele różnych wersji. Finalnie to zlepek pomysłów różnych kucharzy, według mnie bardzo udany.

  • Wypróbowany przepis na "Gołąbki z ziemniakami"

  • Przepis na tradycyjne gołąbki z ziemniakami zainspirowany "Kuchennymi rewolucjami" w Jaśle. Kuchnia regionalna z Podkarpacia zaprasza.

  • Zapraszam na gołąbki z ziemniakami, które na Podkarpaciu bardzo są znane i od wielu lat tradycyjnie w mojej rodzinie są przygotowywane. Te gołąbki trochę zmodyfikowałam, ale podstawowe zasady zachowałam.

Artykuły na temat: gołąbki z ziemniakami i boczkiem
  • Cudeńka z mielonego

    ...nadzieniem mięsnym. Wyśmienite gołąbki Przygotowanie: Liście kapusty włóż na 2-3 min do osolonego wrzątku. Zetnij twarde zgrubienia na liściach. Jedną cebulę pokrój w piórka, drugą w drobną(...) 3-4 min. Dopraw. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Ułóż gołąbki. Wlej wino oraz bulion. Piecz 35-45 min w temp. 180°C. Chińskie pierożki Przygotowanie: Do przesianej mąki dodaj wrzącą i zimną...

  • Kiedy ostatnio robiliście gołąbki? To wyjątkowo smaczne danie uchodzi za bardzo pracochłonne. Warto jednak nieco się wysilić, aby rozkoszować się tym wyjątkowym smakiem. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie pamięta smaku gołąbków przygotowywanych przez mamę lub babcię? Ciasno zwijane paczuszki z aromatycznym farszem w wielu domach stanowiły jeden z częściej serwowanych posiłków. Szczególnie dobrze smakują o tej porze roku, kiedy w najlepsze trwa sezon na kapustę. Kapusta na wszelkie...

  • Młode warzywa

    Gołąbki z młodej kapusty Przygotowanie: Z kapusty usuń 2-3 zewnętrzne liście, opłucz. Ostrym nożem usuń głąb. W dużym garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć lekko ją posól i włóż do niej(...) do środka, a potem zroluj. Dno garnka wyłóż liśćmi kapusty, które pozostały i ułóż w nim gołąbki jeden obok drugiego. Wlej wodę (powinna przykryć gołąbki), dodaj listek laurowy, kilka ziaren ziela...

  • W sklepach od kilku tygodni można znaleźć polskie, młode ziemniaki. Warto więc zastanowić się w jaki sposób je wykorzystać, aby przygotować smaczne i ciekawe danie. Fot. 123RF/Picsel Smaku młodych ziemniaczków nie da się podrobić. Są wyjątkowo delikatne i właściwie nie potrzebują żadnych dodatków. Najczęściej dorzucamy do nich jedynie koperek i odrobinę masła, aby cieszyć się szybkim i sezonowym daniem. Czasem warto jednak nieco bardziej się wysilić, aby przygotować potrawę, która zaskoczy...

  • Kulinarna podróż do Chorwacji

    ...klasyczne gołąbki (ryż w trakcie gotowania napęcznieje, więc musisz pozostawić trochę luzu). Na dnie dużego garn-ka ułóż kilka największych i najgrubszych liści winogron. Na nich ułóż, jeden obok...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. W sklepach można już znaleźć polskie, młode ziemniaki. Warto więc zastanowić się w jaki sposób je wykorzystać, aby przygotować smaczne i ciekawe danie. Fot. 123RF/Picsel Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian tego warzywa. O ten porze roku na naszych stołach bezdyskusyjnie królują młode ziemniaki, będące nieodzownym elementem...

  • Gwarantujemy, że ten przepis zagości u was na stałe. Składniki na ciasto4 g drożdżyok. 120-150 g mleka w zależności od chłonności mąki 300 g mąki typu 5002 szt. żółtek6 g drobnej soli morskiejświeży lubczykpieprz w ziarnach gałka muszkatołowa w całości60 g miękkiego masła30 g tłuszczu gęsiego (smalec bez skwarek) smalec gęsi do smarowania formybułka tarta do wysypania formy Drożdże moczyć przez 10 minut w 50 g mleka.Przesiać mąkę i dodać żółtka oraz mleko z drożdżami.Pozostałe mleko dodawać...

  • Dlaczego warto wprowadzić do diety dziecka śledzie? Najnowsze badania wykazały, że dzięki dużej zawartości kwasów omega-3 dzieci łatwiej zapamietują i koncetrują się. Składniki: 4-6 solonych filetów ze śledzia norweskiego 8-12 młodych ziemniaków 1 cebula 100 g marynowanych buraczków 200 ml słodkiej śmietanki sól pieprz koperek do dekoracji Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dobrze oczyścić i wymoczyć. Następnie pokrajać w paski grubości ok. 1 cm. 2. Młode ziemniaki...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...