• Informacje na temat:

    gołąbki z siekanej kapusty

Przepisy na temat: gołąbki z siekanej kapusty
  • Gołąbki z kaszą jaglaną trochę inaczej

    Kapustę sparzamy i usuwamy liście. Wycinamy z nich twarde części, by łatwo się zwijało gołąbki.

  • Wypróbowany przepis na "Siekane gołąbki z ryżem i kapustą"

  • Pasztet z kapusty, niecodzienna potrawa z najzwyklejszych składników

    Na gołąbki, bigos, pierogi - kapustę wykorzystujemy bardzo często w polskiej kuchni. A kto już próbował zrobić pasztet za kapusty? Pora się zmierzyć z tą potrawą, która tylko z pozoru wydaje się trudna.

  • Wiosna to zdecydowanie najlepsza i najsmaczniejsza pora roku. Wtedy właśnie pojawiają się najlepsze warzywa, których z wytęsknieniem oczekujemy przez cały rok. Obok botwinki, zasmażanej kapusty, szczawiu itp zawsze pojawiają się gołąbki z młodej kapusty. Tym razem nie szaleliśmy...po prostu zrobiliśmy klasykę (naszą). Kwintesencja smaku podkreślona sosem pomidorowym, jak za dawnych lat. Przywołujących na pamięć najszczęśliwsze, beztroskie chwile. Pomimo wieku obraz nie rozmywa się, wręcz...

  • Gołąbki pieczone w pomidorach

    Składniki: - 1 główka kapusty włoskiej, - 0,75 kg mielonego mieszanego mięsa, - 1 czerstwa bułka, - 1 szklanka mleka, - 1 jajko, - 2 cebule, - 1 łyżka siekanej natki pietruszki, - sól, pieprz, - 0,5 kg pomidorów, - 2 łyżki masła Przygotowanie: Bułkę namoczyć w mleku. Z kapusty zdjąć wierzchnie, brzydkie liście, resztę liści zdjąć ostrożnie, aby się nie poprzerywały i sparzyć je we...

  • Z kaszą bulgur i gotowanym kurczakiem

  • Proste potrawy z mięsa mielonego

    ...przygotowania: 40 minut Gołąbki pieczone w pomidorach Składniki: - 1 główka kapusty włoskiej, - 0,75 kg mielonego mieszanego mięsa, - 1 czerstwa bułka, - 1 szklanka mleka, - 1 jajko, - 2 cebule, - 1 łyżka siekanej natki pietruszki, - sól, pieprz, - 0,5 kg pomidorów, - 2 łyżki masła Przygotowanie: Bułkę namoczyć w mleku. Z kapusty zdjąć wierzchnie, brzydkie liście, resztę...

  • Gołąbki :)

  • Grzyby! Dary naszych lasów

    ...farsz. 4. Farszem napełniamy naleśniki, lekko je podsmażamy. Podajemy na ciepło. Wartość odżywcza 1 porcji 394 kcal; Białko 4,2 g/Tłuszcz 23g/Węglowodany 8,6 g Gołąbki z grzybami Składniki na 4 porcje: główka włoskiej kapusty; 50 dag grzybów; 2 cebule; 1 jajko; 5 łyżek tartej bułki; pół szklanki śmietany; sól; pieprz; łyżka mąki; szklanka rosołu z kostki. 1. Kapustę wrzucamy na kilka minut do...

  • Standardowe, dobre gołąbki

Artykuły na temat: gołąbki z siekanej kapusty
  • Gołąbki z grzybami w pomidorach

    .... 2. Z kapusty ostrym nożem wykrawamy głąb i wkładamy ją do gotującej się, osolonej wody. W trakcie gotowania odrywamy liście i wyjmujemy na talerz - powinno ich być 20. Studzimy. 3. Kaszę gotujemy w 600(...) połączyły. 4. Na każdy liść nakładamy porcję nadzienia i, zwijając brzegi do środka, formujemy gołąbki. Każdy obwiązujemy sznurkiem. W garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, wkładamy gołąbki, zalewamy...

  • Kiedy ostatnio robiliście gołąbki? To wyjątkowo smaczne danie uchodzi za bardzo pracochłonne. Warto jednak nieco się wysilić, aby rozkoszować się tym wyjątkowym smakiem. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie pamięta smaku gołąbków przygotowywanych przez mamę lub babcię? Ciasno zwijane paczuszki z aromatycznym farszem w wielu domach stanowiły jeden z częściej serwowanych posiłków. Szczególnie dobrze smakują o tej porze roku, kiedy w najlepsze trwa sezon na kapustę. Kapusta na wszelkie...

  • Gołąbki z orzechowym twarożkiem

    ...1. Listki kapusty gotujemy w osolonej i zakwaszonej octem wodzie. Kiedy będą miękkie, odcedzamy i zostawiamy do ostudzenia. 2. Orzechy podprażamy 2-3 minuty na patelni bez tłuszczu, a następnie(...), przepuszczony przez praskę czosnek, doprawiamy pieprzem, oregano, solą i miksujemy na puszystą masę. Na koniec dodajemy drobno posiekane orzechy, mieszamy. 4. Liście kapusty delikatnie rozkładamy...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Sześć powodów, dla których warto jeść kapustę

    ...płatkami czosnku. Duś ok. godzinę (aż farsz zmięknie). Wyjmij, osącz na sicie. Pokrój w ćwiartki. Gołąbki rybne Liście kapusty sparz we wrzątku. Rybę oczyść z ości, zmiel. Cebulę posiekaj, posól(...) i wycięciu skaz siekaj je i jedz w surówkach lub dodawaj do zup. Zapobiega wrzodom żołądka: A to dzięki substancjom przypominającym lek stosowany w chorobie wrzodowej. Sok z kapusty działa ochronnie na...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

  • Gołąbki: Kapusta z niespodzianką

    Wystarczy główka kapusty i pomysł na nadzienie. Niekoniecznie z ryżem i mięsem mielonym.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy. Do...

  • Młode warzywa

    .... Zupę nalewaj do miseczek, na środku każdej zrób kleks z jogurtu, posyp szczypiorkiem i podawaj. Gołąbki w pomidorach Składniki na 8 porcji: 1 główka kapusty włoskiej, 3/4 kg mielonego mięsa(...)Sałatka z młodej kapusty Składniki na 6 porcji: 1 główka młodej kapusty, 1 pęczek dymki, 1 pęczek koperku, 2 ogórki, 10 dag pomidorków koktajlowych lub 2 zwykłe pomidory, 1 ząbek czosnku, sól...

  • Kapustka króluje nie tylko na boisku, ale także na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon (nie ten sportowy) i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które wręcz zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, letnie dni. Warto wiedzieć, że warzywo to jest nie tylko wyjątkowo...