• Informacje na temat:

    gołąbki z ryżem i pieczarkami i mięsem

Przepisy na temat: gołąbki z ryżem i pieczarkami i mięsem
  • Gołąbki w sosie jabłkowym

    Nowy sposób na gołąbki.

  • Bardzo smaczne gołąbki z nadzieniem mięsno ryżowym w sosie pomidorowym.

  • Potrawy na bazie ryżu

    Gołąbki jarskie Sposób przygotowania 1. Z kapusty wykrój głąb. Włóż całą główkę do wrzątku na minutę. Zdejmij wierzchnie liście i włóż ją z powrotem do garnka. Tak samo zaparz resztę liści.  2. W misce wymieszaj ryż z marchewką, czosnkiem, natką i przyprawami. Posól do smaku. Po łyżce farszu układaj na liściach i zawijaj.  3. Rozgrzej olej na patelni. Podsmaż na nim gołąbki. Przełóż do...

  • Smaczny pomysł na "Gołąbki z mięsem i ryżem"

  • Kuchnia na cały tydzień

    ....  Gołąbki z młodej kapusty Sposób przygotowania 1. Z pietruszki, marchewek, pora i selera ugotuj wywar i odcedź. Ryż ugotuj w osolonym wrzątku. Wymieszaj z mięsem mielonym. Dodaj sól(...) solą i pieprzem. Smaż chwilę, dodaj koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku . Po minucie zdejmij z ognia.  2. Mięso wymieszaj z ugotowanym ryżem. Wypełnij papryki. Ułóż...

  • Przepis na pyszne, sycące gołąbki z ryżem i mięsem mielonym.

  • Tradycyjne polskie gołąbki wcale nie zostały wynalezione w Polsce. To popularne danie w całej Europie. Przecież w Grecji i w Gruzji jada się minigołąbki z mięsem lub ryżem zawinięte w liście winogron, w Chorwacji tradycyjnym daniem noworocznym jest sarma – mięso owinięte w liść kiszonej kapusty, podobnie w Europie Wschodniej. Nie wiadomo dokładnie kiedy i skąd przybyły gołąbki, ale z pewnością sos pomidorowy to nowy wynalazek. W starych książkach kucharskich z II połowy XIX wieku i początku...

  • Wypróbowany przepis na "Włoskie gołąbki z ryżem i pieczarkami"

  • Wegetariańskie, czy z mięsem, z wszystkimi rodzajami kasz.......my po prostu kochamy gołąbki.

  • Uwielbiam gołąbki! Jest to jedno z tych dań, które przypomina dzieciństwo. Jeśli chodzi o proporcję składników to zdecydowanie lubię kiedy w gołąbkach jest mniej więcej tyle samo ryżu co mięsa.

Artykuły na temat: gołąbki z ryżem i pieczarkami i mięsem
  • Coś pysznego z (niemal) niczego

    Gołąbki z wędzonką Składniki na 4 porcje: główka białej kapusty, 30 dag mielonego mięsa (wieprzowo-wołowego lub drobiowego), 30 dag resztek wędlin: wędzonej szynki, boczku lub kiełbasy, 2 cebule(...) i pieprz. Całość wymieszaj. Każdy liść rozkładaj, kładź na środek łyżkę farszu, zawijaj gołąbki. Możesz je związać nicią. 4. Na dno garnka połóż kilka liści kapusty. Układaj na nich gołąbki i zalej je...

  • Kiedy ostatnio robiliście gołąbki? To wyjątkowo smaczne danie uchodzi za bardzo pracochłonne. Warto jednak nieco się wysilić, aby rozkoszować się tym wyjątkowym smakiem. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie pamięta smaku gołąbków przygotowywanych przez mamę lub babcię? Ciasno zwijane paczuszki z aromatycznym farszem w wielu domach stanowiły jeden z częściej serwowanych posiłków. Szczególnie dobrze smakują o tej porze roku, kiedy w najlepsze trwa sezon na kapustę. Kapusta na wszelkie...

  • Ta ciepła i chrupiąca przekąska bez wątpienia wprawi cię w dobry nastrój. Wystarczy kilka pieczarek, gałązka rozmarynu i dobrej jakości chleb. Proste? Do dzieła! Składniki:- opakowanie małych pieczarek lub dwie solidne garście*- 2 gałązki świeżego rozmarynu- łyżka/dwie masła klarowanego- 2 ząbki czosnku- 1/4 łyżeczki soli wędzonej- świeżo mielony pieprz- sól różowa do smaku- łyżka sosu sojowego tamari - wiejski chleb na zakwasie 2-3 kromki- jogurt roślinny naturalny- bazylia grecka lub mięta...

  • Pieczarki to najczęściej jedzony rodzaj grzybów na świecie. Właśnie teraz możemy zasadzić je w domu. Zobaczmy tylko, czy warto! Fot. 123RF/Picsel Pieczarki to dobry dodatek do wielu dań: świetnie smakują na pizzy i w sosie. Można je gotować, dusić, zapiekać, marynować. Mogą zarówno stanowić farsz, jak i być nadziewane. Swoich zagorzałych wielbicieli ma także zupa pieczarkowa. Pieczarki można kupić w sklepach przez cały rok. Można je też samodzielnie uprawiać w domu lub w ogrodzie. Właśnie...

  • Pulpeciki z marchewką i migdałami to proste, szybkie acz wykwintne danie. Składniki: - 400g mięsa mielonego wieprzowego - 2 łyżki migdałów w plastry - 1 marchewka - 1 kostka paprykowa - 100 ml śmietany Sposób przygotowania: 1. Marchewkę objesz pokrój w 2 mm plastry a następnie w cm długości paski 2. Marchewkę i migdały pomieszaj z mięsem mielonym dopraw je do smaku odrobina soli i czarnego pieprzu uformuj z nich mięsne kulki jak najmniejsze. 3. Kulki oprósz w mace obsmaż na...

  • Smaczny i szybki obiad? Siostra Anastazja i siostra Salomea proponują kurczaka w winie z surówką z rukoli i pomidorków. Palce lizać. Filety z kurczaka duszone w czerwonym winie Składniki: 60 dag filetów z kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku 50 dag pieczarek zamkniętych 1 szklanka wytrawnego wina czerwonego sok z 1 cytryny 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich 3-4 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie: Cebule obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki wymyć. Mięso wymyć,...

  • Kiedy temperatura rośnie, pokarmy szybciej psują się i stają się zagrożeniem dla zdrowia. Najbardziej narażone na niekorzystne zmiany jest mięso. Na nie uważaj najbardziej podczas upałów i sprawdź, jak radzić sobie z tym delikatnym produktem. Fot. 123RF/PICSEL W sklepie Zanim jeszcze dokonasz zakupu mięsa w czasie, kiedy na zewnątrz powietrze osiąga zawrotne temperatury, pamiętaj o tych trzech zasadach. 1. Sprawdzaj lodówki Jeśli wybierasz mięso ze sklepowych lodówek zwracaj uwagę na to, aby...

  • Koniec lata i pożegnanie z bikini to nie powód, żeby zapomnieć o zdrowym odżywianiu. Bogate w niezbędne dla organizmu wartości odżywcze posiłki to podstawa zróżnicowanej diety. Co zrobić, by po wakacjach nadal być w formie i wbić się w ulubione dżinsy? Liczne diety na bazie ryżu są wystarczającym dowodem, że warto dołączać go do codziennych dań. Bogaty w potas ryż zawiera jednocześnie mało sodu, co umożliwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Równowaga kwasowo-zasadowa, jaką zapewnia...

  • Najczęstszym dodatkiem do świątecznego barszczu są uszka, jednak w wielu domach, poza pierożkami, serwuje się również krokiety i paszteciki. Jak je zrobić, aby były naprawdę pyszne? Oto przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Wśród świątecznej krzątaniny warto znaleźć nieco czasu na przygotowanie świątecznych krokietów lub pasztecików. Są one fantastycznym dodatkiem do barszczu lub zupy grzybowej, ale możecie serwować je również jako samodzielną przekąskę. Co bardzo ważne, możecie...

  • Bycie rodzicem łączy w sobie wiele różnych ról – nauczyciela, przewodnika, zaopatrzeniowca czy kompana w czasie wspólnych zabaw. Jedną z najważniejszych jest funkcja… rodzinnego szefa kuchni Fot. materiały prasowe Obiady w gronie najbliższych są nie tylko sposobem na wspólne spędzanie czasu. Uczą regularnego jedzenia i otwartości na nowe smaki. Jednocześnie musimy pamiętać, że dzieci bywają najbardziej wymagającymi i wybrednymi smakoszami. Jak sprostać ich wymaganiom? Poznajcie nasze...