• Informacje na temat:

    gołąbki z mięsem czosnkiem i ryżem

Przepisy na temat: gołąbki z mięsem czosnkiem i ryżem
  • Potrawy na bazie ryżu

    Gołąbki jarskie Sposób przygotowania 1. Z kapusty wykrój głąb. Włóż całą główkę do wrzątku na minutę. Zdejmij wierzchnie liście i włóż ją z powrotem do garnka. Tak samo zaparz resztę liści.  2. W misce wymieszaj ryż z marchewką, czosnkiem, natką i przyprawami. Posól do smaku. Po łyżce farszu układaj na liściach i zawijaj.  3. Rozgrzej olej na patelni. Podsmaż na nim gołąbki. Przełóż do...

  • Bardzo smaczne gołąbki z nadzieniem mięsno ryżowym w sosie pomidorowym.

  • Kuchnia na cały tydzień

    ....  Gołąbki z młodej kapusty Sposób przygotowania 1. Z pietruszki, marchewek, pora i selera ugotuj wywar i odcedź. Ryż ugotuj w osolonym wrzątku. Wymieszaj z mięsem mielonym. Dodaj sól(...) Sposób przygotowania 1. Rybę skrop oliwą. Przypraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku i czosnkiem granulowanym. Wymieszaj sok z cytryny i sos sojowy. Zalej rybę i schłodź.  2. Łososia ułóż...

  • Smaczny pomysł na "Gołąbki z mięsem i ryżem"

  • Dania obiadowe na cały tydzień

    ...w temp. 180ºC.  Gołąbki z mięsem i orzechami Sposób przygotowania 1. Z kapusty wytnij głąb. W garnku zagotuj osoloną wodę i włóż kapustę. Gotuj przez kilka minut. Wyjmij, zdejmij miękkie(...)Kurczak z ryżem Sposób przygotowania 1. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju i zeszklij posiekaną cebulę. Wsyp ryż i smaż chwilę, mieszając. Wlej szklankę wrzątku, wsyp szczyptę soli. Nakryj naczynie...

  • Gołąbki z białej kapusty i farszu mięsnego z ryżem. Przepis jest na 37 dużych gołąbków.

  • Kuchnia na cały tydzień

    Gołąbki Sposób przygotowania 1. Kapustę gotuj kilka minut. Wyjmij, zdejmij z wierzchu miękkie liście i ponownie zanurz ją we wrzątku. Gdy już wszystkie liście będą zdjęte, poszatkuj drobno pozostały środek. Ryż lub kaszę ugotuj w osolonej wodzie. Namoczoną fasolę ugotuj do miękkości. Wymieszaj z ryżem i dodaj do kapusty.  2. Zrumień pokrojone w kostkę cebule. Marchewki i pietruszki zetrzyj...

  • Uwielbiam gołąbki! Jest to jedno z tych dań, które przypomina dzieciństwo. Jeśli chodzi o proporcję składników to zdecydowanie lubię kiedy w gołąbkach jest mniej więcej tyle samo ryżu co mięsa.

  • Z garnków świata - Grecja

    Nasłynniejsze greckie dania to: Dolmadhes - warzywa z ryżem, zawinięte w liście winogron; Ellinikos kafes - kawa po grecku; Gyros - mięso przygotowane na specjalnym palenisku, opiekane dookoła(...) z sosem śmietanowym; Souvlaki - szaszłyki z mięsa jagnięcego lub wieprzowego; Tiganites patates - frytki; Tzatziki - sos z czosnkiem i ogórkiem; Yemista - nadziewane: pomidory i papryka polane sosem...

  • Smaczny pomysł na "Gołąbki z mięsem wołowo -wieprzowym i ryżem"

Artykuły na temat: gołąbki z mięsem czosnkiem i ryżem
  • Bakłażany jak gołąbki

    ...napełnić ryżem z warzywami, na tym położyć mięso, pokrojone w plasterki 2 pomidory. Piec 60 minut w temp. 180°C w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Na 20 minut przed końcem przykryć folią...

  • Kiedy ostatnio robiliście gołąbki? To wyjątkowo smaczne danie uchodzi za bardzo pracochłonne. Warto jednak nieco się wysilić, aby rozkoszować się tym wyjątkowym smakiem. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie pamięta smaku gołąbków przygotowywanych przez mamę lub babcię? Ciasno zwijane paczuszki z aromatycznym farszem w wielu domach stanowiły jeden z częściej serwowanych posiłków. Szczególnie dobrze smakują o tej porze roku, kiedy w najlepsze trwa sezon na kapustę. Kapusta na wszelkie...

  • Gołąbki – prosty przepis na zero waste

    Nie lubisz, gdy coś się marnuje? Uważasz, że wszystkiemu należy dać drugą szansę? Chcesz by Twoja kuchnia tętniła w rytm zrównoważonego życia? Na wiele pytań mamy jedną odpowiedź: zrób gołąbki i obierz kurs na zero waste!

  • Wszyscy znamy czosnek i jego właściwości, ale mało kto kojarzy, że istnieje tzw. czarny czosnek, którego działanie prozdrowotne i wartości odżywcze znacznie przewyższają moc tego pospolitego. Czarny czosnek pochodzi z Korei, coraz większą popularność zyskuje jendak w Chinach, Japonii i USA. Był dobrze znany już w starożytności i uznawany za lekarstwo wydłużające życie, a nawet zapewniające nieśmiertelność. W Polsce wciąż trudno go zdobyć, ale warto poszukać w sklepach z ekologiczną...

  • Gołąbki: Kapusta z niespodzianką

    Wystarczy główka kapusty i pomysł na nadzienie. Niekoniecznie z ryżem i mięsem mielonym.

  • Pulpeciki z marchewką i migdałami to proste, szybkie acz wykwintne danie. Składniki: - 400g mięsa mielonego wieprzowego - 2 łyżki migdałów w plastry - 1 marchewka - 1 kostka paprykowa - 100 ml śmietany Sposób przygotowania: 1. Marchewkę objesz pokrój w 2 mm plastry a następnie w cm długości paski 2. Marchewkę i migdały pomieszaj z mięsem mielonym dopraw je do smaku odrobina soli i czarnego pieprzu uformuj z nich mięsne kulki jak najmniejsze. 3. Kulki oprósz w mace obsmaż na...

  • Te mielone cię zachwycą

    Gołąbki z ryżem Składniki na 4-6 porcji: 75 dag mielonej łopatki wieprzowej, 1 woreczek ryżu, 1 cebula, 1 główka włoskiej kapusty, 6 szklanek bulionu, 1 kartonik przecieru pomidorowego, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, ziele angielskie, liść laurowy. Ryż ugotować w osolonej wodzie (nie rozgotować). Cebulę obrać, drobno posiekać, wymieszać z ryżem i mięsem...

  • W okresie jesienno-zimowym wielu z nas, walcząc z powszechnymi przeziębieniami i infekcjami, sięga po czosnek. Warto jednak wiedzieć, że chcąc skorzystać z wszystkich właściwości tej rośliny, powinniśmy umieć wybrać polski czosnek, a nie ten, który przywieziono do nas z Chin. Fot. 123RF Czosnek czosnkowi nierówny. Jeśli chociaż raz zdarzyło wam się zakupić główkę, która była pozbawiona charakterystycznego aromatu i smaku, z pewnością wiecie co mamy na myśli. Nasze sklepy zostały zalane...

  • Sześć powodów, dla których warto jeść kapustę

    ...sparz, obierz, pokrój. Dodaj do wywaru po pieczeniu gołąbków. Gotuj 5-6 min. Dopraw, zmiksuj. Podawaj gołąbki z ryżem, polane sosem. Budyń kapuściany Kapustę podziel na ćwiartki, ugotuj (zachowaj(...) przez miesiąc. Przepisy pełne witamin Faszerowana główka   Mięso zmiel z cebulą i czosnkiem. Dodaj jajka, sól i pieprz. Wymieszaj. Zagotuj wodę z solą w dużym garnku. Zetnij czubek grubości...

  • W okresie jesienno-zimowym wielu z nas, walcząc z powszechnymi przeziębieniami i infekcjami, sięga po czosnek. Warto jednak wiedzieć, że chcąc skorzystać z wszystkich właściwości tej rośliny, powinniśmy umieć wybrać polski czosnek, a nie ten, który przywieziono do nas z Chin. Fot. 123RF Czosnek czosnkowi nierówny. Jeśli chociaż raz zdarzyło wam się zakupić główkę, która była pozbawiona charakterystycznego aromatu i smaku, z pewnością wiecie co mamy na myśli. Nasze sklepy zostały zalane...