• Informacje na temat:

    golabki z kapusty wloskiej i sosem

Przepisy na temat: golabki z kapusty wloskiej i sosem
  • Gołąbki z kapusty włoskiej

    Sposób przygotowania 1. Liście kapusty sparz. Kaszę gotuj 5 minut. Cebulę i wątróbkę drobno pokrój, podsmaż. Dopraw. Wątróbkę wymieszaj z kaszą, układaj na liściach kapusty, zwiń i zwiąż.  2. Garnek wyłóż liśćmi kapusty, układaj gołąbki, zalej wodą i zagotuj. Dodaj koncentrat pomidorowy, przykryj liśćmi, gotuj godzinę na małym ogniu. Wyjmij gołąbki, wlej zahartowaną sosem śmietanę, wsyp...

  • Golabki

  • Gołąbki z kapusty włoskiej z rybą

    ...kiełki fasoli mung i ziarna kukurydzy, zawijaj w liście kapusty. Na dno naczynia wlej olej, ułóż liście kapusty i gołąbki. Piecz 20 minut w temp. 180°C. Dekoruj kolendrą i sosem.(...)Składniki: główka kapusty włoskiej 80 dag filetów rybnych szklanka bułki tartej jajko olej kiełki fasoli mung kukurydza z puszki 3 łyżki sosu balsamicznego sól pieprz...

  • dobre na kazda okazje

  • Oryginalne gołąbki z kaszą

    Składniki: • 1 główka włoskiej lub białej kapusty Farsz: 2 torebki kaszy gryczanej 1 cebula 3 garści suszonych grzybów namoczonych dzień wcześniej w wodzie 1 jajko 2 łyżki masła do(...) 1 liść laurowy 1 szklanka wody 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie: 1. Oderwij 4 wierzchnie liście kapusty i zostaw je do wyłożenia garnka. Wytnij z warzywa tzw. głąb. Kapustę gotuj...

  • Zdrowa i smaczna surowka ze swiezych warzyw i jabluszka- super smakuje i do ziemniakow, jak i ryzu czy kaszy.

  • Gołąbki o orientalnym smaku

    Składniki: 1 kg włoskiej kapusty 250 g mielonej wołowiny 75 g ryżu 40 g migdałów bez skórki 2-3 ząbki czosnku cebula  jajko po 1/2 łyżeczki cynamonu, oregano i mielonego kminku(...) i migdały. 4. Zawiń farsz w liście kapusty. Rozgrzej na patelni olej i podsmaż gołąbki. Przełóż do rondla, zalej bulionem, dodaj oregano, resztę cebuli i czosnku, duś pod przykryciem 10-15 minut...

  • Prawdziwe gołąbki z włoskiej kapusty - tradycyjny przepis - jedyny prawdziwy. I kilka niuansów, dzięki którym będą najlepsze!

  • ...a później rolujemy. Bulion rozpuszczamy w 1/2 l wody. Na dnie rondla (ew. garnka) układamy liście kapusty, które nam pozostały. Następnie ciasno układamy gołąbki. Zalewamy wszystko przygotowanym bulionem, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 45 minut. Podajemy z sosem pomidorowym. Smacznego...

  • Wspaniale danie obiadowe. Troche pracochlonne, no ale my lubimy gotowac :-))

Artykuły na temat: golabki z kapusty wloskiej i sosem
  • Gołąbki zapiekane w sosie karmelowym

    ...grzyby pociąć na paski i dodać do ryżu razem z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i szczyptą soli. Zalać wodą i gotować na małym ogniu do czasu, aż ryż wchłonie całą wodę. Ostudzić, a potem doprawić sosem(...) pojedyncze liście i osuszać je papierowym ręcznikiem. Na środku każdego liścia umieścić dużą łyżkę ryżu. Gołąbki ciasno zawinąć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać sosem pomidorowym i zapiekać przez 15

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach z kapusty pekińskiej! Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki z kapusty pekińskiej - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Jeśli chcecie...

  • Gołąbki: Kapusta z niespodzianką

    Wystarczy główka kapusty i pomysł na nadzienie. Niekoniecznie z ryżem i mięsem mielonym.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Te mielone cię zachwycą

    Gołąbki z ryżem Składniki na 4-6 porcji: 75 dag mielonej łopatki wieprzowej, 1 woreczek ryżu, 1 cebula, 1 główka włoskiej kapusty, 6 szklanek bulionu, 1 kartonik przecieru pomidorowego, 1-2 ząbki(...)). Gołąbki układać w szerokim rondlu, wyłożonym na dnie kilkoma liśćmi kapusty. Zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem ok. godziny. Odrobinę wywaru rozmieszać z mąką, dodać do sosu pomidorowego...

  • Dania z czerwoną kapustą są zdrowe i pięknie prezentują się na talerzu. Oto kilka sprawdzonych przepisów, które powinniście wykorzystać w najbliższym czasie. Gwarantujemy, że nie pożałujecie. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują...

  • Młode warzywa

    Sałatka z młodej kapusty Składniki na 6 porcji: 1 główka młodej kapusty, 1 pęczek dymki, 1 pęczek koperku, 2 ogórki, 10 dag pomidorków koktajlowych lub 2 zwykłe pomidory, 1 ząbek czosnku, sól(...) składniki. Sos odstaw na 5-10 minut. Tuż przed podaniem połącz poszatkowaną kapustę z dymką, koperkiem, ogórkami i cząstkami pomidorków. Przełóż sałatkę na ozdobny półmisek, polej sosem, udekoruj świeżymi...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Kiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w oczyszczeniu organizmu...

  • Najoryginalniejsze potrawy wigilijne

    ...podroby i głowy z ryby, kapusta kiszona, sok z kiszonej kapusty, suszone grzyby i przyprawy: ziele angielskie, ząbki czosnku, liść laurowy, sól, pieprz oraz imbir. Popularna na Śląsku moczka jest(...) pierogów z kapustą i grzybami są w stanie zastąpić serwowane w Wielkopolsce gołąbki z kaszą i orzechami włoskimi. Przyrządza się je z wykorzystaniem czerwonej kapusty, czerstwych bułek, gruszek, cebul...

  • Nieskomplikowana w przygotowaniu mięsna zapiekanka z beszamelowym sosem to doskonały pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Największą trudnością podczas przygotowania tej potrawy może okazać się zrobienie sosu beszamelowego. Uzyskanie idealnej, kremowej konsystencji jest nie lada sztuką.  Praktyka jednak czyni mistrza, zatem do dzieła!   Składniki: • 20 dag makaronu kokardki• 20 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego • 400 ml mleka• 2 łyżki masła• 400 ml przecieru pomidorowego• 1 cebula• 25 g...