• Informacje na temat:

    gołąbki w naczyniu

Przepisy na temat: gołąbki w naczyniu
  • Gołąbki z bakłażanem

    ...daj 2 łyżki farszu, zawiń ciasno i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Z wierzchu posyp gołąbki świeżym majerankiem. Zalej przygotowanym bulionem, przykryj i zapiecz przez ok. 60 minut. Podaj posypane natką...

  • Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami według przepisu Konrada Gacy

    .... Kaszę zawijamy w liście sparzonej kapusty i układamy dosyć ciasno w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy wywarem z grzybów i pieczemy w temp. 160 stopni przez godzinę.   W szybszym trawieniu naszym...

  • Gołąbki :)

  • Zapiekane gołąbki z soczewicą i marchewką

    ...kapusty. Zwiń je i uformuj gołąbki. Na patelni rozgrzej resztę oleju, włóż gołąbki, zrumień je ze wszystkich stron. Żaroodporne naczynie wyłóż pozostałą kapustą. Na tym ułóż gołąbki. Posyp je pozostałą marchewką. Pomidory zmiksuj z bulionem. Zalej gołąbki. Piecz je ok. 40 minut w temp. 190°C.

  • rozpływa się w ustach :D

  • Przygotowanie Wyciąć głąby, kapustę sparzyć w wodzie z dodatkiem soli i octu, mięso podsmażyć, dodać ugotowany ryż, pokrojoną w kostkę i zeszkloną na smalcu cebulkę, starte na grubych oczkach pieczarki i pokrojone w kostkę pomidory bez skórki. Wszystko razem dobrze wymieszać, doprawić wg uznania (musi być dużo majeranku) i zawijać w liście kapusty. Dusić w żaroodpornym naczyniu przez ok.45 min...

  • Danie na 2 dni.

  • KALABY (gołąbki z ziemniakami)

    ...mleka, zahartować i wlać do sosu. Tak zrobiony sos wlać do gołąbków i gotować razem jakieś 10 minut. UWAGI: Do naczyniu w którym gotujemy gołąbki można dać na spód pare liści kapusty, żeby gołąbki się(...) z cebulą (zetrzeć tak jak do placków ziemniaczanych) dodać 1 jajko, sól i pieprz do smaku i zawijać w wcześniej zaparzone liście kapusty. Gotować na wolnym ogniu przez ok. godzinę. (Gołąbki później...

  • Przepis na gołąbki w papryce

Artykuły na temat: gołąbki w naczyniu
  • Szybkie gołąbki z rybą

    Gołąbki najlepiej podgrzać na parze.

  • Kiedy ostatnio robiliście gołąbki? To wyjątkowo smaczne danie uchodzi za bardzo pracochłonne. Warto jednak nieco się wysilić, aby rozkoszować się tym wyjątkowym smakiem. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie pamięta smaku gołąbków przygotowywanych przez mamę lub babcię? Ciasno zwijane paczuszki z aromatycznym farszem w wielu domach stanowiły jeden z częściej serwowanych posiłków. Szczególnie dobrze smakują o tej porze roku, kiedy w najlepsze trwa sezon na kapustę. Kapusta na wszelkie...

  • Bakłażany jak gołąbki

    ...napełnić ryżem z warzywami, na tym położyć mięso, pokrojone w plasterki 2 pomidory. Piec 60 minut w temp. 180°C w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Na 20 minut przed końcem przykryć folią...

  • Żaroodporna forma do pieczenia tart ze szkła TERMISIL o średnicy 28 cm to doskonałe naczynie do pieczenia ciast, tart, quiche, i innych potraw. Nietypowa, okrągła forma ze specjalnie opracowaną formułą z profilowanymi brzegami, sprawia że ciasto nie przywiera do dna, ani ścianek naczynia, a idealna gładkość i przejrzystość materiału pozwala kontrolować cały proces pieczenia potrawy.   Zbliżają się święta Wielkanocne. Na naszych stołach prócz żurku, jajek i pasztetów pojawią się przepyszne...

  • Gołąbki zapiekane w sosie karmelowym

    Od robienia tradycyjnych gołąbków zawsze odstraszał mnie długi czas ich przygotowania. Trzeba przecież poświęcić chwilę na zawinięcie każdej sztuki, a potem wszystkie pieczołowicie ułożyć w wielkim garze i pilnować, żeby się nie przypaliły. Pieczone gołąbki są prostsze, szybsze i co najmniej tak samo smaczne.

  • Po zachwycie nad azjatyckim ryżem i włoskimi makaronami, Polacy znów chętnie sięgają po tradycyjne, a czasem już nieco zapomniane kasze. Pęczak znów bije rekordy popularności. W jaki sposób włączyć go do codziennej diety? Fot. 123RF/Picsel Pęczak, podobnie jak np. perłowa, powstaje z jęczmienia. Z tą różnicą, iż pęczak to całe ziarna, które jedynie pozbawiono łuski. Możemy również spotkać tzw. pęczak kujawski, który dodatkowo został wypolerowany. Warto jednak wiedzieć, iż proces ten w żaden...

  • Jesień, chce się jeść!

    ...wrzątku (2 minuty). Odsącz i dodaj do śmietany. Wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Umieść masę w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym masłem. Piecz 40 minut w piekarniku rozgrzanym do(...). Gołąbki z kaszą gryczaną, sosem z pomidorów i pieczonej papryki Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu (na sypko). Pieczarki pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż grzyby...

  • Danie, które w zasadzie robi się samo. Jest smaczne, sycące, tanie i doskonałe zarówno na zimne, jak i ciepłe dni. Można je zrobić niemal ze wszystkiego, a za każdym razem mamy ochotę na dokładkę. Fot. 123RF/Picsel Uniwersalny, szybki i smaczny pomysł na obiad. Zapiekanki dzielimy na dwie grupy - casserole i fritaty. Casserole bierze swą nazwę od naczynia żaroodpornego, które po francusku właśnie tak się nazywa. Charakteryzuje się tym, że w owym naczyniu zapiekamy co chcemy, łącząc kolejne...

  • Pyszny obiad w godzinę

    ..., doprawić pieprzem. Kapustę połączyć z dymką, koprem, ogórkami, cząstkami pomidorów, zalać sosem, ewentualnie dodać szczyptę cukru, wymieszać. Kalarepa a la gołąbki Składniki na 6 porcji(...), koncentratem i musztardą. Dopraw solą i pieprzem. Kalarepki nadziej farszem, przykryj czapeczkami, ustaw w naczyniu żaroodpornym. Podlej bulionem rozmieszanym z przecierem, dołóż ząbek czosnku, dopraw...

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...