• Informacje na temat:

    gnocchi z szalwia

Przepisy na temat: gnocchi z szalwia
  • Gnocchi z Grana Padano i prawdziwkami

    .... Kiedy gnocchi wypłyną na powierzchnię, wyciągać je łyżką cedzakową.  Prawdziwki pokrroić w cienkie plastry. Usmażyc na 3 lyżkach masła, doprawić solą i pieprzem.  Na drugiej patelni roztopić 3 łyżki masła, przesmażyć gnocchi i dodać grzyby. Posypać tartym serem, dekorować szałwią.

  • Gnocchi - czyli włoskie kopytka

  • Świąteczna gęś po włosku

    Z Gnocchi i pomidorami...

  • Smaczny pomysł na "Gnocchi dyniowe z szałwią"

  • Nie jedz indyka w święta!

    ..., - 4-5 łyżek oliwy z oliwek, - 1,2 kg Gnocchi Przygotowanie: Gęś natrzeć solą i pieprzem. Szałwię, rozmaryn i oregano posiekać. 3 cebule i 3 ząbki czosnku obrać, pokroić na duże kawałki i zmieszać(...) i cebulę, dodać pomidory. Dusić 5 minut pod przykryciem. Gnocchi wrzucić do wrzątku na 2 minuty. Odcedzić, przelać zimną wodą. Gnocchi i bazylię wmieszać do pomidorów. 10 minut przed końcem pieczenia...

  • Sprawdzony przepis na "Gnocchi"

  • Ziołowe kluseczki, doskonale smakują z sosem serowym

  • Danie z kuchni argentyńskiej, ciekawe połączenie kaszy manny, orzechów i parmezanu.

  • Sprawdzony przepis na "Gryczane gnocchi"

  • Szybki i smaczny obiad - gniocchi (kluseczki ziemniaczane, coś w rodzaju naszych kopytek) z sosem pieczarkowo - śmietanowym

Artykuły na temat: gnocchi z szalwia
  • Dyniowe gnocchi

    Przepis na gnocchi di zucca czyli dyniowe gnocci z masłem szałwiowym.

  • Z pewnością wielu z was posiada szałwię w domowej apteczce. Ale czy wiecie, w jaki sposób wpływa ona na nasze zdrowie? Fot. 123RF/Picsel W czasach, gdy antybiotyki i innego rodzaju specjalistyczne leki były jedynie pieśnią przyszłości, nasze babcie zdawały się na moc ziół i innych powszechnie dostępnych roślin. W ten sposób radzono sobie z wieloma dolegliwościami. Dzisiaj ziołolecznictwo nie jest naszym jedynym ratunkiem, jednak mądrości babć z pewnością mogą ułatwić nam życie. Jednym z ziół...

  • Bartek Kieżun: Twoje serce jest tam, gdzie twój żołądek

    ...- My jemy dużo chleba i Włosi jedzą dużo chleba. Jemy dużo klusek, które Włosi nazywają tak pięknie makaronem. Polskie kopytka i włoskie gnocchi są ze sobą bardzo blisko. Włoskie ndundari i polskie leniwe również. Być może stąd bierze się przekonanie, że znamy się na włoskiej kuchni. A to nie jest taka prosta sprawa – mówi Bartek Kieżun, autor książki „Italia do zjedzenia”, dziennikarz kulinarny...

  • Popularna autorka Kuchni włosko-polskiej oraz polsko-włoskiej odkurza swoją miłość do Włoch i dzięki temu uzyskujemy bardzo atrakcyjną, pełną kulinarnych ciekawostek, książkę o wszystkich smakach Italii. Kuchnie poszczególnych regionów różnią się między sobą, każdy z nich słynie z innej potrawy. Obok pizzy i spaghetti pojawią się przepisy na gnocchi, pasty, salsy, torte, minestre, carni, dolci. Przepisy opatrzone są komentarzem autorki, co stwarza niepowtarzalny klimat całej książki....

  • Naturalnie smaczne

    ...je z piekarnika, połóż na głębokim talerzu. Sakiewki przecina się tuż przed jedzeniem, tak by wydobył się z nich aromat dania. Gnocchi z ziemniaków i dyni z brązowym masłem i szałwią(...) masę do miski, dodaj żółtko i mąkę, wyrób ciasto. Odstaw je na pół godziny. Uformuj z ciasta kluseczki gnocchi (lub zrób wałeczek i potnij go jak na kopytka). Nagnieć je odwróconym widelcem, by...

  • Przez lata sery stały się jednym z najbardziej popularnych, włoskich towarów eksportowych oraz nieodłącznym elementem dań na bazie makaronu. Ich wyjątkowy smak to efekt sięgającej aż Starożytności tradycji serowarskiej, która - co ciekawe - jest dłuższa od francuskiej. Przez lata sery stały się jednym z najbardziej popularnych, włoskich towarów eksportowych oraz nieodłącznym elementem dań na bazie makaronu. Ich wyjątkowy smak to efekt sięgającej aż Starożytności tradycji serowarskiej, która -...

  • Toskania: Kuchnia, kobiety, chianti i śmiech

    ..., który cierpliwie tłumaczył mi zasady, zgodnie z którymi mam operować nożem, aby idealnie oczyścić kilkukilową pręgę wołową. Później przyszedł czas na gnocchi, z kolejnym odkryciem, że znacznie...

  • Na słodko i na słono. Marynowana, gotowana, duszona, smażona i pieczona. Dynia w każdej postaci smakuje wyjątkowo. Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, z którego bez trudu wyczarujecie niebanalne smakołyki. Fot. 123RF/ Picsel To pomarańczowe warzywo jest często pomijane w naszym codziennym jadłospisie - najprawdopodobniej w związku z trudnościami, jakie przysparza jej obieranie - a szkoda, gdyż ma dużo wartości odżywczych. Bogata jest w liczne witaminy oraz makro i...

  • Jestem w Toskanii i smakuję gnocchi, cokolwiek to jest, zwiedzam Cortonę i remontuję stary dom. A wszystko to ... żeby nie myśleć o paskudnej rzeczywistości,...

  • Zbliża się sezon na dynię. Zupy, dania główne, desery – z dyni stworzymy niemal cały zestaw obiadowy. Sprawdź dlaczego warto jeść dynię i jakie przepisy warto wypróbować w najbliższym czasie. Fot. 123RF/Picsel Dynia to wdzięczne warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań, począwszy od zup, poprzez makarony, placki, sosy, a na deserach skończywszy. Dynia pochodzi z Ameryki Południowej, do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba. Obecnie najczęściej kojarzona jest z zabawą...

Wideo na temat: gnocchi z szalwia