• Informacje na temat:

    gnocchi z mięs

Przepisy na temat: gnocchi z mięs
  • Gnocchi ze słodkimi ziemniakami

    Sposób przygotowania 1. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce z małymi otworami. Mięso wymieszaj z cebulą, jajkiem, ajwarem (możesz zastąpić go ostrym keczupem), bułką tartą, obranym i wyciśniętym przez(...).  3. Do podsmażanych klopsików dodaj bataty i pomidorki. Dorzuć gnocchi - możesz wcześniej przelać je wrzątkiem. Wymieszaj, posyp kurkumą i chili, ew. posól do smaku. Delikatnie jeszcze raz wymieszaj...

  • Gnocchi - czyli włoskie kopytka

  • Gnocchi z pieczarkami i serem żółtym

    Włoska kuchnia to nie tylko pizza, pesto i spaghetti. Wypróbuj przepis na gnocchi z pieczarkami!

  • Sprawdzony przepis na "Gnocchi"

  • Szyfr złamany

    ...jak polskie pierogi. Najczęściej nadziewane są resztkami mięs lub serem ricotta, choć coraz częściej można spotkać agnolotti z nadzieniem z owoców morza. Nazwa "agnolotti" oznacza "kapelusz księdza(...) i kręci korbą działającą trochę jak maszynka do mięsa. W zależności od użytej wkładki otrzymuje się grubszy lub cieńszy makaron. Jeśli w którymś domu nie było bigolaro, wypożyczano go od sąsiadów...

  • Ziołowe kluseczki, doskonale smakują z sosem serowym

  • Co warto wiedzieć, by nie "zgubić się" przy stole

    ...najbardziej tradycyjne to kluseczki ziemniaczane podobne do polskich kopytek. Świetnie pasują jako dodatek do mięs, a zapiekane z włoskimi sosami tworzą wspaniałe danie. Polecam sos truflowy! Gnocchi(...) lub dorsza. Terrina - wytworny, aksamitny pasztet z mięsa, ryb lub warzyw. Najczęściej jednak jest to ryba lub kilka jej gatunków, zmielonych, doprawionych ziołami. Masę przekłada się do...

  • Danie z kuchni argentyńskiej, ciekawe połączenie kaszy manny, orzechów i parmezanu.

  • Nie jedz indyka w święta!

    ...masłem, ułóż w brytfannie, zalej 2-3 łyżkami wrzątku i wstaw do nagrzanego piekarnika (180 st. c).Piecz skrapiając winem i polewając wytwarzającym się sosem, aż mięso będzie miękkie (2 godz(...), - 3 łyżki żurawiny do mięs, - minikosteczka Knorr - ostre papryczki, - 3 łyżki oleju, - 1 łyżka majeranku, - pieprz, Karmel: - szklanka cukru, - łyżeczka wody, - łyżeczka octu Przygotowanie...

  • Sprawdzony przepis na "Gryczane gnocchi"

Artykuły na temat: gnocchi z mięs
  • Wesele bez mięsa?

    Bywa, że to państwo młodzi są jaroszami i nie wyobrażają sobie, aby w najważniejszym dla nich dniu stoły uginały się pod ciężarem mięsa. Na weselach bawią się jednak ludzie o różnych preferencjach kulinarnych. Jak zatem pogodzić poglądy gospodarzy i oczekiwania (często konserwatywnych) gości?

  • Masz zaplanowany ważny obiad z mięsem w roli głównej i nie wiesz, jak się do tego zabrać? Zacznij od przygotowania się do zakupów. Dzięki temu zdobędziesz najlepszy kawałek i ugotujesz z niego danie, które goście będą długo wspominać. Poszukaj dobrego dostawcy mięsa i nawiąż z nim dobry kontakt. Zaglądaj często, zamawiaj nietypowe rzeczy, a na pewno cię zapamięta. Nie bój się zadawać pytań, bądź dociekliwy. Jeśli chcesz wiedzieć skąd pochodzi mięso albo jakimi rodzajami sklep dysponuje, po...

  • Włoskie kopytka z dyni

    Gnocchi można jeść same, z sosem pomidorowym lub pesto, ale świetnie się sprawdzają jako dodatek do mięs.

  • Walory zdrowotne mięsa od bardzo dawna są przedmiotem dyskusji i wielu kontrowersyjnych poglądów. Dla jednych to cenne i podstawowe źródło niezbędnych składników odżywczych, inni przypisują mięsu odpowiedzialność za występowanie chorób cywilizacyjnych, a są i tacy, którzy dostrzegają w nim produkt uzyskany z bestialskiego zabijania zwierząt. Fot. 123RF/Picsel Tak czy siak, o mięsie wiemy niestety dość mało - spożywamy tylko niewielką część jego gatunków, a warto pamiętać, że gawron też może...

  • Bartek Kieżun: Twoje serce jest tam, gdzie twój żołądek

    ...- My jemy dużo chleba i Włosi jedzą dużo chleba. Jemy dużo klusek, które Włosi nazywają tak pięknie makaronem. Polskie kopytka i włoskie gnocchi są ze sobą bardzo blisko. Włoskie ndundari i polskie leniwe również. Być może stąd bierze się przekonanie, że znamy się na włoskiej kuchni. A to nie jest taka prosta sprawa – mówi Bartek Kieżun, autor książki „Italia do zjedzenia”, dziennikarz kulinarny...

  • Zmniejszenie spożycia mięsa może być sposobem na zgrabną sylwetkę - wynika z pracy brytyjskich naukowców, którą publikuje pismo "American Journal of Clinical Nutrition". Fot. 123RF/Picsel Naukowcy z Imperial College w Londynie, badając ok. 380 tys. dorosłych osób, zauważyli, że regularne jedzenie mięsa ma związek z przybieraniem na wadze, nawet wówczas, gdy nie zwiększamy liczby spożywanych kalorii. Największy wpływ na masę ciała okazały się mieć przetworzone produkty mięsne - np. kiełbaski...

  • Crumble z TRZECH jabłek z żurawiną i z pomarańczą oraz MENU na ten tydzień

    ...z zielonej soczewicy z chorizo.           Z mięs będą befsztyki wołowe ale też kurczak duszony w koprem włoskim i z mandarynkami.           Z ryb będzie “colin” w sosie prowansalskim przypominającym ratatouille…     Z makaronów Gnocchi z pesto…     Z jajek omlet z szynką i z pieczarkami i słodkie naleśniki dla dzieci bo na czwartek Antek zaprosił kolegów na podwieczorek...

  • 20 marca, już po raz 27., obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa. To świetna okazja do przygotowania wegetariańskich przysmaków, z wykorzystaniem przede wszystkim świeżych warzyw. Fot. 123RF/Picsel A tych nie brakuje. Nie bez powodu Dzień Bez Mięsa obchodzony jest tuż przed początkiem kalendarzowej wiosny.   Więcej owoców i warzyw! Pierwszy raz Dzień Bez Mięsa (Meatout Day) obchodzono w 1985 roku w Stanach Zjednoczonych. Wypromowali go aktywiści z ekologicznego ruchu FARM. Jednym z...

  • Pomysł na obiad

    ..., boczek i czosnek pokroić w drobną kostkę. Mięso pokroić w paski. Fasolkę gotować w osolonej wodzie 6 minut. Na rozgrzanym oleju smażyć mięso i gnocchi przez 5 minut, zdjąć. Cebulę, czosnek, boczek, tymianek umieścić na patelni, smażyć na złoty kolor. Wlać bulion gotować 4-5 minut. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Dodać fasolkę, mięso i gnocchi. Gotować 2-3 minuty. Podawać...

  • Już za chwilę zawita do nas wiosna, a co za tym idzie nasze potrawy wzbogacone zostaną o ogromną dawkę świeżych witamin, na naszych talerzach pojawią się smaczne nowalijki- wiosna to istny raj dla osób nie jedzących mięsa. Fot. 123RF/Picsel Wszystkich tych, którzy nie lubią lub też ze względu na przekonania odraża sama myśl o skosztowaniu wyrobów mięsnych, mamy dobrą wiadomość, mianowicie już 20 marca będziemy obchodzić światowy dzień bez mięsa. Promowanie wegetarianizmu Okrągłe 25 lat...