• Informacje na temat:

    gnocchi ricotta szpinak

Przepisy na temat: gnocchi ricotta szpinak
  • Szyfr złamany

    ..., a w wersji wegeteriańskiej - ricotta połączona z czosnkiem i szpinakiem. Gnocchi Gnocchi to niewielkie kluseczki, przypominające nieco rodzime kopytka. Zaklasyfikowanie gnocchi do makaronów może(...) wersje tych kluseczek przyrządzonych z sera ricotta i szpinaku. Gnocchi najczęściej serwowane są z sosem serowym i orzechami, z pesto lub zwykłym sosem pomidorowym. Raczej nie podaje się ich z cięższymi...

  • Wypróbowany przepis na "Gnocchi z beszamelem"

  • Sprawdzony przepis na "Gryczane gnocchi"

  • Sprawdzony przepis na "Gnocchi dwusmakowe"

  • Smaczna przekaska dla lubiacych szpinak i czosnek ! skladniki na okolo 10 szt

  • Gnocchi - czyli włoskie kopytka

  • Sprawdzony przepis na "Szpinakowa lazania z serkiem ricotta"

  • Sprawdzony przepis na "Gnocchi"

  • Gnocchi jest to rodzaj włoskich klusek (wł. gnocchi jest to liczba mnoga od gnocco, czyli dosłownie "gruda"). Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnych purée, sera, mąki gryczanej. Podobne do polskich kopytek

  • Podczas przygotowywania domowego sera zostaje dużo serwatki, można z niej przygotować serek ricotta, który potem można wykorzystać zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań.

Artykuły na temat: gnocchi ricotta szpinak
  • Gnocchi z beszamelem

    Przygotowanie: Szpinak wrzuć do wrzątku i gotuj przez 3 minuty. Następnie odsącz, wystudź i drobno posiekaj. W misce wymieszaj ricottę, starty parmezan (trochę odłóż do dekoracji), szpinak, jajko i sól. Dodaj mąkę i wymieszaj. Wyrobione ciasto podziel na 4 części. Z każdej utwórz cienki wałek i pokrój. Kluseczki wrzuć na lekko osolony wrzątek i zagotuj. Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę...

  • Od dzieciństwa słyszymy, że znienawidzona wątróbka i szpinak są zdrowe i trzeba je jeść. Okazuje się, że, i owszem, są one korzystne dla zdrowia, ale z innych powodów, dla których były zalecane od lat. Czy szpinak i wątróbka są lekiem na raka? / fot. 123RF.COM Szpinak, zjadany ze smakiem przez znanego z kreskówek Popeye'a, okazuje się nie tylko źródłem żelaza, ale też bronią w walce z rakiem płuc. Również wątróbka jest dla nas cenna nie tylko ze względu na zawarte w niej żelazo. Potwierdzają...

  • Apetyt na zielone

    Bazyliowe gnocchi Składniki na 4 porcje: 80 dag ziemniaków, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy, 50 dag pomidorów z puszki, 12,5 dag śmietany kremówki, 12,5 dag serka ricotta, sól, cukier(...) oliwy. Cebulę wymieszać z pomidorami z puszki i śmietaną, zagotować. Zdjąć z ognia i dodać serek ricotta. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Bazylię opłukać...

  • Przez lata sery stały się jednym z najbardziej popularnych, włoskich towarów eksportowych oraz nieodłącznym elementem dań na bazie makaronu. Ich wyjątkowy smak to efekt sięgającej aż Starożytności tradycji serowarskiej, która - co ciekawe - jest dłuższa od francuskiej. Przez lata sery stały się jednym z najbardziej popularnych, włoskich towarów eksportowych oraz nieodłącznym elementem dań na bazie makaronu. Ich wyjątkowy smak to efekt sięgającej aż Starożytności tradycji serowarskiej, która -...

  • Włochy: Na szlaku smaku

    ...prowansalskie. Przypraw solą, pieprzem i chili do smaku. Następnie duś pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie sos zmiksuj i dopraw. Dodaj mięso i wymieszaj. Podawaj z makaronem. Gnocchi z parmezanem Przygotowanie: Szpinak wrzuć do wrzątku i gotuj przez 3 minuty. Następnie odsącz, wystudź i drobno posiekaj. W misce wymieszaj ricottę, starty parmezan, szpinak, jajko i sól. Dodaj mąkę...

  • Odwiedziny w restauracjach, pizzeriach czy lodziarniach są nieodłącznie wpisane w podróż do słonecznej Italii. To tutaj zapach pomidorów konkuruje z nutą bazylii, a woń amaretto z aromatem cappuccino. Każdy z włoskich regionów szczyci się oddzielną tradycją kulinarną, a niektóre z lokalnych przysmaków są znane na całym świecie. Kampania - region pomidorówTo w tym regionie należy rozpocząć kulinarną wycieczkę po Włoszech. Tereny wokół Neapolu słyną z największych w kraju upraw i zakładów...

  • Andrzej Zieliński: Gram, ale nie tańczę

    .... Wyszła mi jedna. Za to cholernie duża. Nie miałem też szczęścia do gnocchi. W mojej pierwszej własnej kawalerce kuchnia była tej wielkości (AZ rozkłada ramiona). I wymyśliłem sobie, że ja w tej wnęce zrobię gnocchi verdi. Duże, wielkości jaja. Ricotta była w nich i parmezan, i szpinak. Nie miałem się jak poruszać i zaczepiłem o blacik, gdzie miałem wszystko skrzętnie ułożone. Spadło w cholerę. Myślałem...

  • Dania mączne cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Skąd ona się bierze i za co tak bardzo lubimy kopytka? Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi, a także w restauracjach tradycyjnych. Kopytka zaliczają się do kuchni chłopskiej. Są potrawą tanią w...

  • Szyfr złamany

    ..., a w wersji wegeteriańskiej - ricotta połączona z czosnkiem i szpinakiem. Gnocchi Gnocchi to niewielkie kluseczki, przypominające nieco rodzime kopytka. Zaklasyfikowanie gnocchi do makaronów może(...) wersje tych kluseczek przyrządzonych z sera ricotta i szpinaku. Gnocchi najczęściej serwowane są z sosem serowym i orzechami, z pesto lub zwykłym sosem pomidorowym. Raczej nie podaje się ich z cięższymi...

  • Ciasta serowe przyrządzone ze smacznego twarogu, wiejskiego sera i innych podobnych produktów należą do ulubionych wypieków - i to już od wielu dziesięcioleci. Dziś oprócz tradycyjnego twarogu i świeżych białych serów mamy do dyspozycji ich coraz bardziej popularnych włoskich "kuzynów", sery mascarpone i ricotta. Dzięki tym serom możemy tworzyć wciąż nowe odmiany ciast, które stanowią atrakcję spotkań przy kawie. Bez dodatków, ze świeżymi owocami albo z odrobiną alkoholu: ciasta serowe,...