• Informacje na temat:

    glukoza lukrowa -krzywa

Przepisy na temat: glukoza lukrowa -krzywa
Artykuły na temat: glukoza lukrowa -krzywa
  • Fruktoza, naturalnie obecna w owocach i sztucznie dodawanym do produktów syropie glukozowo-fruktozowym najprawdopodobniej w mniejszym stopniu niż glukoza „przekonuje” nasz mózg, że jesteśmy najedzeni. Czy możemy odczuwać głód zaraz po jedzeniu? Fot. 123RF.COM/PICSEL Do tej pory wszystko wydawało się jasne. Fruktoza to cukier prosty (w odróżnieniu od sacharozy, głównego składnika cukru spożywczego, która jest dwucukrem). Występuje zarówno w naturalnie w roślinach, jak i jako dodatek do...

  • Wielkanoc świętujemy najczęściej przy bogato zastawionym i udekorowanym stole. Obok dań mięsnych i wędlin, słodkie smakołyki stanowią idealne uzupełnienie wielkanocnego menu. Fot. © 123RF.COM/PICSEL Każda porządna gospodyni domowa powinna mieć w swoich kulinarnych przepisach kilka specjałów, by sprawić, aby te święta zostały na zawsze zapamiętane przez gości - a nic tak nie przykuwa uwagi (i smaku) jak pyszne, słodkie desery. Królowa stołu Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba...

  • Nauka to naprawdę ciężka praca. Dlatego menu naszych dzieci powinniśmy przyglądać się wyjątkowo uważnie. Niedobory składników odżywczych mogą bowiem być powodem wielu problemów zdrowotnych, a co za tym idzie - kłopotów w szkole. Matematyka, fizyka, polski, a na koniec jeszcze lekcja wf-u. Po szkole dodatkowy angielski, kurs gry na pianinie lub zajęcia sportowe - często tak wygląda dzień naszego dziecka. Trzeba sporo energii, by przetrwać intensywny plan zajęć. Dlatego, zanim zaplanujemy obiad...

  • Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Wiele z informacji krążących na ich temat jest nieprawdziwych. Poznajmy fakty i mity związane z tymi warzywami! Fot.123RF Mit: Ziemniaki są tuczące Ziemniaki w dużej części składają się z wody. Ponadto, zawierają węglowodany złożone, które w odróżnieniu od węglowodanów prostych (zawartych w cukrze, owocach, słodyczach), pozwalają czuć sytość na dłużej. Skórka zawiera sporo...

  • Sportowcy, na co dzień wydatkujący więcej energii niż przeciętny człowiek, muszą przestrzegać szczególnej diety, aby efekty wysiłku na siłowni były naprawdę widoczne. Fot. 123RF/PICSEL Zawodowi sportowcy każdego dnia są bardzo obciążani fizycznie i psychicznie. Aby poprawiać swoje wyniki oraz uniknąć stanu przemęczenia i przetrenowania, niezwykle ważne jest prawidłowe odżywianie i odpowiednia suplementacja. Wszystko po to, by naszemu organizmowi nie zabrakło żadnego z istotnych składników...

  • Stewia to roślina wykorzystywana od stuleci. Stosowano ją zarówno do słodzenia, jak i leczenia. Dzisiaj ten 400 razy słodszy od cukru naturalny słodzik budzi kontrowersje. Czy stewia jest dla nas zdrowa?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Pierwszymi smakoszami rośliny znanej stewią byli Indianie z Ameryki Północnej - Guarani. To ci sami, którzy do dawien dawna znali yerba mate - bardzo popularną obecnie herbatę. To właśnie stewią dosładzali sobie mate. Wierzyli też w jej uzdrawiające właściwości....

  • Zbyt duże ilości spożywanego cukru fatalnie wpływają na nasz organizm. Zrezygnowanie z niego może być niezwykle trudne, ale nie niemożliwe. Wykorzystaj nasze porady, a z pewnością ci się uda. Fot. 123RFCzy wiesz ile cukru spożywasz każdego dnia? Prawdopodobnie jest to znacznie więcej niż te dwie łyżeczki, które wsypujesz do porannej kawy. Znajdziemy go niemal wszędzie - w kupnych przekąskach, sałatkach i napojach. Na nasze nieszczęście, w kwestii dodawania cukru do produktów spożywczych...

  • Syrop glukozowo-fruktozowy znajduje się bardzo wielu produktach dostępnych w sklepach – od soków, przez jogurty i pieczywo, na ketchupie i musztardzie kończąc. Dlaczego producenci tak chętnie go używają? I czy rzeczywiście jest dla nas szkodliwy? Fot. 123RF.COM/PICSEL W latach 70. XX wieku amerykański rynek został zdominowany przez syrop glukozowo-fruktozowy, wypierając nawet zwykły, znany wszystkim cukier z buraków. Czym jest syrop glukozowo-fruktozowy? Syrop glukozowo-fruktozowy to roztwór...

  • Kac to stan wokół którego narosło mnóstwo mitów. Warto je poznać przed zbliżającym się wielkimi krokami sylwestrem! Na co uważać podczas szampańskiej zabawy? Co pić, co jeść, a czego unikać? Fot. 123RF.COM Mit 1. Na kaca pomaga kawa i „klin” Kawa jest jednym z najgorszych możliwych wyborów jeśli chodzi o zwalczenie kaca. Może najwyżej jeszcze bardziej odwodnić organizm, co zaostrzy tylko nieprzyjemne objawy. To samo dotyczy wszelkich napojów zawierających kofeinę. Pamiętajmy też, że kofeina...

  • Kac to stan wokół którego narosło mnóstwo mitów. Warto je poznać przed zbliżającym się wielkimi krokami sylwestrem! Na co uważać podczas szampańskiej zabawy? Co pić, co jeść, a czego unikać? Fot. 123RF.COM Mit 1. Na kaca pomaga kawa i „klin” Kawa jest jednym z najgorszych możliwych wyborów jeśli chodzi o zwalczenie kaca. Może najwyżej jeszcze bardziej odwodnić organizm, co zaostrzy tylko nieprzyjemne objawy. To samo dotyczy wszelkich napojów zawierających kofeinę. Pamiętajmy też, że kofeina...