• Informacje na temat:

    gleboki olej jak dlugo smazyc kutczaka

Przepisy na temat: gleboki olej jak dlugo smazyc kutczaka
  • Doskonały olej, skuteczny w stanach depresji i bardzo dobry do masażu - działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo.

  • Oprócz klasycznych marynat do miesa i ryb, stosujemy w czasie grillowania olej do smarowania potraw. Moja mieszanke stosuje juz od ponad 20 lat i jej uniwersalny sklad sprawia, ze nadaje sie zarówno do miesa, ryb jak i warzyw.

  • Takie, usmażone gwiazdki i serca z ziemniaków, możemy same podjadać lub użyć zamiast gotowanych ziemniaków do dania. Smakują jak frytki. :)

  • Babeczki w smaku podobne są do popularnych pączków z dziurką. Kwaskowa konfitura przełamuje słodki smak. To bardzo fajna alternatywa dla pączków smażonych w głębokim tłuszczu.

  • Czebureki czyli placki nadziewane farszem z mielonego mięsa to tradycyjna potrawa kuchni Tatarskiej. Czebureki podbiły serca i żołądki także innych nacji. W Polsce wykonywana przez starsze gospodynie podczas rodzinnych świąt na potrzeby domowników.

  • Wołowinka wychodzi mięciutka, rozpada się pod widelcem i jest pyszna - z młodymi ziemniaczkami i ogóreczkiem małosolnym lub konserwowym.

  • Nagietek należy do ziół o wyjątkowej mocy. Nie może go nigdy zabraknąć w moim ogrodzie.Suszę go w dużych ilościach i stosuję do codziennej pielęgnacji skóry. Piję także napary i robię maceraty.

  • Wyśmienicie smakuje w towarzystwie warzyw i ziemniaków na tradycyjnych talerzu obiadowym, ale również świetnie sprawdza się jako przystawka podana z różnymi sosami.

  • Pierogi przygotowane w ten sposób są przepyszne i chrupiące. Możemy podawać je ze śmietaną lub sosem czosnkowym. W głębokim oleju możemy smażyć również pierożki z mięsem, z kapustą i grzybami oraz z kaszą.

  • Przepis ten dostałam ostatnio od mojego kuzyna, któremu nie do końca uwierzyłam, że da się odtworzyć ten specyficzny smak. Nawet nie wyobrażacie sobie mojej miny, kiedy spróbowałam to co zrobiłam. Jak dla mnie smakuje to identycznie jak popularne hot wings z KFC, a nawet lepiej!

Artykuły na temat: gleboki olej jak dlugo smazyc kutczaka
  • Wybranie odpowiedniego oleju może stanowić nie lada wyzwanie. W końcu nie każdy z nich nadaje się do smażenia, a niektóre możemy spożywać tylko na zimno. Podpowiadamy, w jaki sposób najlepiej je stosować. Fot. 123RF W ostatnich latach, coraz więcej osób stara się odżywiać w świadomy sposób. Czytamy etykiety, kupujemy ekologiczne produkty i unikamy fast-foodów, a wszystko po to, by jak najdłużej cieszyć się pełnią zdrowia. Czasem zdarza się, że nawet zdrowy produkt, gdy jest źle wykorzystany,...

  • Uwielbiasz smażone dania, ale martwisz się, że są zbyt tłuste i niezdrowe? Nie musisz z nich rezygnować, tylko przygotowuj je tak, by nie traciły cennych wartości odżywczych. Doświadczeni kucharze namawiają wszystkich entuzjastów gotowania, by podczas codziennego przygotowywania posiłków korzystali z kilku sprawdzonych trików, dzięki którym ograniczysz wytwarzanie się szkodliwych dla ludzkiego organizmu związków chemicznych oraz sprawisz, że gotowane przez ciebie potrawy zachowają maksimum...

  • Uwielbiasz smażone dania, ale martwisz się, że są zbyt tłuste i niezdrowe? Nie musisz z nich rezygnować, tylko przygotowuj je tak, by nie traciły cennych wartości odżywczych. Fot. 123RF/Picsel Doświadczeni kucharze namawiają wszystkich entuzjastów gotowania, by podczas codziennego przygotowywania posiłków korzystali z kilku sprawdzonych trików, dzięki którym ograniczysz wytwarzanie się szkodliwych dla ludzkiego organizmu związków chemicznych oraz sprawisz, że gotowane przez ciebie potrawy...

  • Masło, margaryna, a może oliwa z oliwek? Niestety, bardzo często wybieramy nieodpowiednie produkty, które są zdrowe, ale tylko wtedy, kiedy serwujemy je na zimo. Na czym więc smażyć, aby danie było smaczne, zdrowe i nie straciło swoich właściwości odżywczych? Wysoki punkt dymienia To temperatura, w której ogrzewany tłuszcz zaczyna się rozpadać i tracić właściwości odżywcze. Na dalszym etapie smażenia powstają niebezpieczne związki (wydzielają się w postaci gryzącego dymu), które dodatkowo...

  • Ryż, cały czas popularny w Polsce, jest składnikiem większości posiłków w Japonii. Czy spożywanie go w dużych ilościach w Kraju Kwitnącej Wiśni, gdzie ludzie słyną z długowieczności i dobrego zdrowia, jest przypadkiem ? Fot.123rf Ryż posiada wiele dobroczynnych właściwości. Jest przede wszystkim lekkostrawny, dlatego może być spożywany przez dzieci i osoby starsze. Nie obciąża żołądka i często jadany jest przy okazji zatruć pokarmowych. Odchudza i... Ryż jest świetnym składnikiem diety,...

  • Nie może ich zabraknąć w żadnej diecie! To płynne złoto dostarcza nam mnóstwa cennych składników. Wybierz swój ulubiony rodzaj. Osoby dbające o linię jak ognia unikają tłustych potraw. Nie wolno jednak zapominać, że nie powinniśmy eliminować z diety olejów, które dostarczają nam bardzo cennych składników oraz umożliwiają przyswajanie witamin z innych produktów. Mądrze używane nie tylko nam nie zaszkodzą, ale i dobrze wpłyną na nasze zdrowie. Dostarczają organizmowi nienasyconych kwasów...

  • Oleje roślinne: słonecznikowy, lniany i rzepakowy, stanowią prawdziwą skarbnicę niezbędnych dla zdrowia składników. Przede wszystkim - niezastąpionych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, bez których nasz organizm nie mógłby prawidłowo funkcjonować, a których nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Dlaczego odgrywają one tak istotną rolę w codziennej diecie i jak możemy wykorzystywać je na co dzień w naszej kuchni? Oto kilka najważniejszych faktów na temat trzech wartościowych olejów,...

  • Smażone potrawy kuszą smakiem i aromatem, ale nie da się ukryć, że smażenie to jedna z najtrudniejszych metod przygotowywania dań. Dlaczego? Ponieważ w wyniku oddziaływania temperatury dochodzącej do 200°C z niektórych produktów mogą wydzielać się toksyczne substancje. Jak tego uniknąć? Jeśli nie potrafimy odmówić sobie smażonych rarytasów, warto poznać kilka sprawdzonych trików, dzięki którym nasze dania zachowają smak i nie będą nam szkodzić. Patelnia to podstawa Dobry sprzęt nie tylko...

  • Gotowanie warzyw wydaje się jedną z najzdrowszych form ich przygotowywania. Jednak najnowsze wyniki badań rzucają nowe światło na ten pogląd. Okazuje się bowiem, że znacznie korzystniejsze dla naszego organizmu może być ich… smażenie! Fot. 123RF Zazwyczaj, gdy chcemy przygotować naprawdę zdrowy posiłek, rezygnujemy ze smażenia potraw, decydując się na ich gotowanie lub pieczenie. W końcu cóż mogłoby być zdrowszego niż porcja warzyw ugotowanych na parze? Okazuje się jednak, że niektórzy...

  • Orzech koksowy oraz pozyskany z niego olej, to źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, których nadmiar w diecie przyczynia się do rozwoju chorób układu krążenia, w tym miażdżycy . Z tego względu osoby dbające o poziom cholesterolu powinny ograniczyć ich spożywanie. Olej kokosowy jest obecnie bardzo modnym tłuszczem, chętnie wykorzystywanym powszechnie w kuchni. Natomiast orzech kokosowy, a właściwie wiórki kokosowe są częstym dodatkiem do deserów i słodkich koktajli. Ich walory smakowe...