• Informacje na temat:

    gicz cielęca duszona

Przepisy na temat: gicz cielęca duszona
  • Gicz cielęca - Robert Sowa

    ......duszona z warzywami i grzybami leśnymi, podana z pierożkami leniwymi z patelni - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy...

  • Delikatne mięso cielęce w towarzystwie warzyw.

  • Duszona gicz cielęca i risotto po mediolańsku (Ossobucco i risotto alla milanese)

    Składniki: - 3 cebule, - 6 ząbków czosnku, - 250 g marchewki, - 250 g selera naciowego, - 4 plastry giczy cielęcej (po ok. 350 g), - sól, pieprz, - 50 g mąki, - 4 łyżki oliwy z oliwek, - 0,25 l wytrawnego białego wina, - 400 ml bulionu, - puszka pomidorów, - łyżeczka suszonego tymianku, - pół łyżeczki suszonego oregano, - 1-2 listki laurowe, - pęczek pietruszki, - skórka starta...

  • Wypróbowany przepis na "Gicz cielęca (ossobuco)"

  • Gicz wołowa to jeden z moich popisowych numerów. Wyjątkowo lubię to mięso, gdyż jako mięso czerwone jest bogate w żelazo hemowe z dodatkiem kolagenu. Niesamowicie pachnie, a upieczenie go w glinianym naczyniu żaroodpornym dodaje specyficznego posmaku. Przygotowywanie tego dania (oprócz oczywiście smaku i aromatu) ma jedną zaletę: mamy mnóstwo czasu na inne ciekawe zajęcia, gdyż czas czas pieczenia to 3-4 godziny

  • Dzisiaj to już chyba każde kubki smakowe dopieściłem :) Potrawka cielęca ze świeżymi owocami to doskonały pomysł na pyszny i zaskakujący obiad, również nie wymaga od nas wiele wysiłku. W czasie duszenia możemy spokojnie przygotować drugie danie :) Jeżeli nie ma pytań czas brać się za gotowanie ;)

  • poezja smaku

  • Taka rolada idealnie pasuje na stół Wielkanocny.

  • Przepis na sznycle wiedeńskie. Ale ja nie miałem szynki cielęcej. Powstał przepis wzorowany. PS : trudne mięso. Podałem z młodymi ziemniakami okraszonymi cebulką duszona na maśle ze śmietaną zredukowaną.

  • Przepis wart wypróbowania: "Pieczeń cielęca"

Artykuły na temat: gicz cielęca duszona
  • Gicz cielęca

    Przysmak kuchni włoskiej - duszona gicz cielęca.

  • Wybierając ścieżkę zawodową kierujemy się własnymi obserwacjami, poleceniem bliskich, oraz niejednokrotnie trendami panującymi na rynku zawodowym. Większość z nas, świadomie wyznacza drogę kariery, niejednokrotnie czerpiąc z doświadczenia osób, które nas zainspirowały. Szef Kuchni Hotelu ****Kossak w Krakowie, Robert Joachimiak - Szpinda, wkroczył na kulinarną drogę zawodową już w latach 80-tych. Jak wspomina: „Moim pierwszym szefem kuchni a zarazem mentorem był Ryszard Dudziak, który nie...

  • Gicz cielęca

    ......duszona z warzywami i grzybami leśnymi, podana z pierożkami leniwymi z patelni - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy...

  • 14 października 2014 r. Polskę odwiedził Marco Pierre White, jeden z najsłynniejszych szefów kuchni na świecie, kulinarny geniusz i ambasador Bulionetki do duszonych dań Knorr. Na specjalnej konferencji prasowej pokazywał, jak przyrządzać znakomite dania duszone. Fot. materiały prasowe Tego dnia było to z pewnością najsmaczniejsze miejsce na mapie Warszawy. Goście zgromadzeni w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich w Warszawie, przedstawiciele mediów, blogerzy, miłośnicy kuchni, mieli wyjątkową...

  • Osso buco czyli dziura w kości

    ...  Z włoskiego Oss bus… to tradycyjne danie mediolańskie zrobione z giczy cielęcej, niesamowite w swych aromatach białego wina i ziół. Mięso duszone wraz...

  • Słodkie, aromatyczne, soczyste – po prostu pyszne. Gruszki uwodzą nie tylko smakiem, ale i kształtem. Dodatkowo są bardzo zdrowie, warto więc zastanowić się jak odkryć ten swojski owoc na nowo. Fot. 123RF/Picsel Kilka słów od dietetykówGruszki zawierają witaminy A, C, PP oraz B. Dodatkowo są bogate w wapń, fosfor, żelazo, jod oraz bor, który ma pozytywny wpływ na nasz intelekt oraz koncentrację. Gruszki znane są ze swych właściwości przeciwgorączkowych, dlatego w okresie jesienno-zimowym...

  • Świętują perłowy jubileusz

    ...i świeżą rukolą. Na obiad - doradę grillowaną w całości, podaną na sosie z młodej botwiny z dzikim ryżem, a także gicz cielęcą duszoną w warzywach, podaną z młodą kapustą i ziemniaczkami okraszonymi...

  • 7 lutego rozpoczęła się kolejna edycja Fine Dining Week. Przedsmak festiwalowych doznań zagwarantowała nam krakowska restauracja Qualita. Nieopodal Wawelu, w bezpośrednim sąsiedztwie krakowskiego Centrum Kongresowego ICE, znajdziecie restaurację Qualita, gdzie skosztujecie dań przygotowanych przez Marcina Dudka - wielokrotnie nagradzanego szafa kuchni, który w niezwykle ciekawy sposób wykorzystuje tradycyjne, polskie produkty tworząc wyjątkowo nowoczesne kompozycje smakowe. Kunszt tutejszych...

  • Jak powinno byc, a jak nie jest czyli wielkanocnych wspomnien Luci czesc trzecia i ostatnia

    ...zrobic na przyklad galantyne z kaczki i schab ze sliwkami i boczek wedzony ugotowany a pozniej upieczony z kminkiem i naturalnie biala kielbase duszona w piwie. Czasem na drugi dzien Swiat powinnam zrobic gicz cieleca ( po jednej giczy na glowe ), ktore podawac powinnam na prostokatnych polmiskach z kluskami slaskimi i cwikla z chrzanem. A w Wielka Niedziele powinnam nakryc pieknie stol do...

  • Jest coś bardzo romantycznego i urzekającego w smaku zrazów czy bitek, które kojarzą się z dzieciństwem - pieczołowicie i z miłością przygotowywanych przez mamę lub babcię. Jak odtworzyć ten cudowny smak? Poradnik przygotował Marco Pierre White, ambasadora Bulionetki do duszonych dań Knorr. Fot. materiały prasowe Najważniejsze to zakupić dobrą sztukę mięsa u sprawdzonego rzeźnika. Takie mięso moim zdaniem jest najlepsze i najsmaczniejsze, jeśli tylko przyrządzisz je umiejętnie. Z sentymentem...