• Informacje na temat:

    gęste curry

Przepisy na temat: gęste curry
  • Aksamitne curry rybne z serkiem kremowym

    Delikatne filety rybne w gęstym, kremowym sosie

  • .... z warzywami

  • Ołatki na maślance

    DODATKOWO: 1 mały jogurt naturalny light, 1/2 łyżeczki nasion kozieradki lub kminku  Sposób przygotowania 1. Ziemniaki obierz, opłucz,  zetrzyj. Wymieszaj z curry, majerankiem, solą i pieprzem(...) z maślanką, by nie ściemniały. Obie masy połącz z serkiem  i żółtkiem. Dosypuj po porcji przesianej mąki, mieszając, aż powstanie gęste, ale jeszcze lejące ciasto. Białko ubij na pianę, połącz...

  • Pyszne i sycące curry z dodatkiem sezamu.

  • Warzywa smażone w cieście

    ...cukinię możesz podawać z keczupem. Kalafiorowe różyczki Sposób przygotowania 1. Piwo oraz mleko wlej do wysokiego naczynia. Dosyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj curry, paprykę oraz sól. Składniki wymieszaj mikserem, tak by powstało gładkie i dosyć gęste ciasto. Przykryj je i odstaw na ok. 10 minut.  2. Kalafior oczyść, dobrze umyj, osusz i podziel na małe różyczki...

  • proste

  • Pomysły na kolację we dwoje

    ...masło z mąką do zarumienienia. Dodać kilka łyżek mleczka kokosowego do uzyskania gęstego sosu. Doprawić do smaku solą, pieprzem, curry i imbirem. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwy - plastry(...) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut do czasu aż warzywa będą miękkie. Na 5 minut przed końcem, całość posypać serem i zapiecz. Mousaka z curry i mleczkiem koksowym...

  • Tajskie dyniowe curry z warzywami to doskonałe bezmięsne danie. Dość ostre, aromatyczne, niezwykle bogate, pożywne i smaczne – nie bez przyczyny kuchnia Tajlandii w całym świecie słynie z owej “smaczności”. Bazą gęstego sosu curry jest mleko kokosowe połączone z musem dyniowym, a w sosie zanurzone są ziemniaki i zielony groszek. Doskonałe dopełnienie potrawy stanowią podane na wierzchu podsmażone boczniaki. Ostrość dania można regulować ilością dodanej czerwonej pasty curry. Tajskie dyniowe...

  • Jak przetrwać zimę na menu roślinnym?

    ..., kurkuma, curry, czosnek, wypijanie aromatycznych ciepłych herbat i naparów ziołowych oraz dodawanie do potraw dużej ilości świeżej natki pietruszki bogatej w witaminę C. Hanna Stolińska-Fiedorowicz jest...

  • Smaczny pomysł na "Kokosowe curry z warzyw"

Artykuły na temat: gęste curry
  • Tego o bananach nie wiedziałaś

    ...miksuję. Powstały mus dodaję do ciast, domowego chleba, serków, koktajli, owsianki, a nawet zagęszczam nim sosy, np. do pieczeni lub curry. Łatwe lody Dwa lub trzy dojrzałe banany obieram ze skórki(...) czekoladową. W cieście Ze szklanki mleka, 3/4 szklanki mąki, jaja i dwóch - trzech łyżek cukru przygotowuję gęste ciasto. Banany obieram, przekrawam na pół i zanurzam w cieście. Smażę na rozgrzanym oleju...

  • Kuchnia indyjska czaruje nas bogactwem smaków i aromatów. Nic więc dziwnego, że wielu z nas próbuje odtwarzać je w zaciszu własnej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Mieszankę przypraw o nazwie "curry" znajdziemy niemal w każdym sklepie spożywczym. Jednak nie ma ona nic wspólnego z azjatyckiem daniem o tej samej nazwie. Potrawa curry jest zwykle gęstym sosem, przygotowanym na bazie mleczka kokosowego oraz aromatycznej pasty. W wielu zakątkach świata danie to od setek lat stanowi podstawę codziennego...

  • Kuchnia australijska: Wyjątkowe połączenia smaków

    ...mieszance, Antypody stały się prawdziwą ziemią obiecaną dla smakoszy. Poza historią, duży wpływ na tamtejszą kuchnię ma klimat. Na południu rozciągają się gęste lasy sosnowe i bujne zielone pastwiska(...) talerzu zamiast wołowiny (chociaż tę również mają wyśmienitą) pojawia się stek z kangura. Do wyboru jest jeszcze krokodyl w sosie curry lub filet ze strusia emu z migdałami. Oczywiście można spróbować...

  • Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e. Fot. 123RF/Picsel Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii. Indyjskie curry to potrawa w...

  • Dwa w jednym

    Nie ma takiej kuchni, w której nie znalazłby się jednogarnkowy klasyk. We francuskiej to boeuf bourguignon, w indyjskiej różne rodzaje curry, u nas bigos. Żeberka wołowe po burgundzku (dla 4 osób(...). Kokosowe curry z wołowiną (dla 4 osób) Czas przygotowania: 3 godziny Poziom trudności: Składniki: 1 kg łopatki wołowej pokrojonej na mniejsze kawałki, 2 łyżki tajskiej żółtej pasty curry...

  • W języku malajskim kokos znany jest pod nazwą „pokok seribu guna”, co oznacza „drzewo tysiąca zastosowań”, natomiast na Filipinach nazywany jest „drzewem życia”. Czy kokos faktycznie jest taki wyjątkowy? Co daje nam orzech kokosowy?   Fot. 123RF.COM/PICSEL Kokos, nazywany także orzechem kokosowym, jest owocem palmy kokosowej, pochodzącej prawdopodobnie z terenów południowo-wschodniej Azji lub północno-zachodniej Ameryki Północnej. Palma kokosowa jest drzewem, które zazwyczaj rośnie do...

  • Sześć powodów, dla których warto jeść kalafior

    .... Żółtka oddziel od białek. Zmiksuj mąkę ze śmietanką, żółtkami, proszkiem do pieczenia, curry, kurkumą i solą. Białka ubij na pianę. Wymieszaj delikatnie z ciastem. Zanurzaj różyczki kalafiora w cieście...

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...

  • Księga smaków: Cukinia

    ...cukinię i podsmaż całość razem. Po około trzech minutach zalej wszystko 1/2 l bulionu warzywnego i gotuj 15 minut (do miękkości). Gotową zupę zmiksuj na krem. Dopraw solą, pieprzem i curry. Podawaj...

  • O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Oto kilka sprawdzonych przepisów, dzięki którym przygotujecie z ich wykorzystaniem smaczne i zdrowe dania. Fot. 123RF/PicselNaukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek organizmu oraz bardzo skutecznie usuwają z niego wolne...