• Informacje na temat:

    gęsia noga

Przepisy na temat: gęsia noga
Artykuły na temat: gęsia noga
  • Sposób na gęsią skórkę, kąpiel dla stóp

    Często po zimie skóra na ramionach przypomina tzw. gęsią skórkę. Pozbędziesz się jej w prosty sposób.

  • Mięso drobiowe znamy i cenimy wszyscy: za smak, zapach i niezwykłe wartości odżywcze. Odkąd około 3 tys. lat przed naszą erą w obejściach ludzkich siedzib pojawiły się pierwsze udomowione kurczaki, popularność tego gatunku mięsa wciąż wzrasta i wzrasta. Nie ma chyba miejsca na Ziemi, gdzie nie trafia na stół kurczak, indyk czy kaczka. Ale czy o drobiu wiemy rzeczywiście wszystko? Fot. 123RF/Picsel Mięso "fitness"? Coraz częściej można spotkać się z określeniem tego rodzaju mięsa jako...

  • Udka gęsie pieczone w cydrze, rozmarynie i tymianku z jabłkowym puree

    Wykwintne i smaczne danie.

  • Za nami odbyła się uroczysta Gala XI edycji Akcji Rekomendacji Krakowskich Restauracji, która odbyła się w Sali Miedzianej Pałacu Krzysztofory Fot. Elżbieta Marchewka W wyniku Akcji wyłoniono 120 rekomendowanych restauracji, które spełniły kryteria konkursu oraz charakteryzują się wysoką jakością świadczonych usług. Warunkiem uczestnictwa było dobrowolne zgłoszenie lokalu do Akcji przez restauratorów. Celem Akcji jest promocja krakowskiej oferty gastronomicznej, utrzymanie wysokiej jakości...

  • Gęsina na św. Marcina

    11 listopada, czyli dzień św. Marcina, to dobra okazja, aby spróbować dań z gęsi.

  • Wątróbka, nerki, mózgi, żołądki, serca, ozorki i wiele innych przestały już być traktowane jako towar z niższej półki. Coraz częściej zwraca się uwagę na ich zdrowotne korzyści jak i walory smakowe. Czy warto zatem sięgać po podroby? Fot. 123RF/Picsel Uszy, jelita i ogony są popularne w Azji, płuca, śledziona we Włoszech a nerki w Szwecji . W Polsce zapomniana grasica rozkochała w sobie francuskie podniebienia, a Włosi dodają ją do bardzo wykwintnego risotto. Dla niektórych niska cena może...

  • Otwieram szklane drzwi. Za nimi dzikość nocy. Nocy krakowskiej. Mimo ze jest duża mgła- na ciele nie pojawia się gęsia skorka. Ciepło. Cieplej. Gorąco!...

  • Przejedzenie w Święta? Nie, dziękuję! W tym roku zamiast tradycyjnych, ciężkostrawnych potraw, sięgnij po nowoczesne kulinarne aranżacje. Gwiazdą stołu niech zostanie Kurczak Zagrodowy z Podlasia. W Boże Narodzenie stoły uginają się od potraw. Ryby, makowce, uszka, kapusta z grzybami, pierniki, pieczenie - od ilości potraw, zapachów i kolorów może zakręcić się w głowie i ...brzuchu. Ile to razy po kolejnym świątecznym posiłku pojawiła się niestrawność, która odbierała radość rodzinnego...

  • Świętomarcińska gęś i szwedzkie zwyczaje

    Jedzenie w Szwecji jest odzwierciedleniem surowego klimatu kraju: chłodnej i długiej zimy, jasnego i krótkiego lata. Szwedzka kuchnia to smak prostych potraw i bogactwo darów natury pochodzących z pól, lasów i morza. Z jakimi potrawami kojarzy się Szwecja? Śledź (również ten kiszony!), łosoś, węgorz, owoce morza, grzyby, owoce jagodowe, chrupkie pieczywo, kulki mięsne oraz... gęsina.

  • Gęsina króluje na naszych stołach jesienią. Warto powrócić to tradycyjnych, polskich przepisów, gdyż są one ciekawą i zdrową alternatywą chociażby dla dań z kurczaka. Fot. 123RF/Picsel Dawniej na wsi wykorzystywano każdą część gęsi, dbając o to, aby nic się nie zmarnowało. Szyję wykorzystywano do zrobienia kieszonek na farsz, krew służyła do przyrządzenia czerniny, kości do ugotowania mięsnego wywaru, stanowiącego bazę do zupy. Bardzo przydatny okazywał się także tłuszcz z gęsi, z którego...