• Informacje na temat:

    gęs w soku jabłkowym

Przepisy na temat: gęs w soku jabłkowym
Artykuły na temat: gęs w soku jabłkowym
  • Gęś pieczona z jabłkami i żurawiną

    ..., przepuszczony przez praskę czosnek, odrobinę soli, mieszamy.  Nadziewamy masą gęś i układamy ją w brytfannie. Podlewamy sokiem jabłkowym. Pieczemy w 220ºC ok. 90 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180ºC i pieczemy kolejne 90 minut. Co kilkanaście minut polewamy gęsinę sosem z tłuszczu i soku jabłkowego. Upieczoną dzielimy na porcje i podajemy z jabłkami i żurawiną. Zobacz także:

  • Kiedyś królowała na polskich stołach od 11 listopada, aż po Nowy Rok. Dziś, chociaż cała Europa zajada się polską gęsią, my o niej zapomnieliśmy. Pora przypomnieć sobie, dlaczego warto wrócić do tradycji, lub zbudować ją na nowo. Fot. 123RF/Picsel Jest to jedno z najbardziej niedocenianych mięs w naszym kraju. Mimo faktu, że polska gęsina uznawana jest za najlepszą w całej Europie, statystyczny Kowalski zjada tylko 17 gramów tego mięsa w ciągu roku! Co jest tego przyczyną? Być może fakt, że...

  • Wszyscy wiemy, jak wiele wartościowych składników zawierają warzywa i owoce. Ich spożycie dostarcza organizmowi energii oraz cennych substancji odżywczych. Niektóre owoce i warzywa warto spożywać w konkretnych schorzeniach, innych należy się wystrzegać. Trzeba umiejętnie je połączyć, żeby stworzyć smaczny napój, ułatwiający osiągnięcie zdrowotnego efektu. Ważne też, żeby owoce i warzywa były świeże, dlatego najlepiej sporządzać koktajle samodzielnie w domu i pić zaraz po przygotowaniu. Wielu...

  • Ocet jabłkowy jest bardzo niedocenianym składnikiem naszej diety. Nie ma zatrważającej ilości witamin i mikroelementów, ale posiada bardzo duże pokłady potasu. Warto więc poświęcić mu nieco więcej uwagi w życiu codziennym. Fot. 123RF/Picsel Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji jabłek z miodem lub cukrem. Jego przygotowanie własnoręcznie jest trochę czasochłonne. Jeśli nie chcecie czekać trzech tygodni aż odpowiednio skwaśnieje, możecie kupić już gotowy ocet w sklepie. Jak stosować ocet...

  • Czy wiedzieliście o tym, że sok ziemniaczany może mieć pozytywny wpływ na nasz organizm? Zobacz, dlaczego warto bliżej zainteresować się tym produktem. Fot. 123RF/PicselCo wiemy o soku z ziemniaka? W zasadzie niewiele, a szkoda! Zawiera on dwa razy tyle potasu co banan oraz jest świetnym źródłem witaminy C. Jego działanie i bezpieczeństwo stosowania zaczęto badać niedawno, bo na przełomie XX i XXI wieku. Co zyskujemy pijąc sok z ziemniaków? Sok z ziemniaka to produkt uboczny produkcji skrobi...

  • Gęś, tak często kiedyś jadana, coraz rzadziej trafia na nasze stoły. Unikamy jej mięsa, bo jest tłuste i wysokokaloryczne, nie wiemy jednak nic o jasnej stronie gęsiny. Czy warto ją jeść częściej, niż tylko na świętego Marcina ? Zdrowy jak.. gęś! Mięso z gęsi posiada sporą ilość cennych kwasów tłuszczowych (omega 3 i 6), które mają wyjątkowo korzystny wpływ na nasze zdrowie m.in. obniżając poziom złego cholesterolu we krwi. W związku z tym, gęsinę bez obaw mogą ją jeść osoby cierpiące na...

  • „Na świętego Marcina najlepsza gęsina, patrz na piersi, patrz na kości, jaka zima nam zagości” - pierwsza część tego starego porzekadła jest nam doskonale znana, mniejszą popularnością cieszy się natomiast sama gęsina. Przypadające 11 listopada wspomnienie biskupa z Tours to pretekst, by przyjrzeć się bliżej temu mięsu i poznać jego smak. Listopad to idealny czas na gęsinę! Gęsi to jeden z polskich hitów eksportowych. Nasi zachodni sąsiedzi zachwycają się tak smakiem, jak i walorami...

  • Hiszpańskie oliwki idealnie sprawdzają się w polskiej kuchni. Poniżej prezentujemy 7 przepisów na 7 dni tygodnia z Oliwką – prawdziwą hiszpańską celebrytką w tle. Hiszpańskie czarne oliwki z iberyjskim dressingiem   Składniki: hiszpańskie czarne oliwki, oliwa z oliwek, szparagi, cienkie plasterki czarnych trufli, wędzona szynka, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz. Sposób przygotowania: odrobinę oliwy z oliwek rozgrzać na patelni, dodać szparagi i czarne trufle, smażyć do momentu, aż...

  • Za nami kolejna edycja festiwalu Fine Dining Week. Mamy nadzieję, że nie przegapiliście szansy na wypróbowanie specjalnego menu w najlepszych restauracjach w kraju. Nasza redakcja odwiedziła krakowską restaurację Albertina. Festiwal Fine Dining Week jest wyjątkową okazją na poznanie w gronie najbliższych świata bezkompromisowej jakości, eksperckiej tradycji i nowoczesnej odwagi w kreowaniu trendów. Restauracje uczestniczące w Festiwalu nagradzane są m.in. rekomendacjami Michelin (Sztućcami...

  • Musicie przyznać, że deser Kuby wygląda imponująco. Ciasto przełożone masą śmietanową i polane czekoladą bez wątpienia posmakuje wszystkim. Ciasto 1 szklanka mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/3 szklanki gorzkiego kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia8 dużych jajszczypta soli1 szklanka drobnego cukru½ szklanki oleju rzepakowego Konfitura z owoców leśnych½ kg owoców leśnych: maliny, jeżyny, jagody150 g cukrukilka listków mięty Masa 850 ml śmietany 30%2 łyżki soku z cytryny2 łyżki...