• Informacje na temat:

    gęś pieczona z jabłkami i ziemniakami

Przepisy na temat: gęś pieczona z jabłkami i ziemniakami
  • Gęsina na wiele sposobów!

    ...największym producentem gęsiny w Europie, a najbardziej znaną i lubianą jest gęś kołuca, hodowana w okolicach Kołudzi Wielkiej. Potrawy z gęsiny opisuje nawet najstarsza polska książka kulinarna - "Compendium Ferculorum" proponuje podawać gęś na zimno z sosem z czerwonego wina. -Dzisiejsze sposoby podawania tego ptaka zmieniły się, lecz nie odbiegają tak mocno od tradycji. Najczęściej znajdziemy...

  • czyli pierś gęsi w sosie jabłkowym - niech się tradycji marcinowo - gęsiowej stanie zadość ;-)

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ..., jak matka piekła kaczkę, dzieliła ją i wszystkie części szpikulcami przekłuwała. Na stole była cała kaczka, a każdy nakładał sobie kawałek na talerz. Gęś pieczona z nadzieniem owocowym Gęś(...) pieca można obłożyć gęś pozostałymi jabłkami. - Przed wojną matka czasem piekła też prosiaka. Małego. Piekła go całego - jak sprawili, wyczyścili, włożyli nadzienie... Na półmisku trochę był już...

  • Przepis wart wypróbowania: "Gęś z jabłkami"

  • Nie jedz indyka w święta!

    Gęś w gruszkowym sosie balsamicznym z knedlami serwetkowymi Składniki: - 6 gruszek, - 6 cebul, - cynamon, - majeranek, - gęś, - sól, - 8 czerstwych bułek, - 600 ml mleka, - 4 jajka(...) Przygotowanie: 4 gruszki i 5 cebul pokroić na średniej wielkości kawałki. Zmieszać, doprawić cynamonem i majerankiem, nadziać gęś i zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Gęś ułożyć na blasze, dolać pół litra wody...

  • Przepis wart wypróbowania: "Gęś pieczona z jabłkami"

  • Moje pierwsze podejście do pieczonej gęsi - bardzo udane - do powtórzenia

  • Wypróbowany przepis na "Gęś pieczona z jabłkami i żurawiną"

  • Smaczny pomysł na "Pieczona gęś z jabłkami i kasztanami"

  • Smaczny pomysł na "Pieczona gęś"

Artykuły na temat: gęś pieczona z jabłkami i ziemniakami
  • Niebo w gębie

    Rzadko je przyrządzamy, a szkoda. Gęś, kaczka lub królik to mięsa wyjątkowo delikatne i smaczne.

  • Kiedyś królowała na polskich stołach od 11 listopada, aż po Nowy Rok. Dziś, chociaż cała Europa zajada się polską gęsią, my o niej zapomnieliśmy. Pora przypomnieć sobie, dlaczego warto wrócić do tradycji, lub zbudować ją na nowo. Fot. 123RF/Picsel Jest to jedno z najbardziej niedocenianych mięs w naszym kraju. Mimo faktu, że polska gęsina uznawana jest za najlepszą w całej Europie, statystyczny Kowalski zjada tylko 17 gramów tego mięsa w ciągu roku! Co jest tego przyczyną? Być może fakt, że...

  • Żeby jabłko było jabłkiem

    ...leżało na blacie przez cały miesiąc, nie zmieniając się ani na jotę, aż je wyrzuciłem). Tradycyjne polskie dania podawane z jabłkami to przede wszystkim pieczona kaczka, gęś, rzadziej schab, kaszanka(...) niemrawy i bezbarwny smak. Do kulinarnych działań z jabłkami potrzebne są te oryginalne - renety szare i złote, antonówki, kosztele, a nie ligole czy inne hybrydy, które mają taką samą barwę po...

  • „Na świętego Marcina najlepsza gęsina, patrz na piersi, patrz na kości, jaka zima nam zagości” - pierwsza część tego starego porzekadła jest nam doskonale znana, mniejszą popularnością cieszy się natomiast sama gęsina. Przypadające 11 listopada wspomnienie biskupa z Tours to pretekst, by przyjrzeć się bliżej temu mięsu i poznać jego smak. Listopad to idealny czas na gęsinę! Gęsi to jeden z polskich hitów eksportowych. Nasi zachodni sąsiedzi zachwycają się tak smakiem, jak i walorami...

  • Święta w Europie

    ...śmietana, wędzony łosoś lub śledzie. Dodatki serwuje się, podając je w oddzielnych naczyniach. Pieczona gęś na kapuście - Niemcy Składniki na 6 porcji: sprawiona tuszka gęsi, 4 ząbki czosnku(...) nasienne i pokrój w grube plastry. Śliwki namocz w gorącej wodzie, osącz, pokrój w paski i wymieszaj z jabłkami. Owocami nafaszeruj gęś, otwory zepnij wykałaczkami. Włóż do brytfanny, wlej ½ szklanki wody...

  • Gęś, tak często kiedyś jadana, coraz rzadziej trafia na nasze stoły. Unikamy jej mięsa, bo jest tłuste i wysokokaloryczne, nie wiemy jednak nic o jasnej stronie gęsiny. Czy warto ją jeść częściej, niż tylko na świętego Marcina ? Zdrowy jak.. gęś! Mięso z gęsi posiada sporą ilość cennych kwasów tłuszczowych (omega 3 i 6), które mają wyjątkowo korzystny wpływ na nasze zdrowie m.in. obniżając poziom złego cholesterolu we krwi. W związku z tym, gęsinę bez obaw mogą ją jeść osoby cierpiące na...

  • Z różnych świata stron

    ...oraz przesmażoną cebulę i boczek, dusić całość jeszcze chwilę razem. Doprawić do smaku, jeśli lubimy, warto dodać ziół, np. oregano. Podawać z pieczywem lub ziemniakami. Hiszpańska paella(...). Niemiecka gęś z owocami Składniki na 4 porcje: 1 tuszka gęsi, 50 dag winnych jabłek, 25 dag suszonych śliwek (bez pestek), 4-5 ząbków czosnku, 1/2 szklanki śmietany, 1 łyżka mąki, pieprz, sól...

  • Owoce zapiekane pod kruszonką, z angielska zwane crumble, to doskonały pomysł na deser o każdej porze roku. Świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami czy wiśniami, jednak zimą warto przygotować go z jabłkami, gruszką, orzechami włoskimi, dodatkiem korzennych przypraw i imbiru, które dodatkowo rozgrzeją w mroźne wieczory. Do ekspresowego przygotowania crumble wystarczą podstawowe składniki, a dodatek mąki orkiszowej i brązowego cukru sprawi, że nawet osoby dbające o linie sięgną po dodatkową...

  • Wigilijne kulinarne wariacje

    Łemkowynie nazywa się kyselycią. Jest on robiony z płatków owsianych, lub owsianej krupy. A podaje się go z ziemniakami, chlebem, choć też spotyka się podany z fasolą. Odkąd Kościół zezwolił na spożywanie mięsa, na Wigilii pojawiły się też dania mięsne. Możemy, podobnie jak to jest w Danii, na kolację podać kaczkę faszerowaną słodkimi jabłkami i suszonymi śliwkami lub pieczoną gęś z ziemniakami...

  • A może dzisiaj zjemy śniadanie na ciepło? Zdziwisz się, w jak prosty sposób możesz odmienić oblicze tradycyjnej owsianki. SKŁADNIKI - 1 ¼ szklanki płatków owsianych + 1 łyżka do posypania - ¾ szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 ¼ szklanki mleka - ¼ łyżeczki soli - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 3 truskawki PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Rabarbar myjemy i kroimy.Krok 2Do miski...