• Informacje na temat:

    gazeta polska kulinarne

Przepisy na temat: gazeta polska kulinarne
  • Idealna do kanapek :) Smak mojego dzieciństwa :)

  • Pyszne i efektowne ciasto

  • Nie zawsze gotujemy wykwintnie, nasze dania, obiady na co dzień bywają zwyczajne pod względem wyglądu, chociaż jeśli chodzi o smak, nie ustępują w niczym tym niedzielnym i świątecznym. Pomyślałam, że od czasu do czasu będę dla Was zamieszczać przepisy na takie właśnie zwykłe, zapamiętane z dzieciństwa dania. Głównie będą to zupy, ponieważ one były obecne w domowym jadłospisie każdego dnia. Poniżej przepis na barszcz czerwony w wersji sprzed lat, nadal wykorzystywany w naszej domowej kuchni.

  • Smaczny pomysł na "Polska kremówka"

  • dobra sałatka sprawdzona

  • Pyszne, łatwe do przygotowania ciasto!

  • Nalewka na chłodne zimowe wieczory

  • Pyszna, w sam raz na spotkania ze znajomymi.

  • Przepisy na dipy do sałatek jakich nie znacie :)

  • Spożywanie polskich, sezonowych warzyw i owoców to życie zgodnie z naturą, co oznacza bycie zdrowszym, ponieważ nie zjadamy niepotrzebnej chemii, która jest dodawana, aby egzotyczne warzywa i owoce dotarły do naszego kraju nie psując się w podróży i zachowując świeżość. Polska żywność zapewnia nam cenne składniki i wartości odżywcze, dlaczego więc z tego nie korzystać? W mojej kuchni staram się korzystać z tego co w danym momencie znajdę w ogródku lub na targu od zaufanych sprzedawców. Moja...

Artykuły na temat: gazeta polska kulinarne
  • Radość to mój stan naturalny

    ...​"O, jak mi dobrze", pomyślała. Udany związek, niedawny ślub, dobra passa zawodowa: własne programy telewizyjne i książki kulinarne. Ale żeby to wszystko osiągnąć, Ania Starmach musiała kiedyś wywrócić swoje życie do góry nogami.

  • Książka, inspirowana bardzo popularnymi w Polsce publikacjami światowego promotora diety bezglutenowej doktora Williama Davisa, jest ich rodzimą kontynuacją, dostosowaną do polskiej diety i tradycji kulinarnej. Wartościowych publikacji adresowanych do celiaków i osób na diecie bezglutenowej jest w polskich księgarniach niewiele. Najczęściej ich autorzy skupiają się wyłącznie na bezglutenowości i wykorzystują składniki, które nie powinny mieć wstępu do naszych kuchni (np. produkty zawierające...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    Katarzyna Pruszkowska, Styl.pl: Tłusta, ciężka i niezdrowa. Najpopularniejsze dania: kotlet schabowy, bigos i pierogi. Tak często kojarzy się tradycyjna kuchnia polska. Czy słusznie? Katarzyna(...) serwującej polskie dania. I nawet jeśli to będzie karczma, to i tak w niej będą podawać pierogi z kapustą i grzybami, sałaty, ryby, kiszonki. Kuchnia polska jest coraz lżejsza, coraz bardziej sezonowa, od...

  • Na medycynie, piłce nożnej i kulinariach znamy się wszyscy, a przynajmniej lubimy tak sądzić. Polskie produkty spożywcze nie mają przed Tobą tajemnic? Sprawdź swoją wiedzę! Fot. materiały prasowe - Uczcijmy wspólnie Dzień polskiej żywności - zapraszają organizatorzy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego ''Doceń polskie''. 25 sierpnia, właśnie z okazji Dnia polskiej żywności, przygotuj danie z rodzimych składników, powróć do smaków z dzieciństwa lub poeksperymentuj w kuchni i stwórz własny...

  • Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano. 100 najlepszych przepisów

    Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była wielosmakowa i różnobarwna jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej.

  • II edycja GOOD FOOD FEST odbędzie się dniach 21-23.06.2013, na terenie warszawskiej Królikarni. GOOD FOOD FEST 2013 to rodzinny festiwal kulinarny skierowany do laików, smakoszy oraz profesjonalistów.Na miejscu ponad 50 kulinarnych osobowości i autorytetów, warsztaty i pokazy kulinarne, laboratoria i targowisko smaku, strefa pro, całodniowa strefa dzieciaka, strefa blogera, kino plenerowe Kuchni +, warszawski festiwal nalewek, strefa Chilli ZET, strefa interakcji oraz wytrawna strefa magazynu...

  • ​Najstarsze krakowskie restauracje

    ...stałe w Paryżu. Nieprawdopodobnym tym doniesieniem zajęły się władze śledcze". I tu od razu rodzi się pytanie, dlaczego gazeta już na wstępie określa to doniesienie jako "nieprawdopodobne"? Czyżby...

  • Limitowana edycja świąteczna! Oddajemy w Twoje ręce zbiór 700 receptur opartych na polskich tradycjach kulinarnych. Znalazły się tu zimne i ciepłe przystawki, zupy, kremy i chłodniki, a także rozmaite dania mięsne - począwszy od drobiu, przez odgrywającą ważną rolę w naszej kuchni dziczyznę, a na wołowinie i wieprzowinie skończywszy. Ponadto uwzględniliśmy potrawy z ryb morskich i słodkowodnych oraz z mąki i ziemniaków, znakomite nie tylko na post. Nie zapomnieliśmy też o osładzających życie...

  • Nie ma złej publiczności

    ...- Sztuka tylko wtedy pozostanie niezwykłą, jeśli będzie dla niewielu - o sztuce, występie w Carnegie Hall i o wielkiej pasji kulinarnej opowiada Łukasz Kuropaczewski, młody i zdolny gitarzysta klasyczny.

  • Wydaje ci się, że polska kuchnia nie ma przed tobą tajemnic? Przekonaj się, czy znajomość produktów spożywczych, jest dla ciebie prosta niczym „A,B,C...”. Okazją ku temu jest zbliżający się Dzień Polskiej Żywności, który obchodzić będziemy 25 sierpnia. Zapoznaj się z alfabetycznym zestawieniem polskich produktów. A jak Auflauf Czy komukolwiek ta niemiecko brzmiąca nazwa coś mówi? Podpowiadamy - to znana wszystkim zapiekanka - danie jednogarnkowe z makaronów, mięs, serów oraz jarzyn, które...