• Informacje na temat:

    gatunki ryżu

Przepisy na temat: gatunki ryżu
  • Polacy kochają herbatę

    ...potrawami powinno się pijać konkretne gatunki herbaty? - Pomysł parowania herbaty z jedzeniem nie jest nowy. Może nie zdajemy sobie z tego sprawy, ale w różnych kulturach często podaje się do niej jakąś(...) drobne, artystycznie wręcz wykonane słodycze, często przyrządzone z ryżu, fasoli i sproszkowanej zielonej herbaty. Nie wszędzie z herbatą zestawia się jednak słodycze. Przykładem może być chińskie yum cha...

  • Soczyste w środku,chrupiące na zewnątrz..poprostu pyszne :) Idealne jako dodatek do dania głównego,lub jako samodzielne danie.

  • Sery holenderskie – sprawdź, do czego pasują

    ...miękki i elastyczny, ma też niezbyt duże dziurki wielkości ziarna ryżu, maksymalnie grochu. W smaku są łagodne i przebija w nich śmietankowy aromat. Dodatkowo można rozróżnić dwa rodzaje tego wyrobu...

  • Szybka,łatwa a za razem bardzo smaczna propozycja na obiad,nawet dla niezapowiedzianych gości :-) Nie potrzebny talent kulinarny ;-)

  • Lato na talerzu!

    ...trzy wybrane gatunki kwiatów - różę, pierwiosnek i lawendę. Indyk w płatkach róż Składniki: filet z indyka, płatki róż, brokuły, por, torebka ryżu jaśminowego, oliwa, sól, pieprz; Przygotowanie...

  • Bardzo łatwe i w sam raz nawet na niedzielny obiadek.

  • Ziarnisty chleb kukurydziany

    Składniki: - 50 g miękkiego masła, - 1 jajko, - 125 g mąki kukurydzianej, - 50 g mąki pszennej (typ 550), - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 1 łyżeczki soli, - 1 łyżeczki szafranu, - 125 ml wody, - 125ml mleka, - 150 g zimnego, - ugotowanego ryżu, - masło do natłuszczenia formy Przygotowanie: 1. Masło spienić z jajkiem. Oba gatunki mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do...

  • dobry sposób na wykorzystanie ryżu, jaki pozostał nam z obiadu, jeśli chodzi o dodatki, to jest to pełna dowolność, mój przepis jest tylko propozycją, ale naprawdę bardzo smaczną

  • Nie tylko dla cesarza

    ...aromat, nie możemy zalewać jej wrzątkiem, ale jedynie wodą o temperaturze 60-75 st. C. Gatunki zielonej herbaty: Gun powder - określana także jako "herbaciane perły" jest sprzedawana w formie(...) herbatą najczęściej pitą podczas posiłków, zapewne, stąd jej popularne określenie " wino stołowe". Genmaicha - to niezwykła mieszanka Banchy ze świeżo prażonymi ziarnami ryżu, których obecność powoduje...

  • łatwe i szybkie, świetne na kolacje

Artykuły na temat: gatunki ryżu
  • Kosmetyki  z ryżu  odmładzają!

    Mieszana, dojrzała, wrażliwa i tłusta... każda cera pokocha kosmetyki na bazie ryżu. Zawiera on bowiem niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które nawilżają skórę, zatrzymując wodę wewnątrz(...) gatunek ma więcej substancji aktywnych niż zwykły biały. Jaśminowy tonik: 1/2 szklanki ryżu jaśminowego, 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody. Wsyp ryż do miseczki, zalej wodą (2–3 cm ponad ryż...

  • Ryż w różnej postaci bardzo często gości na naszych talerzach, a jego spożycie w naszym kraju nieustannie wzrasta. Warto więc wiedzieć, że możemy wykorzystać nie tylko jego ziarna, ale nawet wodę w której były gotowane. Fot. 123RF Jakiś czas temu pisaliśmy o nietypowych zastosowaniach wody z gotowania ziemniaków. Okazało się, że temat ten bardzo was zainteresował, dlatego postanowiliśmy zbadać go nieco głębiej. Jakie jeszcze produkty, które zazwyczaj uznajemy za odpadki, możemy ponownie...

  • Kosmetyki z ryżu odmładzają

    Mieszana, dojrzała, wrażliwa i tłusta... każda cera pokocha kosmetyki na bazie ryżu.​ Zawiera on bowiem niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które nawilżają skórę, zatrzymując wodę wewnątrz naskórka. Dostarcza witamin i minerałów oraz zwiększa produkcję kolagenu w skórze. Działa na skórę oczyszczająco i regenerująco.

  • Gotowanie sypkich produktów w woreczkach jest ogromnym ułatwieniem dla wielu gospodyń. Jednak specjaliści do spraw żywienia alarmują, że w ten sposób możemy sobie zaszkodzić. Dlaczego powinniśmy uważać na tego typu produkty? Fot. 123RF W dzisiejszych czasach większość z nas chce odżywiać się możliwie najbardziej zdrowo i ekologicznie. Dbamy o to, aby do naszego pożywienia nie trafiały niepożądane związki chemiczne ani substancje, które mogłyby negatywnie wpływać na nasz organizm. Jednak...

  • Smaki spiżarni: Ryż

    Istnieje aż 20 tys. odmian ryżu, w Polsce używamy zaledwie kilku.

  • Gotowanie sypkich produktów w woreczkach jest ogromnym ułatwieniem dla wielu gospodyń. Jednak specjaliści do spraw żywienia alarmują, że w ten sposób możemy sobie zaszkodzić. Dlaczego powinniśmy uważać na tego typu produkty? Fot. 123RF W dzisiejszych czasach większość z nas chce odżywiać się możliwie najbardziej zdrowo i ekologicznie. Dbamy o to, aby do naszego pożywienia nie trafiały niepożądane związki chemiczne ani substancje, które mogłyby negatywnie wpływać na nasz organizm. Jednak...

  • Strączkowe? Lubię to!

    Bogactwo roślin strączkowych jest nieograniczone. Gatunki, kolory i możliwości przygotowania mogą przyprawić o zawrót głowy!

  • Gotowanie sypkich produktów w woreczkach jest ogromnym ułatwieniem dla wielu gospodyń. Jednak specjaliści do spraw żywienia alarmują, że w ten sposób możemy sobie zaszkodzić. Dlaczego powinniśmy uważać na tego typu produkty? Fot. 123RF/Picsel W dzisiejszych czasach większość z nas chce odżywiać się możliwie najbardziej zdrowo i ekologicznie. Dbamy o to, aby do naszego pożywienia nie trafiały niepożądane związki chemiczne ani substancje, które mogłyby negatywnie wpływać na nasz organizm....

  • Tomasz Piątek: Nie umiemy walczyć o własne prawa

    W Chinach czy w Bangladeszu pracownicy zaczynają się już buntować i zaszywać wiadomości pod metkami: nie chcą pracować za miskę ryżu w fabrykach, które w każdej chwili mogą się spalić. Dlatego firmy, także polskie, przenoszą produkcję z Bangladeszu do Etiopii. Wiadomo, że Etiopczycy od lat zmagają się z klęską głodu, więc będą pracować za jedzenie - mówi Tomasz Piątek, autor książki "Magdalena".

  • Dania kuchni włoskiej to nie tylko bogactwo makaronów i nieskończenie wiele rodzajów pizzy, ale również potrawy przygotowywane na bazie ryżu. Istotne jest jednak wykorzystanie odpowiedniego rodzaj tego dodatku – i nie chodzi tu wyłącznie o wybór pomiędzy ryżem białym a brązowym, kwestia ta jest o wiele bardziej złożona. Fot. 123RF Kuchnia spod znaku ryżu Szerokie zastosowanie w kuchni włoskiej ma specjalny gatunek ryżu arborio, dostępny w ofercie firmy Podravka. Swoją nazwę zawdzięcza on...