• Informacje na temat:

    garnki do gotowania powideł

Przepisy na temat: garnki do gotowania powideł
  • Powidła śliwkowe po staropolsku

    W pałacach i dworach latem i jesienią robiono różne przetwory.

  • Kapusta kiszona w wersji na ostro.

  • Powidła śliwkowe

    .... Najlepiej smakują z chałką i masłem. Czas przygotowania ok. 6 h.

  • Polecam wam danie, które u nas gotowało się nad ogniskiem w takim żeliwny garnku, przeważnie zawsze w czasie wakacji, tylko że w tedy do garnka wrzucaliśmy surowe ziemniaki i wszystko dusiło się nad ogniskiem około 2-3 godzin. Ale taki chłopski garnek zrobiony w domu też jest bardzo smaczny, chociaż nie równa się z tym z nad ogniska.

  • Powidła śliwkowe korzenne

    O wyjątkowym aromacie.

  • Pyszne i sycące danie jednogarnkowe

  • Świąteczny piernik

    ...: 2 słoiczki powideł śliwkowych np. Wiodąca marka Polewa: 150 g czekolady deserowej do wypieków np. WIODĄCA MARKA  10 łyżek kremówki Przygotowanie: 1. Miękkie masło ucieramy z cukrem na...

  • Kiedyś robiłam z "pomysłu na",ale tym razem postanowiłam zrobić sama od A do Z i wyszedł pyszniejszy :)

  • Bakaliowe szaleństwo w tłusty czwartek i ostatki

    ...faworków dodając posypkę z płatków migdałów. Żeby jeszcze bardziej osłodzić te wyjątkowe dni w roku, kiedy to umiar zdecydowanie nie jest wskazany, zachęcamy również do przygotowania babeczek z nadzieniem...

  • Danie jednogarnkowe - chłopskie, swojskie, pożywne. Idealne na ponure dni jak ten oraz na zastrzyk solidnej energii przed pracą. Polecam.

Artykuły na temat: garnki do gotowania powideł
  • Dżemy, powidła, soki, marynaty

    ...powinien posiadać lekko galaretowatą konsystencję. Powidła, podobnie jak marmolada, powinny podczas gotowania uzyskać konsystencję gęstej pasty. Do powideł w zasadzie nie dodaje się cukru(...) przygotowania przystąpisz niemal natychmiast po zebraniu owoców czy warzyw - tego samego dnia. Przede wszystkim należy je dokładnie wypłukać, najlepiej włożyć do miski z chłodną wodą, delikatnie zamieszać...

  • Ponoć powidła smakują najlepiej, gdy przygotuje je mama lub babcia. Ale czy to ich jedyny sekret i czy to jedyny smaczny sposób, w jaki możemy wykorzystać śliwki? Fot. 123RF Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze, a ich ceny będą jeszcze spadać. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi...

  • Ciasta spod ciemnej gwiazdy

    ..., 2 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, bułka tarta i tłuszcz do przygotowania tortownicy, 5 dag pokruszonych orzechów włoskich, laskowych oraz migdałów Przygotowanie: 1. Do garnka wlej wodę, dodaj(...) dag płynnego miodu, 20 dag masła, 50 dag mąki, 3 żółtka, 4 łyżki mleka, łyżka sody oczyszczonej, torebka przyprawy do piernika, 10-15 dag cukru, tłuszcz i tarta bułka do formy, 2-4 łyżki powideł Na masę...

  • Wiosną i latem na targach oraz w sklepach pojawiają się dorodne owoce, a wraz z nimi przepyszne polskie przetwory. Znając sekrety naszych mam i babć możemy zachować smak ulubionych owoców pod postacią kolorowych dżemów, powideł oraz marmolad. Co je wyróżnia i sprawia, że są wyjątkowe? Sprawdźcie! Dżem to najlepszy wybór dla miłośników dużych kawałków owoców. Tę konfiturę w miarę możliwości sporządza się z całych owoców lub ich części. Dżemowe wariacje Obrane i wypestkowane należy gotować...

  • Przepis na życie

    ...kulinarny dla profesjonalistów w Akademii Kurta Schellera. Jest taka scena w filmie "Julie i Julia". Meryl Streep jako słynna kucharka Julia Child na kursie gotowania w Paryżu. Wokół szefowie restauracji(...) gotowania, pisania pamiętnika, robienia zdjęć, słuchania muzyki i czytania - tłumaczy Eliza. - Często podrzucam link z piosenką, która wpadła mi w ucho albo rozpoczynam wątek o książkach czy podróżach...

  • Jeśli myśleliście, że gotowanie sous-vide to sztuka, którą opanowali wyłącznie profesjonalni kucharze, byliście w błędzie. Nasza redakcja przetestowała urządzenia, mające wam to umożliwić. W ostatnich latach kucharze zakochali się w gotowaniu sous-vide. Potrawy przygotowywane w ten sposób goszczą na talerzach najlepszych restauracji świata. Nie powinno więc dziwić, że wielu miłośników dobrego jedzenia zapragnęło odtworzyć ten trend w zaciszu własnej kuchni. Niestety, nie było to łatwe, gdyż...

  • Skuteczne oczyszczanie organizmu

    ...- Są to najsmakowitsze powidła, cenniejsze od złota, pisała uczona benedyktynka z Bingen. Porównywała ich działanie w organizmie do czyszczenia garnka z nalotu pleśni. Współcześnie potwierdzono skuteczność tego specyfiku w oczyszczaniu jelit. Jak go przygotować? Mieszamy: 35 g korzenia wszewłogi, 28 g korzenia galgantu, 22 g korzenia lukrecji, 15 g cząbru. Gotujemy 8 gruszek (wodę z gotowania...

  • Codzienne gotowanie dla siebie i swoich bliskich to nie lada wyzwanie. Żeby przygotować posiłek, potrzebny jest nie tylko znakomity pomysł i świeże produkty, ale przede wszystkim najwyższej jakości sprzęt kuchenny. Patelnia i garnek z pokrywką do odcedzania marki Ambition, seria Selection Kupując do swojej kuchni garnki czy patelnie najczęściej kierujemy się ich wyglądem i ceną. Te dwa aspekty oczywiście są ważne, ale nie najważniejsze. Bowiem skoro przywiązujemy tak dużą wagę do tego, co...

  • Wczesna jesień pachnie gruszkami i śliwkami

    ...czasem mówią zapaleni fani domowych powideł, - one praktycznie robią się same. Do ich przygotowania potrzebujemy oczywiście śliwek w dowolnej ilości, garnek, najlepiej emaliowany, trochę wody(...) doskonała baza do przygotowania domowych przetworów, które w okresie zimowym uraczą nas i smakiem i porcją zdrowia. Gruszki marynowane Jak mawiają gospodynie domowe, słoik marynowanych gruszek...

  • Kuchnia współczesna opiera się na pięciu filarach, którymi są klasyczne, wielkie sosy. Jak stwierdził w XIX wieku August Escoffier – jeden z najsłynniejszych kucharzy Francji – są to sosy matki, na których bazują inne sosy. O czym mowa?   Najprostszym z wielkiej piątki jest sos beszamelowy. Do jego wykonania potrzebujemy masła, mąki, mleka oraz przypraw. Zaczynamy od stopienia porcji masła i zrumienienia na nim mąki. Ważne by zasmażka była gładkiej konsystencji. Następnie dolewamy mleko i...