• Informacje na temat:

    garnek żeliwny dania

Przepisy na temat: garnek żeliwny dania
  • Przyjęcie bez kalorii

    ...w poprzek główką czosnku. Dodaj rodzynki, cynamon i gałązki oregano. Przykryj szczelnie garnek i wstaw na 2 godziny do pieczenia w temperaturze 120°C. W połowie pieczenia zalej ziemniaki wyciśniętym...

  • Polecam wam danie, które u nas gotowało się nad ogniskiem w takim żeliwny garnku, przeważnie zawsze w czasie wakacji, tylko że w tedy do garnka wrzucaliśmy surowe ziemniaki i wszystko dusiło się nad ogniskiem około 2-3 godzin. Ale taki chłopski garnek zrobiony w domu też jest bardzo smaczny, chociaż nie równa się z tym z nad ogniska.

  • Szybkie i smaczne danie, w sam raz do zabrania do pracy:)

  • Staraliśmy się zrobić danie dla dwóch osób. Nie udało się, więc jeść będziemy drugi dzień :P

  • Chłopski garnek to dosyć szybki i bardzo prosty sposób na syty i smaczny obiad. Kilka prostych składników, które łączą się ze sobą idealnie, w rezultacie dając pyszne danie. Wypróbujcie! :)

  • Pyszne i sycące danie jednogarnkowe

  • Danie jednogarnkowe - chłopskie, swojskie, pożywne. Idealne na ponure dni jak ten oraz na zastrzyk solidnej energii przed pracą. Polecam.

  • Chleb jest pyszny, bardzo sycący i naprawdę prosty. Do jego upieczenia potrzebny jest żeliwny garnek. Jego akurat nie da się zastąpić. No, może się da, ale to jest trudne. Można próbować z glinianymi garnkami, szkłem żaroodpornym, a nawet zwykłym stalowym garnkiem z pokrywką (bez plastikowych elementów, bo się stopią!), ale jednak najlepszy efekt uzyskasz piekąc w garnku żeliwnym. Warto w niego zainwestować.

  • Można by kupić gotowego fixa garnek chłopski ale po co jeśli samemu zdrowiej można przyrządzić danie. Pyszne połączenie kapusty z kiełbaską i ziemniakami z dodatkiem przypraw.

  • Dziś przepis na danie z serii tych wdzięcznych, bo jest to danie jednogarnkowe:). Wszystkie składniki wrzucamy do jednego garnka, nie ma więc problemu ze stertą naczyń do mycia po obiedzie. Typowo męskie jedzenie:).

Artykuły na temat: garnek żeliwny dania
  • Wegańskie burrito

    Przygotowanie: W pierwszej kolejności umieść ryż, wodę i sól w rondelku i doprowadź je do wrzenia. Kiedy woda zacznie bulgotać, zmniejsz płomień, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut lub do czasu, aż ryż wchłonie wodę i będzie puszysty. Zdejmij z ognia i odstaw na bok. Kiedy ryż będzie się gotował, rozgrzej dużą metalową lub żeliwną patelnię na średnim ogniu. Umyj...

  • Codzienne gotowanie dla siebie i swoich bliskich to nie lada wyzwanie. Żeby przygotować posiłek, potrzebny jest nie tylko znakomity pomysł i świeże produkty, ale przede wszystkim najwyższej jakości sprzęt kuchenny. Patelnia i garnek z pokrywką do odcedzania marki Ambition, seria Selection Kupując do swojej kuchni garnki czy patelnie najczęściej kierujemy się ich wyglądem i ceną. Te dwa aspekty oczywiście są ważne, ale nie najważniejsze. Bowiem skoro przywiązujemy tak dużą wagę do tego, co...

  • Himba: Wenus z Afryki

    ...żarówek. Obywają się bez elektryczności, warząc kukurydzianą papę w żeliwnych garnkach na prymitywnych paleniskach ulokowanych wprost na ziemi. Dym żarzących się bierwion z ognisk Himba okadza okolicę...

  • Dania jednogarnkowe to tajna broń każdego kucharza. Dzięki nim bez wysiłku wyczarujemy smaczny obiad dla całej rodziny, dlatego też zawsze warto mieć w zanadrzu kilka sprawdzonych przepisów. Fot. 123RF/Picsel Dania jednogarnkowe przygotowujemy najczęściej w okresie jesienno-zimowym. Są bowiem pożywne, sycące i doskonale rozgrzewają. Ponadto nie wymagają od nas dużego nakładu pracy, co czyni z nich idealną propozycję dla osób zabieganych. Naszym zdaniem, miseczka smakowitej potrawki jest...

  • Żeby jabłko było jabłkiem

    ...przekąskę, a nie jako część głównego dania, przez co ich smakowy potencjał we współczesnej kuchni polskiej bywa zaniedbany. Właściwie nie ma się czemu dziwić, skoro wszystkie mają mniej więcej taki sam(...) leżało na blacie przez cały miesiąc, nie zmieniając się ani na jotę, aż je wyrzuciłem). Tradycyjne polskie dania podawane z jabłkami to przede wszystkim pieczona kaczka, gęś, rzadziej schab, kaszanka...

  • Nasza redakcja nieustannie poszukuje nowych produktów, które mogłyby ułatwić codzienne gotowanie. Dzisiaj testujemy dla was kilka ciekawych produktów marki Ambition. Aby gotowanie było czystą przyjemnością, nie możemy polegać wyłącznie na własnych umiejętnościach oraz dokładnie wyselekcjonowanych przepisach. Wiele osób zapomina, że o końcowym sukcesie może zadecydować jakość wykorzystywanego przez nas sprzętu. Jeśli zaopatrzymy się w odpowiedni sprzęt nasze gotowanie może stać się...

  • Ekologia? To się naprawdę opłaca!

    Ekonomia i ekologia idą w parze! Obie wszak dotyczą oszczędzania. Nie tylko pieniędzy, ale i... środowiska. Zadbaj więc o stan portfela oraz natury!

  • Obejrzyj film, odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj jeden z trzech Multicookerów firmy Philips! Multicooker to wspaniałe, wielofunkcyjne urządzenie, które z powodzeniem zastępuje garnek, piekarnik, parowar i patelnię. Dzięki niemu będziesz w stanie przygotować smaczne i zdrowe dania główne oraz desery bez najmniejszego wysiłku. O zaletach Multicookera dowiesz się więcej czytając nasz Temat specjalny. Obejrzyj poniższy film, a następnie za pomocą formularza konkursowego odpowiedz na...

  • Dania jednogarnkowe sprawdzą się w każdej kuchni, zarówno w tej, gdzie królują jedynie rośliny, jak i w tej, gdzie kucharzami są zagorzali mięsożercy. Wystarczy kilka dobrej jakości składników, aby szybko przygotować smaczny obiad dla całej rodziny. Fot. 123RF/Picsel Jeść lubi każdy. Bez problemów znajdziemy również miłośników gotowania. Niestety, wydaje się, że entuzjastów zmywania naczyń mamy jak na lekarstwo. Jak więc zminimalizować liczbę garnków, które piętrzą się w zlewie po kulinarnych...

  • We Francji do obiadu i kolacji koniecznie należy podać kieliszek różowego lub czerwonego wina, które nie tylko wzbogaca walory smakowe potrawy, ale także znakomicie wspomaga trawienie. Nie każdy jednak wie, że wino również idealnie sprawdzi się jako składnik różnego rodzaju posiłków. Trudno wyobrazić sobie takie dania, jak Coq au vin, spaghetti Gordona Ramasay'a czy nasz słynny Polski bigos, bez dodatku wina, które znakomicie podkreśla ich smak i aromat. Dzięki dodatkowi odrobiny alkoholu...