• Informacje na temat:

    garnek do gotowania ryżu sushi

Przepisy na temat: garnek do gotowania ryżu sushi
  • Składniki: - 2 filiżanki ryżu, - 2 1/4 filiżanki wody, - 1/4 filiżanki octu ryżowego, - łyżka cukru, - 2 łyżki soli, - szczypta wasabi (ostry chrzan japoński w proszku), - ogórek, - filet(...) garnku, a następnie zostaw na 20 minut na płycie. Potem otwórz garnek i przez następne 20 minut pozwól mu odparować. Następnie ryż wymieszaj z octem ryżowym, cukrem w rondlu i zagotuj - całość bardzo...

  • Smak sushi zawsze przenosi mnie w inny świat ...

  • Kaktus pałeczkami. Justa palcami /bo ponoć nie wolno sztućcami – faux pas się popełnia/. Kaktus z dużą ilością sosu sojowego. Justa z solą /chociaż powoli przestawiam się na sos/. Kaktus załadowane imbirem marynowanym. Justa ani grama. Kaktus wszystkie. Justa tylko łososiowe. Każdy na swój sposób. Jemy sushi. Domowe. Moje pierwsze.

  • Smaczny pomysł na "Kanapkowe sushi"

  • Futomaki to bardzo popularne maki w Japonii i Korei. Są to cienkie (1-2cm) wygodne w jedzeniu krążki. Oczywiscie możemy szaleć z dodatkami - tu tylko propozycja :) Przepis i wykonanie mojej 14-letniej córy.

  • Czas na smaki Japonii, ale w wersji wegańskiej. Niektórzy do sushi przekonują się od razu, inni potrzebują czasu :) Do przygotowania potrzebować będziecie bambusowej maty, ale jeżeli takiej nie posiadacie, to równie dobrze można wykorzystać elastyczną podkładkę pod talerze. Danie o efektownym wyglądzie, więc warto spróbować.

  • Zaskakujący deser o niebanalnym wyglądzie sushi. Ryż na mleku i wiśnie w roli głównej zawinięte w czekoladową żelkę.

  • Nasza wersja sushi, bez filozofowanie i udawania, że to arcytrudna sztuka.

  • Warto wspomnieć, że wodorosty nori świetnie wpływają na wygląd włosów, skóry i paznokci. Są świetnym źródłem przeróżnych witamin (A, E, K, C, B) i minerałów (wapń, żelazo, jod). Zmniejszają również uczucie głodu, przez co są pomocne przy odchudzaniu!

  • Bardzo proste wykonanie sushi. Do tego przepisu polecam mięso z węgorza, ale oczywiście można użyć swojej ulubionej rybki.

Artykuły na temat: garnek do gotowania ryżu sushi
  • Wiśniowe sushi

    Czas przygotowania: 150 minut. Składniki: Ryż: - 300 ml mleka 3,2 proc. - 100 ml śmietanki UHT 30 proc. - 170 g ryżu jaśminowego - 1 opakowanie cukru wanilinowego Wiśnie: - 160(...) i kakao zagotowujemy i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Zestawiamy garnek z palnika. Następnie dodajemy namoczoną żelatynę, a po rozpuszczeniu żelatyny całość przelewamy przez...

  • Japońska perfekcja i estetyka przejawiają się na różne sposoby - w tym również w sztuce kulinarnej. Sushi i sashimi - maleńkie, efektowne dania z ryżu, ryby i innych, niezliczonych składników przypominają klejnociki. Nic dziwnego, że coraz więcej osób rzuca jednak wyzwanie japońskim szefom kuchni i samemu próbuje przygotować te potrawy. W książce tej przybliżono historię sushi: podano informacje o mistrzach przyrządzania tych potraw i o powstaniu barów sushi. Dokładnie omówione zostały też...

  • Kawowo-jęczmienny sernik z mango

    Mascarpone w pikantnym wydaniu i sushi z mango cię zaskoczą.

  • "Każde ziarno ryżu ma swą twarz"To, że sushi podbiło świat jest oczywiste. Ci, którzy podróżują mogą się o tym przekonać. Bez względu na to, czy jest się w Londynie, Nowym Jorku czy Warszawie. Wszędzie zaprasza cię do środka sieć restauracyjek czy dużych restauracji, przyciąga reklamą, jadłospisami, obiecuje niepowtarzalny smak i zapewnia, że prędzej czy później zawitasz tu ponownie, bowiem pierwsze doznania twojego podniebienia okażą się tak cudowne, że nie dadzą o sobie zapomnieć....

  • Jajko i spółka

    ...ciężkie, tradycyjne dania, na pracochłonne przygotowania, na kapryśną pogodę. A przecież ten nasz świąteczny zwyczaj warto pielęgnować. Obchodzone wczesną wiosną święta Wielkiej Nocy to dobry moment, by(...). Posłuchajmy. Cieszmy się spokojem. A stół zastawmy jedzeniem prostym, smacznym i zdrowym. Ceviche z dorsza z cytrusami i dynią Pyszne i orzeźwiające ceviche to alternatywa dla wciąż modnego sushi...

  • Sushi, pyszne i modne danie, które na przestrzeni ostatnich lat zyskało rzeszę fanów, których potocznie nazywa się sushiżercami. Coraz częściej mówi się o nim nie tylko na salonach, ale i w domowym zaciszu. Fot. Oto!suhiPowstało na jego temat mnóstwo różnych plotek. Załoga warszawskiej restauracji OTO!sushi postanowiła rozprawić się z mitami, które krążą po mieście na temat tego azjatyckiego przysmaku. Poniżej przedstawiamy listę nieprawdziwych informacji, które zostały zasłyszane od gości...

  • Partnerstwo wschodnie

    A skoro tak, po popularnych orientalnych daniach dla początkujących przyszedł czas na propozycje dla zaawansowanych. Zapomnij na chwilę o sushi i sajgonkach. Wok w dłoń! Będziemy przyrządzać ryż i makaron po chińsku, japońsku, wietnamsku. Smażony ryż po kantońsku z kurczakiem, rybą i kiełkami fasoli (na 4 porcje) Czas przygotowania: 20 minut Poziom trudności: 20 Składniki: 80 ml oleju...

  • Ryż w różnej postaci bardzo często gości na naszych talerzach, a jego spożycie w naszym kraju nieustannie wzrasta. Warto więc wiedzieć, że możemy wykorzystać nie tylko jego ziarna, ale nawet wodę w której były gotowane. Fot. 123RF Jakiś czas temu pisaliśmy o nietypowych zastosowaniach wody z gotowania ziemniaków. Okazało się, że temat ten bardzo was zainteresował, dlatego postanowiliśmy zbadać go nieco głębiej. Jakie jeszcze produkty, które zazwyczaj uznajemy za odpadki, możemy ponownie...

  • Gotowanie sypkich produktów w woreczkach jest ogromnym ułatwieniem dla wielu gospodyń. Jednak specjaliści do spraw żywienia alarmują, że w ten sposób możemy sobie zaszkodzić. Dlaczego powinniśmy uważać na tego typu produkty? Fot. 123RF W dzisiejszych czasach większość z nas chce odżywiać się możliwie najbardziej zdrowo i ekologicznie. Dbamy o to, aby do naszego pożywienia nie trafiały niepożądane związki chemiczne ani substancje, które mogłyby negatywnie wpływać na nasz organizm. Jednak...

  • Gotowanie sypkich produktów w woreczkach jest ogromnym ułatwieniem dla wielu gospodyń. Jednak specjaliści do spraw żywienia alarmują, że w ten sposób możemy sobie zaszkodzić. Dlaczego powinniśmy uważać na tego typu produkty? Fot. 123RF W dzisiejszych czasach większość z nas chce odżywiać się możliwie najbardziej zdrowo i ekologicznie. Dbamy o to, aby do naszego pożywienia nie trafiały niepożądane związki chemiczne ani substancje, które mogłyby negatywnie wpływać na nasz organizm. Jednak...