• Informacje na temat:

    garnek do gotowania na ognisku -wegierski

Przepisy na temat: garnek do gotowania na ognisku -wegierski
  • Chutney ananasowo-imbirowy - Maciej Kuroń

    1 świeży ananas; 300 g cukru; 100 g rodzynek; 100 g świeżego imbiru; 1 papryka (ok. 100 g); 300 ml octu winnego 6 proc.; 2 goździki; 6 ziaren ziela angielskiego; kawałek (5 cm) kory cynamonowej.

  • Polecam wam danie, które u nas gotowało się nad ogniskiem w takim żeliwny garnku, przeważnie zawsze w czasie wakacji, tylko że w tedy do garnka wrzucaliśmy surowe ziemniaki i wszystko dusiło się nad ogniskiem około 2-3 godzin. Ale taki chłopski garnek zrobiony w domu też jest bardzo smaczny, chociaż nie równa się z tym z nad ogniska.

  • Danie jednogarnkowe - chłopskie, swojskie, pożywne. Idealne na ponure dni jak ten oraz na zastrzyk solidnej energii przed pracą. Polecam.

  • Kapusta kiszona w wersji na ostro.

  • Pyszne i sycące danie jednogarnkowe

  • Kiedyś robiłam z "pomysłu na",ale tym razem postanowiłam zrobić sama od A do Z i wyszedł pyszniejszy :)

  • Szybka ,zdrowa smaczna zupa

  • Pyszny i syty obiad ;)

  • Kuchnia austriacka

  • Przepis wart wypróbowania: "Kapuściany garnek"

Artykuły na temat: garnek do gotowania na ognisku -wegierski
  • Ewa Wachowicz zdradza sposób na domową wędlinę ze słoika

    W 343. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zaprasza nas na niezwykłą jajecznicę - nie dość, że smażoną na słoninie, to przyrządzoną na ognisku.

  • Nasza redakcja nieustannie poszukuje nowych produktów, które mogłyby ułatwić codzienne gotowanie. Dzisiaj testujemy dla was kilka ciekawych produktów marki Ambition. Aby gotowanie było czystą przyjemnością, nie możemy polegać wyłącznie na własnych umiejętnościach oraz dokładnie wyselekcjonowanych przepisach. Wiele osób zapomina, że o końcowym sukcesie może zadecydować jakość wykorzystywanego przez nas sprzętu. Jeśli zaopatrzymy się w odpowiedni sprzęt nasze gotowanie może stać się...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    ..., które są nieważne, a zabrakło nam na te istotne. Te duchowe przygotowania są najważniejsze. Święta to nie jest kwestia zastawionego stołu, tylko kwestia piękna duszy. Dlatego Wigilia jest taka poważna(...) najważniejsze. To i tak będzie najlepsze jedzenie w ciągu roku, bo tak rzadko jesteśmy razem. W przygotowania zaangażowani są wszyscy i to jest właśnie piękne w tych świętach. Pochodzę z rodziny, która...

  • Codzienne gotowanie dla siebie i swoich bliskich to nie lada wyzwanie. Żeby przygotować posiłek, potrzebny jest nie tylko znakomity pomysł i świeże produkty, ale przede wszystkim najwyższej jakości sprzęt kuchenny. Patelnia i garnek z pokrywką do odcedzania marki Ambition, seria Selection Kupując do swojej kuchni garnki czy patelnie najczęściej kierujemy się ich wyglądem i ceną. Te dwa aspekty oczywiście są ważne, ale nie najważniejsze. Bowiem skoro przywiązujemy tak dużą wagę do tego, co...

  • Zamiast plastra... w plenerze

    Na wycieczce zawsze może się coś stać. Gdy nie masz ze sobą apteczki, pomogą ci niektóre rośliny!

  • Jeśli myśleliście, że gotowanie sous-vide to sztuka, którą opanowali wyłącznie profesjonalni kucharze, byliście w błędzie. Nasza redakcja przetestowała urządzenia, mające wam to umożliwić. W ostatnich latach kucharze zakochali się w gotowaniu sous-vide. Potrawy przygotowywane w ten sposób goszczą na talerzach najlepszych restauracji świata. Nie powinno więc dziwić, że wielu miłośników dobrego jedzenia zapragnęło odtworzyć ten trend w zaciszu własnej kuchni. Niestety, nie było to łatwe, gdyż...

  • ...  Kilka dni temu wpadliśmy ze Ślubnym na pomysł, że naszemu nowemu nabytkowi trzeba urządzić uroczystą inaugurację. Nabytek ów to żeliwny kociołek do gotowania na ognisku. Garnek kupiliśmy tydzień temu i wydawało się, że okazja do wypróbowania szybko się nie trafi. Udało się jednak dzisiaj wszystko tak zgrać, by na działkę pojechać i kociołek przygotować. Przy okazji wyrwałam znów trochę zielska...

  • Kuchnia współczesna opiera się na pięciu filarach, którymi są klasyczne, wielkie sosy. Jak stwierdził w XIX wieku August Escoffier – jeden z najsłynniejszych kucharzy Francji – są to sosy matki, na których bazują inne sosy. Fot. 123RF/Picsel O czym mowa?   Najprostszym z wielkiej piątki jest sos beszamelowy. Do jego wykonania potrzebujemy masła, mąki, mleka oraz przypraw. Zaczynamy od stopienia porcji masła i zrumienienia na nim mąki. Ważne by zasmażka była gładkiej konsystencji. Następnie...

  • Himba: Wenus z Afryki

    ...chcą pędzić bydła i warzyć strawy na ognisku. Mieszkać w glinianych chatkach i okrywać półnagich ciał brudną derką. Ze szkół uciekają do miasta i - co zdarza się dość często - nigdy się w nim nie...

  • „Less is more” to coraz bardziej popularne określenie, które można przetłumaczyć jako „im mniej, tym lepiej”. Nieprzypadkowo obecnie również w kuchni wielu stara się sięgać po coraz mniejszą ilość komponentów. Po latach używania i nadużywania różnych produktów coraz większym uznaniem cieszy się przekonanie, że dla polepszenia jakości życia potrzeba powrotu do umiaru, do ponownego zasmakowania poszczególnych składowych potraw (zebranych lub złowionych), „do korzeni", bez zakrywania smaku zbyt...