• Informacje na temat:

    garam masala przyprawa

Przepisy na temat: garam masala przyprawa
  • Kurczak z bakaliami i kuskusem

    ...łyżeczka jasnego sosu sojowego szczypta imbiru przyprawa do dań arabskich lub garam masala pół łyżeczki słodkiej papryki szczypta pieprzu kajeńskiego pieprz sól Przygotowanie: 1. Sos sojowy jasny i ciemny wlej do miski. Dodaj imbir, łyżkę przyprawy do dań arabskich lub garam masali, słodkiej papryki, pieprzu i soli. Wymieszaj. Kurczaka opłucz, oczyść, zanurz w zalewie, pozostaw...

  • Jedna z najbardziej popularnych mieszanek indyjskich przypraw jest garam masala. Garam masala jest zestawieniem kilku suchych przypraw, które w polaczeniu ze soba stanowia niezwykle aromatyczna i smakowita kompozycje.

  • Rukola z pieczonymi batatami

    Sposób przygotowania 1. Wymieszaj składniki sosu i schowaj do lodówki na czas przygotowywania sałatki.  2. Wymieszaj 2 łyżki oliwy z przyprawą garam masala. Jeśli korzystasz ze swojej mieszanki, wrzuć przyprawy na suchą patelnię. Podpraż 1-2 minuty, mieszając, aż zaczną mocno pachnieć. Bataty obierz i pokrój na małe kawałki. Cieciorkę opłucz na sitku i zostaw do osączenia. Bataty wymieszaj...

  • jesli nie mamy mozliwosci kupic juz gotowej, bardzo latwo samemu zrobic - trzeba miec tylko: mlynek do kawy albo spory mozdziez :) przyprawe w szczelnym opakowniu (puszka czy sloik) mozna przechowywac przez wiele miesiecy ** idealnie nadaje sie do: wszelakich curry, miesa mielonego, kebabow - ogolnie miesnych potraw, ale takrze do warzywnych - gotowanych czy duszonych garam masala jest to aromatyczna miesznka przypraw pochodzaca ze srodkowej Azji.. samo slowo "masala" znaczy przyprawa... a...

  • Wiosna w kuchni - czas na zdrowe nawyki!

    ...przyprawą garam masala. Podsmażamy przez kilka minut i odstawiamy. Ciasto na pierożki rozwałkowujemy i wycinamy okręgi, które przekrawamy na pół. Każde półkole składamy w rożek, do którego nakładamy farsz...

  • Kurczak w aromatycznej indyjskiej mieszance przypraw garam masala. Pyszne soczyste mięso i młoda żółta cukinia w sosie pomidorowym. Gorąco polecam.

  • Burger z zielonej soczewicy

    Składniki: szklanka suchej zielonej soczewicy 100 g tofu naturalnego pęczek natki pietruszki cebula, posiekana łyżeczka kurkumy łyżeczka mielonej kozieradki 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki garam masala (indyjską przyprawę kupisz w sklepach internetowych z orientalną lub zdrową żywnością) 2 łyżki koncentratu pomidorowego ząbek czosnku 2-3 łyżki bułki...

  • Mieszanka przypraw niezastapiona w kuchni indyjskiej, ale takze aby nadac orientalny smak rodzimym potrawom. Szczegolnie polecam "schabowego" oproszonego Garam Masala!

  • najszybsze nawiązanie do kuchni hinduskiej, w międzyczasie jakaś surówka i obiad albo obiadokolacja albo kolacja sama się piecze, a w tym czasie można się upiększać zanim wpadną goście, np. w piątkowy wieczór

  • Ten posiłek nasyci Was na dłuższy czas - to mieszanina węglowodanów, słodkiego ananasa, miękkiego kurczaka i aromatycznego mleczka kokosowego. Mniam!

Artykuły na temat: garam masala przyprawa
  • Łosoś w przyprawie garam masala

    ...z cytryny. Oprósz solą i obtocz  w garam masali. Zawiń w folię aluminiową. 4. Piecz rybę  w 200 st. C przez ok. 15 minut. Zobacz również:

  • Kardamon to jedna z najdroższych przypraw świata, cenowo wyprzedza ją tylko szafran. Roślina, z której jest pozyskiwany kardamon, rośnie w Indiach, Pakistanie, Birmie i na Sri Lance. Ma niemal cudowne właściwości zdrowotne i - nie bez naukowych podstaw - jest uznawana za silny afrodyzjak. Jakie właściwości ma kardamon?      fot. 123RF.COM   Kardamon jest od wieków zarówno przyprawą, dodatkiem do perfum, afrodyzjakiem, jak i lekiem, między innymi w medycynie ajurwedyjskiej. Najnowsze badania...

  • Chana masala z ciecierzycą

    Jeśli jeszcze się nie domyślasz - przepadam za ciecierzycą i curry. To danie fantastycznie podkreśla smak obu tych składników. Dzięki zmiksowanej marchwi i mleczku kokosowemu sos jest kremowy i pożywny. Garam masala nadaje mu intensywny smak, a ciecierzyca chrupką konsystencję. Podany z ryżem stanowi przepyszny posiłek oparty na produktach roślinnych.

  • Czy wyobrażasz sobie kuchnię bez przypraw, a w konsekwencji nudne, mało wyraziste dania? Absolutnie! To bowiem przyprawy sprawiają, że nasza kuchnia pachnie, kusi i zaprasza do siebie gości. Jednym słowem - tętni życiem! Fot. 123RF/PicselPrzyprawy już od wieków odgrywają ważną rolę w codziennym życiu. To im zawdzięczamy bardziej wyrazisty smak przyrządzanych przez nas potraw. To one wydobywają niepowtarzalny aromat dań. Dodają barw na talerzu! Ponadto - mogą przedłużyć świeżość produktów. Co...

  • Glutaminian & spółka

    Czy wzmacniacz smaku, który zyskał u nas fatalną reputację, naprawdę szkodzi? A jak jest z innymi przyprawami do dań i ciast?

  • To przyprawa nad przyprawami, wszystkim doskonale znana, z nią wszystko od razu smakuje lepiej! Kucharze w Restauracji Hawełka dodają jej do każdej potrawy. Jaka to przyprawa? To gotowanie z sercem i myślą o osobie, dla której przygotowujemy danie... Zdjęcia dzięki uprzejmości restauracji Hawełka Tradycyjna liczba potraw przygotowywanych na Święta Bożego Narodzenia przyprawia o zawrót głowy nawet biegłych w sztuce kulinarnej. Dwanaście dań w wigilię, obfity obiad świąteczny, a do tego góra...

  • Gołąbki w winogronowych liściach

    Ryż opłukać na sitku, przesypać do garnka. Zalać 350 ml posolonej wody. Poczekać, aż woda zawrze, następnie zmniejszyć płomień i gotować ok. 15 minut. Rodzynki i żurawinę przelać na sitku wrzątkiem. Dorzucić do ryżu tuż przed końcem gotowania. 2Migdały grubo posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, zrumienić na niej mięso mielone. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawę garam masala. Masę mięsną...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • ​Ola Nguyen: Lubię sobie pożuć

    ...innymi dlatego trudno jest prowadzić taką kuchnię. Która przyprawa jest twoją ulubioną? - Choć to nie jest przyprawa z mojego regionu, ostatnio pokochałam garam masalę. Poznałam ją dzięki Krzysiowi z MasterChefa, który podczas odcinka w Singapurze odwiedził dzielnicę hinduską i tam ją znalazł. W mojej książce jest przepis na rybę w galam masala, jest bardzo smaczna! Znalazłam w niej też bardzo...

  • Przyprawy to takie specjały, które po części dla zdrowia, po części dla dobrego smaku dodajesz do potraw i leków. Muszą więc mieć przyjemną, woń i smak, w ogóle posiadać gorącą, ulotną i duchową naturę, przydawać sokom i duchowi ludzkiemu życia i ruchu, pobudzać, rozcieńczać i rozdzielać. Jedne przyprawy urozmaicają smak i zapach naszych potraw, inne pobudzają apetyt i ułatwiają trawienie. O czym warto wiedzieć stosując curry i zioła prowansalskie? Do czego pasuje przyprawa włoska, pięć...