• Informacje na temat:

    garam masala

Przepisy na temat: garam masala
  • Dhal – idealna rozgrzewająca zupa na jesień

    Sposób przygotowania 1. Na dnie dużego garnka rozgrzej olej. Podsmaż na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodaj czosnek, imbir oraz chilli i smaż je przez kilka minut, aż po kuchni roztoczy się intensywny zapach. 2. Dodaj przyprawy: kurkumę, kolendrę, kumin i garam masala i dokładnie wymieszaj. 3. Dodaj soczewicę, pomidory, mleko kokosowe oraz wodę lub bulion. Po wymieszaniu dopraw do smaku solą...

  • Jedna z najbardziej popularnych mieszanek indyjskich przypraw jest garam masala. Garam masala jest zestawieniem kilku suchych przypraw, które w polaczeniu ze soba stanowia niezwykle aromatyczna i smakowita kompozycje.

  • Rukola z pieczonymi batatami

    Sposób przygotowania 1. Wymieszaj składniki sosu i schowaj do lodówki na czas przygotowywania sałatki.  2. Wymieszaj 2 łyżki oliwy z przyprawą garam masala. Jeśli korzystasz ze swojej mieszanki, wrzuć przyprawy na suchą patelnię. Podpraż 1-2 minuty, mieszając, aż zaczną mocno pachnieć. Bataty obierz i pokrój na małe kawałki. Cieciorkę opłucz na sitku i zostaw do osączenia. Bataty wymieszaj...

  • Mieszanka przypraw niezastapiona w kuchni indyjskiej, ale takze aby nadac orientalny smak rodzimym potrawom. Szczegolnie polecam "schabowego" oproszonego Garam Masala!

  • Marchewkowe placuszki z sosem jogurtowo-miętowym

    ...¾ szklanki naturalnego jogurtu kokosowego 175 ml 3 łyżki mąki z ciecierzycy 45 ml 2 łyżki mąki kokosowej 30 ml 1½ łyżeczki garam masala 7 ml ¼ łyżeczki bezglutenowego proszku do(...): 1. W małej misce wymieszaj miętę, szczyptę soli i ½ szklanki jogurtu kokosowego. Wstaw do lodówki. 2. W dużej misce wymieszaj mąkę z ciecierzycy, mąkę kokosową, garam masala, resztę soli, proszek do...

  • Kurczak w aromatycznej indyjskiej mieszance przypraw garam masala. Pyszne soczyste mięso i młoda żółta cukinia w sosie pomidorowym. Gorąco polecam.

  • Burger z zielonej soczewicy

    Składniki: szklanka suchej zielonej soczewicy 100 g tofu naturalnego pęczek natki pietruszki cebula, posiekana łyżeczka kurkumy łyżeczka mielonej kozieradki 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki garam masala (indyjską przyprawę kupisz w sklepach internetowych z orientalną lub zdrową żywnością) 2 łyżki koncentratu pomidorowego ząbek czosnku 2-3 łyżki bułki...

  • Ten posiłek nasyci Was na dłuższy czas - to mieszanina węglowodanów, słodkiego ananasa, miękkiego kurczaka i aromatycznego mleczka kokosowego. Mniam!

  • Wiosna w kuchni - czas na zdrowe nawyki!

    ...przyprawą garam masala. Podsmażamy przez kilka minut i odstawiamy. Ciasto na pierożki rozwałkowujemy i wycinamy okręgi, które przekrawamy na pół. Każde półkole składamy w rożek, do którego nakładamy farsz...

  • jesli nie mamy mozliwosci kupic juz gotowej, bardzo latwo samemu zrobic - trzeba miec tylko: mlynek do kawy albo spory mozdziez :) przyprawe w szczelnym opakowniu (puszka czy sloik) mozna przechowywac przez wiele miesiecy ** idealnie nadaje sie do: wszelakich curry, miesa mielonego, kebabow - ogolnie miesnych potraw, ale takrze do warzywnych - gotowanych czy duszonych garam masala jest to aromatyczna miesznka przypraw pochodzaca ze srodkowej Azji.. samo slowo "masala" znaczy przyprawa... a...

Artykuły na temat: garam masala
  • Łosoś w przyprawie garam masala

    ...z cytryny. Oprósz solą i obtocz  w garam masali. Zawiń w folię aluminiową. 4. Piecz rybę  w 200 st. C przez ok. 15 minut. Zobacz również:

  • Przyprawy to takie specjały, które po części dla zdrowia, po części dla dobrego smaku dodajesz do potraw i leków. Muszą więc mieć przyjemną, woń i smak, w ogóle posiadać gorącą, ulotną i duchową naturę, przydawać sokom i duchowi ludzkiemu życia i ruchu, pobudzać, rozcieńczać i rozdzielać. Jedne przyprawy urozmaicają smak i zapach naszych potraw, inne pobudzają apetyt i ułatwiają trawienie. O czym warto wiedzieć stosując curry i zioła prowansalskie? Do czego pasuje przyprawa włoska, pięć...

  • Chana masala z ciecierzycą

    Jeśli jeszcze się nie domyślasz - przepadam za ciecierzycą i curry. To danie fantastycznie podkreśla smak obu tych składników. Dzięki zmiksowanej marchwi i mleczku kokosowemu sos jest kremowy i pożywny. Garam masala nadaje mu intensywny smak, a ciecierzyca chrupką konsystencję. Podany z ryżem stanowi przepyszny posiłek oparty na produktach roślinnych.

  • Jak, po 18 latach spędzonych w Polsce, Hindus świętuje Wielkanoc? Tapinder Sharma, właściciel sieci restauracji Ganesh, który ostatnio opowiadał nam o swojej przygodzie w Polsce, stawia na kuchnię fusion. Fot. 123RF/Picsel Łączenie tradycyjnych światecznych dań z indysjkimi smakami może przynieść zaskakujące efekty. Gotowi na wielkanocny eksperyment? Jesteśmy narodem mocno przywiązanym do tradycji. Niezmiennie celebrujemy swoje święta oraz związane z nimi obrzędy. Tyczy się to w szczególności...

  • Indyjskie wegetariańskie samosy

    Przygotowanie: Wymieszaj mąkę, masło, proszek do pieczenia i sól. Wlej kilka łyżek letniej wody i zagnieć ciasto. 2. Ugotuj ziemniaki i dokładnie rozgnieć je widelcem, to samo zrób z groszkiem. Dodaj przepuszczone przez praskę ząbki czosnku i dwie łyżeczki przyprawy garam masala, wymieszaj. 3. Porwij ciasto na kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą rozwałkuj i przekrój na pół. Rogi połącz ze...

  • Zdrowy i smaczny obiad można przygotować błyskawiczne, w zaledwie pół godziny. Wystarczy kilka prostych składników, dobry pomysł i gotowe! Fot. 123RF?Picsel Życie w ciągłym biegu wpływa niekorzystnie na nasze nawyki żywieniowe. Jemy szybko i byle co. W pracy zamiast ciepłego posiłku często sięgamy po niezbyt zdrowe przekąski. Czy naprawdę tak trudno przygotować obiad, który będzie smaczny i nie zabierze nam zbyt wiele czasu? Przeciwnie. Zobacz nasze propozycje na błyskawiczne, zdrowe i...

  • Gołąbki w winogronowych liściach

    Ryż opłukać na sitku, przesypać do garnka. Zalać 350 ml posolonej wody. Poczekać, aż woda zawrze, następnie zmniejszyć płomień i gotować ok. 15 minut. Rodzynki i żurawinę przelać na sitku wrzątkiem. Dorzucić do ryżu tuż przed końcem gotowania. 2Migdały grubo posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, zrumienić na niej mięso mielone. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawę garam masala. Masę mięsną...

  • Drób jest jednym z tych mięs, które najczęściej gości na naszych stołach. Niestety, przygotowując go bardzo łatwo wpaść w rutynę. Jak uniknąć kuchennej nudy, a jednocześnie zaserwować smaczne danie z drobiem? Pomogą wam w tym przepisy naszych użytkowników! Fot. 123RF/Picsel Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością...

  • SUSHI PO POLSKU

    Ciecierzycę namoczyć (co najmniej 4 godziny), a następnie ugotować. Szpinak (przy użyciu mrożonego rozmrozić) poddusić z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Ciecierzycę zblendować ze szpinakiem na pastę dodając przyprawę garam masala i koperek. Kurki ugotować w lekko osolonej wodzie. Na liściu nori ułożyć warstwę pasty, a następnie kurki i sałatę (zostawić kawałek liścia z jednego brzegu...

  • Liść laurowy - wiele potraw nie może bez niego po prostu istnieć. Bez wątpienia jest jedną z najbardziej popularnych przypraw, które nadają naszym potrawom niepowtarzalnego smaku i aromatu. Warto również zwrócić uwagę na jego zdrowotne właściwości prozdrowotne, które wielu z was mogą bardzo zaskoczyć. Fot. 123RF/Picsel Liść laurowy zazwyczaj kojarzy nam się z kuchnią, jednak w przeszłości przypisywano im niemal magiczną moc. Liście tych wiecznie zielonych krzewów w starożytności zdobiły...