• Informacje na temat:

    gar gliniany

Przepisy na temat: gar gliniany
  • Kolorowy gar na ostatnie przebłyski letniego słońca

  • Prosty i tani przepis na pyszny chlebek z chrupiącą skórką,zrobi go każdy.Ciasto najlepiej sobie przygotować wieczorem,wstawić do lodówki,a rano upiec.Dziś u mnie wersja podstawowa,mąki można mieszać,można również dodać ulubione ziarna.

  • Często zdarza się, że w lodówce mam wszystkiego po trochu, niby nic konkretnego, ale jak wrzuci się to wszystko razem do gara to wychodzi super smaczne i sycące danie:) Oczywiście wersja lżejsza, bez zbędnego tłuszczu:)

  • Najlepiej zajada się je z kromką chleba posmarowaną masłem, albo domowym smalczykiem. Przyznam, ze wolę ze smalczykiem, ale podobno to niezdrowe, więc każdy musi zyski i straty rozważyć we własnym sumieniu. Moim zdaniem z umiarem można wszystko. :) Zmierzając do przepisu, powiem jeszcze tylko, żeby nie było niedomówień, że Stasia to moja mamunia i to zrobione według jej przepisu ogóreczki, jeśli się ewentualnie zdecydujecie, będziecie zajadać. Polecam!

  • Pierogi przygotowywane w stylu przepysznych, rosyjskich "uszek" - pielmieni. Cudownie wilgotne i intensywne w smaku. A ciasto - zawsze się udaje i nie klei nawet bez podsypywania mąką!

  • Prosty, smaczny i tylko jeden gar do mycia ;)

  • Troszkę inna wersja bigosu:) Polecam. Porcje na bardzo duży gar;P

  • Gęsty od warzyw barszcz po ukraińsku obowiązkowo z keksem kwaśnej śmietany. Najlepiej ugotować cały gar bo najlepszy jest 1-2 dni po ugotowaniu

  • Baaaaaaardzo polecam tę zupę! Wychodzi jej cały gar, a u mnie w domu każdy brał dokładkę ;) Mniam! Przepis ten pochodzi z nieistniejącej już restauracji "Capri" w Pile, w której Magda Gessler przeprowadzała Kuchenne Rewolucje.

  • Pyszna i zdrowa zupa, jeszcze lepsza gotowana na wywarze z fasoli lub cieciorki. Barszcz ten przechowuje się w lodówce ponad tydzień. Można ugotować duży gar, gdy się nie ma czasu i jeść przez kilka dni.

Artykuły na temat: gar gliniany
  • 24 sposoby na zdrowe święta

    ...kupiłam gliniany garnek. Wrzucam surowe warzywa do wody, dodaję sól, cebulę, liść laurowy i kawałek ciemnego chleba na zakwasie. Odstawiam na 5 dni. Zakwas można wykorzystać na barszcz, ale też pić. To(...) alternatywa dla porannego posiłku, zwłaszcza po sutej kolacji. Mój ulubiony koktajl o tej porze roku to Zimowe rozgrzanie. Potrzebne składniki: 4 suszone śliwki, 2 suszone morele, garść suszonych jabłek...

  • Już w dniach 23-31 października odbędzie się festiwal najlepszych restauracji RESTAURANT WEEK. W najwięks zym i najważniej s zym ogólnopolskim święcie Restauracji udział weźmie ponad 150 najlepszych restauracji w najważniejszych polskich miastach. Jesienna edycja RESTAURANT WEEK inspirowana jest lokalnymi smakami i składnikami. Po raz pierwszy odbędzie się też w całej Aglomeracji Śląskiej i Bielsku-Białej. Festiwal najlepszych restauracji RESTAURANT WEEK odbywa się od 2014 roku. Uczestniczą w...

  • Za oknem zimno, wokół wszyscy kaszlą, kichają i zarażają wirusami. W tym czasie niezwykle ważna jest zbilansowana dieta, pełna witamin i składników odżywczych. To się naprawdę opłaci! Warto nie poddawać się i mimo, że półki w warzywniaku stają się coraz uboższe, włączać do diety produkty, które dostarczą nam witamin i składników mineralnych. Co więcej, okazuje się, jest co najmniej kilka sposobów na wprowadzenie do naszego menu produktów bogatych w składniki mineralne, a przyrządzone na ich...

  • W tej książce znajdziesz przepisy na dobre jedzenie, na zabawę, na relaks i receptę na przygotowanie menu na imprezy. Wszystkie dania można przygotować, zanim przyjdą goście. Nie stój przy garach, gdy goście za stołem! Spokojnie zdążysz przygotować się tak jak lubisz, wziąć relaksującą kąpiel, umalować się, uczesać i odpowiednio ubrać, tak aby czuć się świetnie w tym dniu. Według mnie, kobieta organizująca przyjęcie powinna bawić się tak samo dobrze jak goście, a nawet lepiej. W końcu jest...

  • Pierwszy gwizdek tuż, tuż, a Smaker już gotowy. Z okazji zbliżających się mistrzostw Europy w piłce nożnej postanowiliśmy przygotować specjalną książkę kucharską dla kibiców. Znajdziecie w niej aż 114 przepisów charakterystycznych dla krajów biorących udział w rozgrywkach. Do części kulinarnej dołączyliśmy skarb kibica, czyli tabele rozgrywek. Karty tytułowe rozdziałów wzbogaciliśmy o piłkarskie ciekawostki, a znany już naszym czytelnikom serwis Srebrna Agrafka przygotował poradnik, z...

  • Pierwszy w Polsce cookbook z Nowym Jorkiem w tle! Tu nie ma kakofonii kolorów, czcionek, photoshopowych bajerów, starych łyżek i obtłuczonych glinianych kubków. Jest kobieta, jej mała kuchnia, kuchenny blat, minimum urządzeń i potrawy, które wołają: zrób mnie. Tu wszystko jest do zrobienia. Apetyczne, kolorowe, domowe. Przede wszystkim jest Nowy Jork. Miasto tysiąca zapachów, setek nacji i języków. Pulsująca kolorami mekka smakoszy. Kulinarny tygiel, w którym wykwintna kuchnia miesza się z...

  • Miliony kobiet każdego dnia oddaje się pieczołowitemu gotowaniu, wkłada w tę czynność całe serce i duszę. Wypełnia swoje obowiązki rodzinne, które wynikają z naturalnej kolei rzeczy. Co więcej jest pogodzona z rolą żony i matki, po prostu pieczołowicie dba o ognisko domowe. Można by rzec - ładny obrazek - ale jak ma się on do rzeczywistości? A ta, jak się okazuje jest nieubłagana. Najnowsze badania przeprowadzone przez firmę Schwartz wskazują na to, że gotowanie dla 70 procent pań jest...

  • Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian! Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone! Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku...

  • We wtorek 8 grudnia miała miejsce charytatywna aukcja wyjątkowych kubków wykonanych własnoręcznie przez młode gwiazdy srebrnego ekranu. Licytacja z udziałem autorów toczyła się równocześnie w warszawskim klubie Platinium i w sieci. W ten sposób udało się zebrać 17 268 zł., które pozwolą spełnić pragnienia ciężko chorych dzieci - podopiecznych Fundacji Mam Marzenie. Walka o kubki była zacięta. Pod młotek poszły własnoręcznie wykonane przez celebrytów gliniane arcydzieła. W akcji wzięli...

  • "Nie pijam kawy, moja droga, wolę herbatę" - śpiewa Sting, najsłynniejszy Anglik w Nowym Jorku. Dla Brytyjczyków popołudniowa herbata to synonim podwieczorku. Fot. 123RF/Picsel O samej five o'clock tea, znanej u nas jako odchodzący już w zapomnienie fajf, napisano bardzo wiele. Kluczowym elementem takiego podwieczorku jest oczywiście herbata. Jak zatem zaparzyć herbatę po angielsku? Oto podpowiedź autora "Roku 1984" George'a Orwella, który w eseju pod znamiennym tytułem "A Nice Cup of Tea" w...