• Informacje na temat:

    galarety i galantyny

Przepisy na temat: galarety i galantyny
Artykuły na temat: galarety i galantyny
  • Wegetarian, wegan i osób na najróżniejszych dietach ciągle przybywa. Jednak ta zmiana nie pociągnęła za sobą rewolucji kulinarnej na polskich stołach. Pod tym względem święta są najtrudniejszym czasem. Co możemy zaserwować takim osobom? Fot. 123RF Nie da się ukryć, że dla wegetarian święta Bożego Narodzenia są o wiele łatwiejsze pod względem zjadanych dań, niż Wielkanoc. Wigilijny stół ugina się od jarskich przysmaków - barszczu, grzybowej, pierogów i wielu innych, postnych dań. Z kolei...

  • Zimowe miesiące należą do najpiękniejszych w roku. Co rano, zza oszronionych okien, możemy podziwiać biały świat. Mroźne powietrze orzeźwia i wręcz namawia do spacerów po skrzypiącym śniegu. Aura zachęca także do uprawiania zimowych sportów, a najmłodsi najchętniej w ogóle nie schodziliby z sanek. Niestety zima niesie ze sobą ryzyko rozmaitych urazów. Fot. 123RF/Picsel Grożą nam przemarznięcia, bóle reumatyczne, stany zapalne stawów, a także stłuczenia, zwichnięcia oraz złamania. Dobra dieta...

  • Kolejna książka z bestsellerowej serii "Podstawy gotowania"!Przeczytaj, jeśli zastanawiasz się, jak poznać, czy ryba jest świeża, jakie gatunki będą dobrze smakować w warzywnej potrawce, a które najlepiej pasują do galarety. Wstęp podpowie Ci, jak należy się rozprawić z surową rybą: wypatroszyć ją, pozbawić skóry, umyć... Poznasz też patenty na udane smażenie, grillowanie i duszenie ryb. A później - pora na 45 sprawdzonych przepisów na ryby na zimno, gotowane (także na parze), pieczone, z...

  • Kapłony i szczeżuje to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych. Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Bo jak pisał osiemnastowieczny historyk Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się...

  • Japońska perfekcja i estetyka przejawiają się na różne sposoby - w tym również w sztuce kulinarnej. Sushi i sashimi - maleńkie, efektowne dania z ryżu, ryby i innych, niezliczonych składników przypominają klejnociki. Nic dziwnego, że coraz więcej osób rzuca jednak wyzwanie japońskim szefom kuchni i samemu próbuje przygotować te potrawy. W książce tej przybliżono historię sushi: podano informacje o mistrzach przyrządzania tych potraw i o powstaniu barów sushi. Dokładnie omówione zostały też...

  • Nie może ich zabraknąć w żadnej diecie! To płynne złoto dostarcza nam mnóstwa cennych składników. Wybierz swój ulubiony rodzaj. Osoby dbające o linię jak ognia unikają tłustych potraw. Nie wolno jednak zapominać, że nie powinniśmy eliminować z diety olejów, które dostarczają nam bardzo cennych składników oraz umożliwiają przyswajanie witamin z innych produktów. Mądrze używane nie tylko nam nie zaszkodzą, ale i dobrze wpłyną na nasze zdrowie. Dostarczają organizmowi nienasyconych kwasów...

  • Sto przepisów na inspirujące wegetariańskie potrawy, których składniki znajdziesz w każdym spożywczaku. Książka twórczyni kultowego bloga MyNewRoots prezentującego potrawy kuchni roślinnej – w tym także wegańskiej i bezglutenowej. Sarah Britton wprowadza kuchnię wegetariańską na nowy tor: oto książka kucharska dopasowana do każdego budżetu i na każdy dzień tygodnia. Dania główne, dodatki, zupy, sałatki i przekąski nie wymagają skomplikowanych technik gotowania, a składniki można znaleźć w...

  • Historia zboża jest tak długa, jak historia człowieka. Jest ono naszym nieodłącznym towarzyszem, ale skutki tej długowiecznej przyjaźni nie zawsze bywały korzystne. Fot. 123RF/Picsel Chleb i zboża znane były ludności od bardzo dawna. Dokładnej daty nie sposób ustalić, ale wiemy na pewno, że już 10 tys. p.n.e. na wschodnim wybrzeżu Morza Śródziemnego, w Syrii i Palestynie uprawiano odmiany jęczmienia i pszenicy w namułach nad brzegami rzek. Przedtem zaś znano zboża rosnące dziko - do dziś...

  • Zastanawiasz się co zrobić, aby każdy posiłek stal się prawdziwą ucztą nie tylko dla ciała? Niebanalnie udekoruj stół, korzystając z 25 pomysłów na układanie serwetek i 16 własnoręcznie zrobionych serwetników! Wyczarować możesz prawdziwe cuda - od choinki, czapy biskupiej, ognia, kolby kukurydzy, kieszonki na sztućce, kapelusza kardynalskiego, krzyża, muszli, podwójnej fali, wierzchołka wieży, lilii wodnej, orientu, podwójnej koperty - aż do okręcików na letnie przyjęcie, strelicji, żabotu,...

  • Uwielbiasz ryby, ale przeraża Cię ich patroszenie i filetowanie? Masz ochotę spróbować raków i krewetek, ale nie wiesz, jak się do nich zabrać? Przeczytaj! 60 potraw z 40 gatunków ryb i frutti di mare! Od prostego makaronu z łososiem po subtelne filety z tuńczyka z limonką! Pierwsza część książki zawiera wskazówki związane z zakupem, przechowywaniem, rozmrażaniem i sprawianiem ryb i owoców morza. Dowiesz się także, jak przyrządzać danie na parze, dusić, grillować i smażyć. Poznasz niezbędne...