• Informacje na temat:

    galaretki

Przepisy na temat: galaretki
  • Galaretka porzeczkowa

    Galaretkę z porzeczki można zrobić na dwa sposoby. W pierwszej wykorzystasz całe owoce i dlatego będzie trochę "brudna", a mówiąc bardziej elegancko - matowa. Druga wyjdzie na zdjęciach bardziej efektownie, bo użyjesz tylko soku owocowego. I to tyle, jeśli chodzi o różnice. Natomiast to, co je łączy, to pyszny smak - ten sam w zasadzie, bo obie galaretki robi się z tych samych składników - pisze...

  • Przepis na galaretki na jeden kęs.

  • Galaretki po staropolsku

    We dworach robiono galaretki z różnych owoców, na przykład z pomarańczy. 1. Funt cukru w kawałkach obetrzeć z lekka o sześć dużych pomarańczy, na których skórka świeża i jędrna. Nalać pół kwarty wody i gotować na wolnym ogniu, szumując. Wrzucić dwa łuty żelatyny, namoczonej w zimnej wodzie na dwie godziny i lekko z niej wyciśniętej. 2. Do tego wcisnąć przez sitko sok z pomarańczy. Nie gotować...

  • Galaretka niby nic takiego, a jednak wszyscy ją uwielbiamy, a do tego ma tak niewiele kalorii ;P Najczęściej podajemy ją w pucharkach, ja jednak ostatnio podałam ją troszkę inaczej... chcecie zobaczyć? Zapraszam :)

  • Przekładaniec z galaretką

    ...rozpuść w 1/4 szklanki wrzątku, wlej do jabłek, dokładnie wymieszaj i odstaw. Śmietanę ubij ze śmietan-fixem, wstaw do lodówki. 3. Połowę tężejącej galaretki rozłóż na jednym blacie. Przykryj drugim, posmaruj go 2/3 śmietany. Nałóż trzeci blat i resztę galaretki. Bok ciasta posmaruj częścią śmietany. Wierzch udekoruj kleksami śmietany i cząstkami czerwonego jabłka. Czas przygotowania: 70 minut...

  • Pyszne kolorowe galaretki drobiowe.

  • Jajka z galaretki

    Zrobią furorę na stole!

  • Ciekawe podanie mięsnej galaretki nie tylko na Wielkanoc ;-)

  • Słupki z galaretki z truskawkami

    Sposób przygotowania 1. Galaretkę rozpuść we wrzątku, odstaw do wystygnięcia. Jeśli chcesz zrobić galaretki z soku, rozpuść żelatynę i wymieszaj ją z sokiem winogronowym. Odstaw do lodówki(...) gorącej wody. Odwracając nad talerzem, wyjmuj galaretki, układaj na paterze. Dekoruj listkami mięty. Możesz też podawać je z bitą śmietaną i cukrem. 

  • Co poradzę? Najbardziej smakuje mi właśnie galareta wieprzowa, drobiowa ujdzie, ale to nie ten smak. Jeżeli macie podobnie, zapraszam po przepis na domową galaretę wieprzową. Pyszności!

Artykuły na temat: galaretki
  • Galaretka kolagenowa

    ...kłopotach ze stawami jedz kubek takiej galaretki skropionej sokiem z cytryny codziennie przez dwa tygodnie. Kurację powtarzaj co dwa miesiące. Zobacz także:

  • W kolejnym odcinku, zawodnicy będą musieli zmierzyć się z ponadczasową klasyką - ciasteczkami, które z pewnością nie raz gościły na ich stołach w czasie rodzinnych spotkań. Biszkopt: 150 g białko 130 g cukier drobny 75 g żółtko 38 g mąka migdałowa 90 g mąka pszenna 23 g skrobia kukurydziana   Ubić białko z cukrem do sztywności. Dodać płynne żółtko i suche składniki, a następnie wymieszać. Wyszprycować na matę silikonową. Piec w 190 C do złotego koloru. Galaretka: 310 g sok...

  • Stawy lubią galaretki

    ...​Patrz, jak ona się rusza. Jak galaretka na sprężynach... To oczywiście cytat z filmu " Pół żartem, pół serio", ale jednak coś w nim jest - bo jak będziesz jeść galaretki, twoje stawy też będą lepiej pracować, a ty będziesz iść pewnym krokiem.

  • Bark Ci pomysłu na wykorzystanie truskawek lub brzoskwiń? Zainspiruj się przepisami Dr. Oetkera na niebanalne dżemy i konfitury! Teraz jest najlepszy czas, aby przygotować przetwory. W darmowej książce znajdziecie nie tylko sprawdzone przepisy na klasyczne i wszystkim dobrze znane przetwory z owoców. Znajdziecie także innowacyjne pomysły na dżemy, galaretki czy konfitury, które zachwycą swoim smakiem nawet najbardziej wybredne podniebienie.

  • Stawy lubią galaretki

    Różnego rodzaju galaretki zawierają żelatynę bogatą w kolagen, czyli białko, które wspomaga odbudowę kości, stawów i ścięgien. Kolagen odpowiada też za jędrność naszej skóry oraz wygląd włosów i paznokci. Do jego syntezy niezbędna jest witamina C.

  • Lekkie, smaczne i bardzo proste w przygotowaniu ciasto. Dodatkowym atutem jest fakt, że nie trzeba go piec! Składniki: 750 g mascarpone (schłodzony) 2 galaretki cytrynowe 400 ml śmietanki 36% (mocno schłodzonej) 4 łyżki cukru pudru 400 ml wrzątku Skórka z otarta z pomarańczy Ok. 15-18 szt. herbatników 1 mango lub 300 g innych, ulubionych owoców Płatki kokosowe (można zastąpić wiórkami) Wykonanie: Mango obrać, pokroić w cienkie plastry. Płatki kokosowe uprażyć na złoty kolor na suchej...

  • Galaretka z kawałkami owoców

    Jabłka umyj i osusz. Zostaw 3 w całości, a resztę przekrój na połowę lub ćwiartki (zostaw pestki i gniazda nasienne) i skrop około 3 łyżkami soku wyciśniętego z cytryny. Owoce przepuść przez sokowirówkę. Powstały sok połącz z cukrem i resztą soku z cytryny. Całość wymieszaj, dodaj wino i zagotuj - 10 minut gotowania na lekkim ogniu powinno wystarczyć. Jeżeli kropla galaretki zastyga na talerzyku...

  • Zobacz przepis, jaki Tomasz Batko przygotował w siódmym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!". Biszkopt czekoladowy 250 ml stoutu 250 g masła 75 g kakao 400 g drobnego cukru 140 ml kwaśnej śmietany 2 jaja 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 275 g mąki 2½ łyżeczki sody oczyszczonej   Krem piwny 350 ml piwa miodowego 2-3 łyżki miodu 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 200 g masła 3-4 łyżki brązowego cukru   Galaretka piwno-miodowa 300 ml piwa miodowego 2-3...

  • Ciasteczka z galaretką

    Przygotowanie:  1. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz oraz jajko. Szybko zagnieć jednolite...

  • Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Nasz gust zmienił się znacznie od czasów babć, a przetwory te coraz częściej kuszą nas słodkimi korzennymi nutami lub ostrym aromatem chili i octu. Stały się też doskonałym dodatkiem do serów, mięs i deserów. Przygotowuje się je w mgnieniu oka. Bez względu na to, czy są słodkie, pikantne, czy łagodne, zawsze smakują...

Wideo na temat: galaretki
  • Galaretki w skórkach cytrusów

    Skórki owoców cytrusowych świetnie nadają się nie tylko na przygotowywanie dekoracji w postaci drobno krojonej, kandyzowanej skórki. Wydrążone połówki cytrusów mogą być świetną foremką do przyrządzenia ciekawych deserków - nie tylko dla dzieci! Puste, pozbawione miąższu skórki mogą być ciekawą podstawą do przygotowania galaretek - jako pucharki sprawdzą się znakomicie. Gotowe można również pokroić na plasterki - jako kolorowe plasterki będą świetną dekoracją do każdego deseru. Zobaczcie,...

  • Biszkoptowy torcik z kremem i galaretką

    tylko komponowały się smakiem i wyglądem, ale też nie rozpadną się pod wpływem galaretki, która jest ostatnią warstwą tego wybornego torcika. Przepis na biszkoptowy torcik na zimno to idealna

  • Biszkoptowy torcik z kremem i galaretką

    tylko komponowały się smakiem i wyglądem, ale też nie rozpadną się pod wpływem galaretki, która jest ostatnią warstwą tego wybornego torcika. Przepis na biszkoptowy torcik na zimno to idealna