• Informacje na temat:

    galaretka z powidłami

Przepisy na temat: galaretka z powidłami
  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ..., by galaretka lekko stężała. Marchewki i paprykę pokrój, osącz groszek. Zimną wodą opłucz 4 filiżanki. Na dno każdej wlej trochę tężejącej galaretki. Zastudź. Na przemian układaj na niej połówki jajek(...) pół. Żelatynę zalej 1/2 szkl. bulionu. Gdy spęcznieje, ustaw na małym ogniu i rozpuść. Wymieszaj z resztą bulionu. Dopraw. Odstaw, by galaretka lekko stężała. Marchewki i paprykę pokrój w kostkę. Osącz...

  • Wilgotny piernik z nadzieniem z powideł śliwkowych i galaretki pomarańczonej

  • Rób przetwory

    Wyjątkowy smak, wysoka jakość, brak konserwantów oraz... satysfakcja - to powody, dla których warto przygotowywać domowe przetwory.

  • Kolejna pyszna szarlotka :).Wzbogacona budyniową pianką i powidłami śliwkowymi.Pyszna lekka i znika bardzo szybko

  • Świąteczne ciasteczka z różnych stron świata

    Podajemy przepisy na najlepsze świąteczne ciasteczka z 12 krajów świata.

  • Zapraszam na rewelacyjną szarlotkę według starego rodzinnego przepisu-zawsze się udaje

  • Pyszne ciasteczka z powidłami, dla tych, którym radość sprawia ich wycinanie. Szczególnie dobre na drugi dzień, kiedy ciasto trochę zmięknie.

  • Szybkie i proste bułeczki pieczone.

  • Dzięki powidłom śliwkowym murzynek jest wilgotny i dłużej zachowuje świeżość.

  • Struktura i smak tego piernika przypomina smak dostępnych w sklepie pierniczków w czekoladzie z marmoladą. Wspaniale smakuje w chłodne i szare dni, nie tylko od święta.

Artykuły na temat: galaretka z powidłami
  • Piernik z powidłami

    Bożonarodzeniowy piernik.

  • Ponoć powidła smakują najlepiej, gdy przygotuje je mama lub babcia. Ale czy to ich jedyny sekret i czy to jedyny smaczny sposób, w jaki możemy wykorzystać śliwki? Fot. 123RF/Picsel Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze, a ich ceny będą jeszcze spadać. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was...

  • Dżemy, powidła, soki, marynaty

    ...tradycyjnej występuje pięć rodzajów słodkich przetworów: konfitury, marmolada, dżem, powidła oraz galaretka. Każdy z nich różni się smakiem oraz sposobem przygotowania. Konfitury to przetwory z całych...

  • W kolejnym odcinku, zawodnicy będą musieli zmierzyć się z ponadczasową klasyką - ciasteczkami, które z pewnością nie raz gościły na ich stołach w czasie rodzinnych spotkań. Biszkopt: 150 g białko 130 g cukier drobny 75 g żółtko 38 g mąka migdałowa 90 g mąka pszenna 23 g skrobia kukurydziana   Ubić białko z cukrem do sztywności. Dodać płynne żółtko i suche składniki, a następnie wymieszać. Wyszprycować na matę silikonową. Piec w 190 C do złotego koloru. Galaretka: 310 g sok...

  • Zatrzymaj lato na dłużej... w słoiku

    ...też pulpa) krótko gotowanych w cukrze lub syropie. Te, które kupuje się w sklepie, powinny mieć na 100 g produktu co najmniej 30 g owoców. Galaretka zawiera tyle cukru, ile owoców. Nadaje się jako...

  • Wiosną i latem na targach oraz w sklepach pojawiają się dorodne owoce, a wraz z nimi przepyszne polskie przetwory. Znając sekrety naszych mam i babć możemy zachować smak ulubionych owoców pod postacią kolorowych dżemów, powideł oraz marmolad. Co je wyróżnia i sprawia, że są wyjątkowe? Sprawdźcie! Dżem to najlepszy wybór dla miłośników dużych kawałków owoców. Tę konfiturę w miarę możliwości sporządza się z całych owoców lub ich części. Dżemowe wariacje Obrane i wypestkowane należy gotować...

  • Dobre bo domowe

    ...pektyn. Odcisnąwszy sok przez płótno, postaw go na ogniu, nie fermentując, w proporcjach 8 dag delikatnego białego cukru na 10 dag soku. Nie gotuj nadmiernie. Galaretka, która powstanie po ścięciu się...

  • Ponoć powidła smakują najlepiej, gdy przygotuje je mama lub babcia. Ale czy to ich jedyny sekret i czy to jedyny smaczny sposób, w jaki możemy wykorzystać śliwki? Fot. 123RF Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze, a ich ceny będą jeszcze spadać. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi...

  • Dieta lekkostrawna

    Jak nie obciążać żołądka i wątroby?

  • Jeśli uwielbiacie ciasta z powidłami i bezą, konieczne wypróbujcie przepis Magdaleny. Ciasto200 g mąki pszennej100 g cukru trzcinowego50 g mąki ziemniaczanej150 g mielonych migdałów150 g masła5 żółtek Śliwki2 łyżki mąki ziemniaczanej850 g węgierek Beza5 białekszczypta soli200 g cukru2 łyżki cynamonu CiastoMąkę pszenną zmieszać z cukrem trzcinowym, kopiastą łyżką mąki ziemniaczanej oraz zmielonymi na mąkę migdałami. Dodać zimne masło oraz pięć żółtek. Wszystko sprawnie zagnieść, gotowe ciasto...