• Informacje na temat:

    galaretka z owoców

Przepisy na temat: galaretka z owoców
  • Galaretki po staropolsku

    We dworach robiono galaretki z różnych owoców, na przykład z pomarańczy. 1. Funt cukru w kawałkach obetrzeć z lekka o sześć dużych pomarańczy, na których skórka świeża i jędrna. Nalać pół kwarty wody(...). Wymieszać i przecedzić przez serwetę. Wydrążyć łyżeczką pomarańcze przekrajane na połowę, nalać puste skórki galaretą, a po zastygnięciu pokrajać na ćwiartki i ubrać półmisek. Taka galaretka to ładna...

  • Wypróbowany przepis na "Galaretka z owoców leśnych"

  • Galaretka cytrynowa po staropolsku

    Do ciast i innych deserów chętnie dodawano galaretki z różnych owoców, np. galaretkę cytrynową. 1. Funt cukru (dwie szklanki, 40 dag) jak najlepiej porąbać, włożyć na salaterkę i zalać trzema kwaterkami (2 litrami) wody. Wcisnąć cztery cytryny przez sitko, włożyć dwa łuty (łyżka) żelatyny namoczonej w wodzie i wyciśniętej z niej lekko. 2. Wszystko to razem zagrzać na wolnym ogniu w rondlu...

  • Prosty deserek, rodem z PRL-u. Raczyły mnie nim, na imieninach, wszystkie ciocie.

  • Ciasto z owocami, budyniem i galaretką

    Sposób przygotowania 1. Białka ubij z solą, dodaj cukier i żółtka. Wsyp mąki i proszek do pieczenia, mieszaj. Piecz 20 minut w temp. 180 st. C.  2. Ugotuj gęsty budyń, ostudź. Rozpuść galaretkę. Budyń schłodź, smaruj nim wierzch ciasta. Owoce pokrój, ułóż dekoracyjnie na budyniu. Część owoców zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na całą noc. 

  • Galaretka z owocami, prosty i pyszny deser, świetnie nadaje się na świąteczne dni i nie tylko.

  • Galaretka do mięsa

    ...wylana na zimny talerzyk zastygnie, galaretka jest gotowa.  4. Gorącą galaretkę przełóż do wyparzonych wcześniej słoików i dokładnie je zakręć. Ustaw słoiki do góry dnem i zostaw, aby galaretka całkiem...

  • Pyszny deser dla małych i dużych.

  • Galaretka z żurawiny

    Owoce żurawiny dokładnie oczyść i odsącz.

  • alternatywa dla zwykłej galaretki :) w sam raz na deser :)

Artykuły na temat: galaretka z owoców
  • Galaretka z kawałkami owoców

    ..., znaczy to, że galaretka jest gotowa. Jeśli nie - przedłuż czas gotowania i ewentualnie dodaj pektyny owocowej.  Pozostałe jabłka pokrój w drobną kostkę i dodaj w ostatniej chwili. Podgrzej i gotowe...

  • Pasują do sałatek, deserów, na grilla, jako przekąska i dodatek do obiadu. Mowa oczywiście o owocach! Pyszne i zdrowe, 1 lipca mają swoje święto – Międzynarodowy Dzień Owoców. Na czerwono Czerwone owoce zawierają witaminę C, beta-karoten, prowitaminę A, potas i błonnik. Są także źródłem przeciwutleniaczy. Do wyboru mamy całe pyszne „towarzystwo": truskawki, maliny, wiśnie, czereśnie. Jako że sezon na truskawki będzie się pomału zbliżać do końca, korzystajmy z tych owoców póki czas! Warto je...

  • Owoce kaki

    Ten bardzo zdrowy egzotyczny owoc jest coraz popularniejszy.

  • Karambola to egzotyczne cudo, które zaskakuje nie tylko wyglądem, ale także właściwościami leczniczymi. Odkryjmy ten owoc ceniony w azjatyckiej medycynie ludowej i wykorzystajmy jego możliwości również w naszych kuchniach. Smak i zdrowie gwarantowane! Fot. 123RFLubimy eksperymentować w kuchni i coraz częściej wychodzimy naprzeciw nowym smakom. Nierzadko, zamiast tradycyjnych, polskich owoców, wybieramy te egzotyczne. Nic zatem dziwnego, że coraz większym zainteresowaniem cieszy się karambola,...

  • Puszysty sernik z owocami

    Herbatniki pokrusz, a orzechy drobno posiekaj. Tłuszcz rozpuść w rondelku z miodem, dosyp drobno posiekane orzechy i herbatniki. Masę wymieszaj i wyłóż...

  • Częścią bożonarodzeniowej tradycji są potrawy, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jakie ciasta zamierzacie przygotować dla najbliższych w tym roku? Poza tradycyjnym makowcem, keksem, sernikiem oraz pierniczkami, warto pomyśleć o ciastach pełnych smacznych i zdrowych owoców. Święta Bożego Narodzenia kojarzą się z ubieraniem choinki, rozpakowywaniem prezentów oraz tradycyjnymi potrawami, których zapach wypełnia nasze domy. Jeśli chcemy zaskoczyć bliskich i przygotować coś na...

  • Owoce pigwy

    Ugotowane z cukrem będą doskonałym dodatkiem do ciast. Z pigwy robi się m.in. nalewki, galaretki, syropy, konfitury, wina i kompoty. Z pektynami Pigwa zawiera dużo pektyn, dzięki czemu ma właściwości żelujące. Dlatego dodaję ją do przetworów z owoców, które słabo się zsiadają. Sok pełen witamin 1 kg owoców pigwy myję, przekrawam na 4 części i usuwam gniazda nasienne. Nie obieram...

  • W kolejnym odcinku, zawodnicy będą musieli zmierzyć się z ponadczasową klasyką - ciasteczkami, które z pewnością nie raz gościły na ich stołach w czasie rodzinnych spotkań. Biszkopt: 150 g białko 130 g cukier drobny 75 g żółtko 38 g mąka migdałowa 90 g mąka pszenna 23 g skrobia kukurydziana   Ubić białko z cukrem do sztywności. Dodać płynne żółtko i suche składniki, a następnie wymieszać. Wyszprycować na matę silikonową. Piec w 190 C do złotego koloru. Galaretka: 310 g sok...

  • Tarta z owocami

    Zamiast truskawek można użyć innych owoców.

  • W upalne dni mało kto ma ochotę spędzać czas w kuchni. Częściej sięgamy po owoce, które zastępują nam tradycyjne posiłki. Warto jednak uważać, gdyż, jak ze wszystkim, także i z nimi możemy przesadzić. Fot. 123RF/Picsel O zaletach owoców można mówić w nieskończoność. W końcu są wręcz wymarzonym i bardzo smacznym źródłem wielu witamin oraz składników odżywczych. Stanowią doskonałą przekąskę, która będzie idealną alternatywą dla wszelkiego rodzaju batoników czy też chrupek. Ponadto,...

Wideo na temat: galaretka z owoców
  • Galaretki w skórkach cytrusów

    Skórki owoców cytrusowych świetnie nadają się nie tylko na przygotowywanie dekoracji w postaci drobno krojonej, kandyzowanej skórki. Wydrążone połówki cytrusów mogą być świetną foremką do przyrządzenia ciekawych deserków - nie tylko dla dzieci! Puste, pozbawione miąższu skórki mogą być ciekawą podstawą do przygotowania galaretek - jako pucharki sprawdzą się znakomicie. Gotowe można również

  • Biszkoptowy torcik z kremem i galaretką

    Przepis, który tym razem dla was przygotowaliśmy, to klasyczny owocowy torcik na zimno. Właściwie w ogóle się go nie piecze - jedyne, co trzeba upiec, to biszkopt, który da się również zastąpić gotowymi, okrągłymi biszkopcikami. Na tę słodką, ale zwartą podstawę położono wybornie słodki krem z delikatnego masła i budyniu, na nią zaś nałożono trochę owoców - ważne, by wybierać te, które będą nie

  • Biszkoptowy torcik z kremem i galaretką

    Przepis, który tym razem dla was przygotowaliśmy, to klasyczny owocowy torcik na zimno. Właściwie w ogóle się go nie piecze - jedyne, co trzeba upiec, to biszkopt, który da się również zastąpić gotowymi, okrągłymi biszkopcikami. Na tę słodką, ale zwartą podstawę położono wybornie słodki krem z delikatnego masła i budyniu, na nią zaś nałożono trochę owoców - ważne, by wybierać te, które będą nie