• Informacje na temat:

    galaretka z nóżek golonki

Przepisy na temat: galaretka z nóżek golonki
  • Galaretka z nóżek kurczaka

    Składniki: 2 duże golonki wieprzowe nóżka wieprzowa 2 udka z kurczaka 4 marchewki 1 pietruszka 4 jajka 1 puszka groszku konserwowego Sól pieprz czarny świeżo mielony 5 ząbków czosnku 8 oliwek czarnych 5 liści laurowych 6 ziarenek ziela angielskiego Przygotowanie: Nóżkę i golonki opal nad palnikiem, oskrob, umyj. Udka z kurczaka opłucz. Mięso wieprzowe zalej wodą, dodaj...

  • Przepis wart wypróbowania: "Galaretka z nóżek i kurczaka"

  • Wielkanocne specjały. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

    ...i Pomorzu jest elementem obowiązkowym wielkanocnego śniadania. W tym rejonie niekwestionowanym królem świątecznego stołu jest zylc - galaretka z nóżek wieprzowych. Podobnie dużym powodzeniem cieszy...

  • Galaretki z nóżek w innej odsłonie. Będą ozdobą wielkanocnego stołu.

  • Galaretka wyszla przepyszna. Zabralo to troche czasu, ale teraz przez pare dni mamy pyszne kolacje. W dodatku w moim wieku troche kolagenu sie przyda dla zdrowia i urody :-)) Serdecznie polecam dla wielbicieli zimnych nozek :-)

  • Wyśmienita na wszelkie przyjęcia!

  • Wypróbowany przepis na "Galaretka zimne nóżki"

  • Jedzom to wsziscy, w cołkiej Polsce, ale sie nie prziznajom. U nich to je galaretka abo "meduza" (a do tego "luneta"). U nos ajnfach galert. Nojlepszy ze świńskich szłapów i golonki.

  • Czasami przychodzi ochota na galaretkę,wyszła bardzo smaczna:)

  • Wypróbowany przepis na "Galaretka wieprzowa"

Artykuły na temat: galaretka z nóżek golonki
  • Renesans zimnych nóżek

    Galaretki mięsne dostarczą glukozaminy, która pełni ważną funkcję w odbudowywaniu uszkodzonej chrząstki.

  • Większość z nas kojarzy galaretę z nóżek wieprzowych głównie z imieninami u cioci, jednak czy wiedzieliście, że ta potrawa może również pozytywnie wpływać na nasze zdrowie? Fot. 123RF/Picsel Galareta z nóżek wieprzowych - jedni ją uwielbiają, z kolei inni krzywią się na samą myśl o takim posiłku. Nieodzowny element prywatek i jedna z najpopularniejszych zagryzek. Zastanawialiście się może kiedyś nad tym w jaki sposób wpływa na nasze zdrowie? To naprawdę zaskakujące! Wbrew pozorom, zimne nóżki...

  • Zdrowie na talerzu

    Przygotowana z wywaru drobiowego dostarczy niewiele kalorii i tłuszczu: 100 g to 50 kcal i 3 g tłuszczu. Wzbogaca menu w pełnowartościowe białko potrzebne do wzmocnienia i regeneracji organizmu, np. po zabiegach operacyjnych.

  • Mówi się, że golonka to niezdrowe i tłuste mięso. Mimo tego, bardzo często gości na naszych stołach. W końcu zjedzona raz na jakiś czas nie powinna nam zaszkodzić. Fot. 123RF/Picsel Wbrew pozorom, przygotowanie smacznej golonki wcale nie jest proste. Jeśli zostanie to zrobione w nieodpowiedni sposób, możemy zaserwować gościom niemal niejadalny kawałek mięsa. Ugotowanie jej w taki sposób, aby była soczysta i delikatna, to prawdziwa sztuka, która udaje się tylko nielicznym. Nie wiecie jak to...

  • Dermatolog: O młody wygląd dbajmy nie tylko od zewnątrz

    ...działanie kompleksowe. Czy ten kolagen możemy sobie dostarczyć, przemycić w jakimś jedzeniu? - Tak, kolagen obecny jest w tych wszystkich produktach zawierających żelatynę, a więc np. w galaretkach czy...

  • Co ma wspólnego choroba szalonych krów z galaretką? Jak wykorzystuje się żelatynę w farmacji i kosmetyce? W jaki sposób zrobić galaretkę z kiwi? Odkrywamy zastosowanie żelatyny. Fot. 123RF/PicselŻelatyna jest substancją pozyskiwaną ze zwierzęcych kości, skóry i chrząstek. Ze względu na właściwości żelujące, a więc zdolność do zamieniania płynu w ciało stałe, znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Wytwarza się ją z wołowiny, wieprzowiny, a także z ryb. Można ją pozyskać, samodzielnie gotując...

  • Mięso drobiowe znamy i cenimy wszyscy: za smak, zapach i niezwykłe wartości odżywcze. Odkąd około 3 tys. lat przed naszą erą w obejściach ludzkich siedzib pojawiły się pierwsze udomowione kurczaki, popularność tego gatunku mięsa wciąż wzrasta i wzrasta. Nie ma chyba miejsca na Ziemi, gdzie nie trafia na stół kurczak, indyk czy kaczka. Ale czy o drobiu wiemy rzeczywiście wszystko? Fot. 123RF/Picsel Mięso "fitness"? Coraz częściej można spotkać się z określeniem tego rodzaju mięsa jako...

  • W kolejnym odcinku, zawodnicy będą musieli zmierzyć się z ponadczasową klasyką - ciasteczkami, które z pewnością nie raz gościły na ich stołach w czasie rodzinnych spotkań. Biszkopt: 150 g białko 130 g cukier drobny 75 g żółtko 38 g mąka migdałowa 90 g mąka pszenna 23 g skrobia kukurydziana   Ubić białko z cukrem do sztywności. Dodać płynne żółtko i suche składniki, a następnie wymieszać. Wyszprycować na matę silikonową. Piec w 190 C do złotego koloru. Galaretka: 310 g sok...

  • Już za kilka dni Wielkanoc! Pomimo, że Święto obchodzone jest w całej Polsce, każdy region posiada własną historię, tradycję, a nawet smaki świątecznych potraw. Fot. materiały prasoweWiedzieliście, że Małopolska słynie z lanckorońskiej chrzanówki, a na Śląsku w tym dniu króluje babka majonezowa? Zylc to z kolei symbol Kaszub, a w regionie Kurpiów Wielkanoc nie mogłaby się obejść bez rejbaka. Jakie bogactwa kryją w sobie regionalne potrawy i które z kulinarnych tradycji warto pielęgnować?...

  • Kruche ciasto z bezą, galaretką i śmietanową masą. Ciasto kruche3 szklanki mąki250 g masła 1 szklanka cukru pudru5 żółtek1½ łyżeczki proszku do pieczenia Beza5 białek1 szklanka cukru pudru1 opakowanie płatków migdałowych Galaretka½ kg wiśni200 ml czerwonego wina3 szklanki soku wiśniowegoskórka starta z 1 pomarańczy 5 goździków250 g cukru1½ łyżeczki żelatyny albo agaru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Śmietana½ l śmietany 30%250 g serka mascarpone 1 łyżeczka żelatyny bądź agaru ½ szklanki cukru...