• Informacje na temat:

    galaretka z kurzych łapek

Przepisy na temat: galaretka z kurzych łapek
  • Używam go często jako baza do zup. Wywar z rapek kurzych jest tani i smaczny, a do tego bardzo zdrowy. Rapki zawierają dużo kolagenu, który bierze udział w budowie włosów, skóry i paznokci. Więc zamiast inwestować w chemiczne odżywki i kremy - ugotuj zupę na rapkach! Wywar doskonale nadaje się do takich zup, jak: krupnik, ogórkowa, pomidorowa, ziemniaczana, kapuśniak, grzybowa i wiele innych...

  • Dziś propozycja , na flaczki z żołądków kurzych są mniej pracochłonne, mniej kosztowne a równie smaczne jak tradycyjne

  • Trochę pracochłonna jest,lecz efekt końcowy zachwyci. Polecam:)

  • Doskonałe jako kanapki (szczególnie na tostach), ale może służyć jako dip.

  • Panierowany filet z kurczaka podany z ziemniakami i mizerią z pomidorów. Polecam :)

  • przepis popularny jakis czas temu na wielu blogach zrobilam go wreszcie i ja ;)

  • pyszna galaretka

  • Pyszny, łatwy i niskokaloryczny deser. Świetny na gorące dni.

  • Znowu herbata... tym razem czarna.

  • Postanowiłam przyrządzić tą łudząco podobną do piwa propozycję - z idealną pianą "na dwa palce". Wykonanie jest banalne, ale najwspanialszy jest zmieniający się wyraz twarzy miłośników piwa. Kiedy z radością przyjmują informację, że zostaną poczęstowani zimnym piwkiem, tuż po wzięciu szklanki do ręki na ich twarzy maluje się cudowne zdziwienie ;)

Artykuły na temat: galaretka z kurzych łapek
  • Galaretka kolagenowa

    Kilogram kurzych łapek umyj i natrzyj solą. Włóż do wrzątku na 3 minuty, a po ostudzeniu obierz z żółtych błon i usuń pazury. Zalej wodą i gotuj 2-3 godziny na wolnym ogniu aż mięso zacznie odchodzić od kości.  Na 20 minut przed końcem gotowania dodaj włoszczyznę: jedną marchewkę, korzeń pietruszki, ćwiartkę selera i 1/3 niedużego pora. Wywar przecedź przez sito, wyrzuć kości, a samo mięso wrzuć...

  • W kolejnym odcinku, zawodnicy będą musieli zmierzyć się z ponadczasową klasyką - ciasteczkami, które z pewnością nie raz gościły na ich stołach w czasie rodzinnych spotkań. Biszkopt: 150 g białko 130 g cukier drobny 75 g żółtko 38 g mąka migdałowa 90 g mąka pszenna 23 g skrobia kukurydziana   Ubić białko z cukrem do sztywności. Dodać płynne żółtko i suche składniki, a następnie wymieszać. Wyszprycować na matę silikonową. Piec w 190 C do złotego koloru. Galaretka: 310 g sok...

  • Chcesz mieć jędrną skórę i zdrowe kości? Jedz galarety!

    ...z kurzych łapek, przygotowywać galarety ze ścięgien  i chrząstek oraz galaretki owocowe, jeść salceson, a nawet wysokiej jakości parówki bez szkodliwych dodatków. Z takich substancji nasz organizm wyprodukuje kolagen. Choć wiele z nas odrzuci taki jadłospis, nie zmienia to faktu, że czasami warto się przełamać i przypomnieć sobie,  jak jadali nasi dziadkowie. Co zamiast kurzych nóżek? Jeśli...

  • Aktywność fizyczna bez bólu i dobra forma w dużej mierze zależą od tego, co kładziemy sobie na talerzu. Pamiętajmy jednak, że niektóre produkty zapobiegają chorobom stawów, a inne nasilają ich dolegliwości. Co zatem jeść, by im pomóc i zachować pełną sprawność ruchową na długie lata? Wystarczą niewielkie zmiany w diecie. Fot. 123RF/Picsel Jak każda dieta, również ta w przypadku zachowania zdrowych stawów musi być w pełni zbilansowana w celu dostarczenia wszystkich niezbędnych składników...

  • Stawiaj na stawy

    ...sama wyprodukować w domu: jeden kg kurzych łapek natrzyj solą. Włóż do wrzątku na trzy minuty i przykryj garnek. Gdy ostygną, obierz je z żółtych błon. Zalej wodą i gotuj przez trzy godz. na wolnym...

  • Zaczynamy sezon na śliwki! Kto je cenił i za co oraz czemu powinniśmy zadbać o to, by znalazły się w naszej diecie? Fot. 123RF/Picsel Nie warto przegapić śliwek. Słodkie, owalne owoce z charakterystyczną pestką znane są ludzkości od dawna. Starożytni Egipcjanie wyprawiali na tamten świat zmarłych z zapasem suszonych śliwek, które miały zapewnić godziwy spoczynek. Rzymianie do tego stopnia upodobali sobie śliwki, że zaczęli je hodować w sadach i to w aż 12 odmianach! W średniowieczu...

  • Jak dzięki diecie chronić kości

    ...porowatej kości, a od jej kondycji zależy, w jakim stanie będzie nasz cały układ kostny. Pokarmowe źródła kolagenu to galarety mięsne i rybne, golonka, salceson, zupy sporządzane na wywarze z kurzych łapek, buliony gotowane na kościach, podroby, galaretki owocowe domowej roboty. Jednak warunkiem dobrego wchłaniania kolagenu jest regularne dostarczanie wit. A i C. Pierwsza jest obecna w maśle, jajach...

  • Zaczynamy sezon na śliwki! Kto je cenił i za co oraz dlaczego powinniśmy zadbać o to, by znalazły się w naszej diecie? Fot. 123RF/Picsel Słodkie, owalne owoce z charakterystyczną pestką znane są ludzkości od dawna. Starożytni Egipcjanie wyprawiali na tamten świat zmarłych z zapasem suszonych śliwek, które miały zapewnić godziwy spoczynek. Rzymianie do tego stopnia upodobali sobie śliwki, że zaczęli je uprawiać w sadach i to w aż 12 odmianach! W średniowieczu popularność śliwek nieco zmalała,...

  • Dieta na mocne kości

    Uzupełnij kolagen Kości potrzebują go bardziej niż skóra, którą chroni przed zmarszczkami. Kolagen jest podstawowym budulcem ścięgien, stawów oraz samych kości. Najwięcej znajduje się go w domowych galaretkach przyrządzanych z wywarów mięsnych (kurzych łapek, nóżek wieprzowych i cielęcych), a także rybnych. Jedz również galaretki owocowe. Najlepiej domowe z wyciskanego soku z pomarańczy, jabłek...

  • Od zawsze krzew czarnego bzu był uważany za roślinę o nadzwyczajnych właściwościach. Dowiedzione jest naukowo, że wiele jego składników ma istotny i korzystny wpływ na ludzki organizm. Dzięki tej książce dowiecie się, jak domowymi sposobami leczyć dolegliwości dnia powszedniego, tak aby słaby ból nie zamienił się w duży problem zdrowotny. Wiele znanych przepisów i receptur wskazuje, że czarny bez jest silnie zakorzeniony także w naszej domowej kuchni. Niezależnie od tego, czy jest to dżem z...