• Informacje na temat:

    galaretka śmietanka 30 z żelatyną

Przepisy na temat: galaretka śmietanka 30 z żelatyną
Artykuły na temat: galaretka śmietanka 30 z żelatyną
  • Lekkie ciasta bez pieczenia

    Jogurt, serek, śmietanka, trochę świeżych owoców i ciasto gotowe. Bez włączania piekarnika!

  • Co ma wspólnego choroba szalonych krów z galaretką? Jak wykorzystuje się żelatynę w farmacji i kosmetyce? W jaki sposób zrobić galaretkę z kiwi? Odkrywamy zastosowanie żelatyny. Fot. 123RF/PicselŻelatyna jest substancją pozyskiwaną ze zwierzęcych kości, skóry i chrząstek. Ze względu na właściwości żelujące, a więc zdolność do zamieniania płynu w ciało stałe, znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Wytwarza się ją z wołowiny, wieprzowiny, a także z ryb. Można ją pozyskać, samodzielnie gotując...

  • Gofry gryź!

    ...orzechowego: 200 ml mleka, 8 żółtek, 750 ml śmietanki kremówki, 160 g masła orzechowego, 180 g brązowego cukru, 30 g płynnej glukozy, 60 g drobno posiekanej ciemnej czekolady (55% kakao), maszyna do(...), 30 g roztopionego masła, 1 łyżka drobno posiekanego tymianku, sól morska, świeżo zmielony pieprz Na pasztet: 100 g masła o temperaturze pokojowej pokrojonego na kawałki, 400 g kaczych lub kurzych...

  • Halloween to święto, które coraz mocniej zakorzenia się na naszym gruncie. Możemy się na to godzić lub nie, ale coraz więcej osób ulega modzie na przyozdabianie swego domu wydrążonymi dyniami. Cóż, pewnych zjawisk nie da się zatrzymać i nie nasza to rola. Skorzystaliśmy jednak z nadarzającej się okazji, by przedstawić krótki przewodnik po kulinarnym królestwie dyni. Bo o tym, że 31 października to Halloween, wie już chyba każdy, ale czy każdy wie co z dyni zrobić? Po lekturze naszej książki...

  • Owocowy raj

    ...nawet dłużej do tzw. suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 170° C. Gdy wystygnie, wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 270 kilokalorii(...) ubij na sztywno mikserem na średnich obrotach. Pod koniec ubijania, gdy śmietanka będzie sztywna, dodaj cukier puder. 3. 2/3 śmietany wymieszaj z 2/3 rozpuszczonej i zupełnie już chłodnej żelatyny...

  • W związku z nadchodzącym końcem świata, postanowiliśmy pożegnać się z naszymi czytelnikami, nie wylewając za kołnierz. Nie mamy czego żałować, kilka razy gościliśmy w Waszych domach, podpowiadając pomysły na święta, na grilla, czy na walentynki. Nie bylibyśmy Smakerem, gdybyśmy i na sylwestra nie wydali jakiejś książki. A że to nasz ostatni sylwester, to wypada coś pod tę okazję wypić.   Drinki posortowaliśmy według głównego alkoholu. W ten sposób powstało dziewięć rozdziałów, które...

  • Bukiet jarzyn

    ...przystawkę. Przygotowanie: 25 minut Porcja: 460 kalorii Galaretka warzywna Składniki na 6 porcji: puszka zielonego groszku, 3 jajka, 2 marchewki, 30 dag brokułów, 1/4 l bulionu warzywnego, 2 łyżki(...) dodatek do pieczonego mięsa. Przygotowanie: 30 minut Porcja: 420 kalorii Kalafior na zimno Składniki na 4 porcje: kalafior, 1/2 kg drobnych ziemniaków, pęczek szczypiorku, 4 jajka, 4 łyżki majonezu...

  • Zacznij zmieniać swój jadłospis wraz z "Kompasem dietetycznym". Odpowiedz na proste pytanie, a być może to właśnie do ciebie trafi ta książka. Czy można uniknąć typowych dolegliwości związanych z wiekiem? Czy można dzięki pewnym produktom spożywczym „jeść młodość"? Wiele diet, które uważamy za zdrowe, może nam wręcz zaszkodzić! Z tysięcy niekiedy sprzecznych ze sobą badań Bas Kast wyłuskał potwierdzone naukowo ustalenia dotyczące diety najlepiej służącej zdrowiu. Jeśli chcesz wygrać jedną z...

  • Kruche ciasto z bezą, galaretką i śmietanową masą. Ciasto kruche3 szklanki mąki250 g masła 1 szklanka cukru pudru5 żółtek1½ łyżeczki proszku do pieczenia Beza5 białek1 szklanka cukru pudru1 opakowanie płatków migdałowych Galaretka½ kg wiśni200 ml czerwonego wina3 szklanki soku wiśniowegoskórka starta z 1 pomarańczy 5 goździków250 g cukru1½ łyżeczki żelatyny albo agaru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Śmietana½ l śmietany 30%250 g serka mascarpone 1 łyżeczka żelatyny bądź agaru ½ szklanki cukru...

  • W kolejnym odcinku, zawodnicy będą musieli zmierzyć się z ponadczasową klasyką - ciasteczkami, które z pewnością nie raz gościły na ich stołach w czasie rodzinnych spotkań. Biszkopt: 150 g białko 130 g cukier drobny 75 g żółtko 38 g mąka migdałowa 90 g mąka pszenna 23 g skrobia kukurydziana   Ubić białko z cukrem do sztywności. Dodać płynne żółtko i suche składniki, a następnie wymieszać. Wyszprycować na matę silikonową. Piec w 190 C do złotego koloru. Galaretka: 310 g sok...